自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:jm們會唔會借紙巾比陌生人

我試過2次主動俾紙巾人,
一次,搭life,有個爸爸同個仔,個仔打乞痴,噴哂鼻涕,個爸無紙巾,又唔知點算時,我即刻第左包紙巾俾幫個仔抺!
第二次,湊完女放學等過馬路,後面有個小妹妹突然嘔,有幾個路人中招,我即刻摷手袋揾紙巾俾路人抺!

“有些傷口,時間久了就會慢慢長好;有些委屈,受過了想通了也就釋然了;有些傷痛,忍過了疼久了也成習慣了,然而卻在很多孤獨的瞬間,又重新湧上心頭。其實,有些藏在心底的話,並不是故意要去隱瞞,只是, 並不是所有的疼痛,都可以吶喊。”

伯爵府

其實你個situation 唔係喺街。。。。 加上你根本唔係急住有需要。。。。。 我反而係覺得點解你會開口問人借。。。。。

伯爵府

如果人地有需要,唔洗佢問,已經會俾!

珍珠宮

借就唔會喇, 不過會比因為係唔使還嘅

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

好媽媽勳章

會,有禮貌會借,

試過排緊小巴,

有個男仔:喂!你有無紙巾?

(唔識佢架, 我都呆咗, 喂我)睇到佢手有甜醬

我:無(當時真係無)

男:女仔人家都唔帶紙巾!(好悔氣)

我:我唔使帶紙巾架!人地幫我帶埋出街架麻!問人攞咪得 囉!

發神經, 佢自己又唔帶?

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:jacjac726 的帖子

上星期日去花展,阿細流鼻水,
唔記得帶紙巾,厚住面皮問個嬸嬸借一張紙巾,
佢重成包紙巾比咗我,好感恩哩

子爵府

見到有人需要紙巾我會主動送俾佢(經常,尤其係人地BB嘔奶時),係成包俾佢,因驚佢嫌我手污糟所以我會連包裝成包送俾佢,試過有人話「一張就得架啦」我都系成包俾,我話我袋入面仲有
但我一定唔會搵人借紙巾,可能我心理有問題,去到人地屋企我都唔敢飲人地針嘅水,一定要自己針先敢飲

侯爵府

引用:事緣今日匆忙出門做gym,毛巾紙巾忘記帶,去

原帖由 jacjac726 於 14-03-15 發表
事緣今日匆忙出門做gym,毛巾紙巾忘記帶,去到換完衫先發現,跟住向一位吹緊頭嘅女士借一張(我有講唔該),佢 ...
你見到佢有但吾借你?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:jm們會唔會借紙巾比陌生人?

我會借架

我要記低 這些 那些 全部心事 從筆尖話你知
每兩天一次 你要揭開 信箱 接收 甜蜜故事
郵差會配合地 投入 我隔空的愛意

子爵府

畀面勳章

試過係mtr隔離有個女人係度喊,我估佢冇紙巾,成包比左佢,我驚我多事,但我諗都可以當係小小既安慰

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有帶就會借

珍珠宮

我唔會借,會俾。

大宅

子爵府

人地真係無點借

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mama01 發表於 14-3-15 21:54
我從來無諗過問陌生人借,會買,周圍都有超級市場或便利店。

有時真係急用冇得買.
幾年前亞仔啱啱戎片, 但竟然係火車上失手, 我得翻半包紙巾.

我一路抹一路求救, 好彩其他乘客都遞紙巾比我咋.

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

你會晤會諗多左呀?
人地可能真係無紙巾呢

公爵府

有次同老公去食辣野,得返一張紙巾諗住share 用,點知個死佬唔聲唔聲用左,搞到我冇紙巾用。我開聲話佢「吓你用晒我用乜呀?… 」死佬都未應得切,對面個男仔就比張紙巾我。嗰下其實都幾樣衰…
其實好多人有都好樂意借的。有次亞仔响地鐵站嘔,我即刻摷紙巾,但未摷到已經有位女仕成包紙巾隊比我,我唔該左佢,開始抹,佢行開後又返黎比多包濕紙巾我。如果嗰位仕係BK JM 我响呢度再次多謝你!(係聖誕後某日啲美孚站)香港其實仲有好多熱心人架。
樓主你都借過紙巾比人,即係有啲人真係會冇帶啦,可能佢真係冇,唔好亂諗啦

子爵府

試過有人問我借,我真心想借,但冇帶。

男爵府

會!搭地鐵有個女仔話佢流鼻涕想借紙巾我有比!

男爵府

有一定會俾!

首頁
12345...7

尾頁

跳至