興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:那另外的一句 "願以此誦《地藏經》×xx部"

原帖由 edithwfy 於 14-04-09 發表
那另外的一句 "願以此誦《地藏經》×xx部" ,
xxx又代表???
xxx=幾多 部
一部地藏經内有上中下三卷,三卷誦畢為之誦了一部。

大宅

引用:請問有沒有廣東話的地藏王經文誦讀網址

原帖由 edithwfy 於 14-04-09 發表

請問有沒有廣東話的地藏王經文誦讀網址 ...
請試存u tube 找找看,是有的。

複式洋房

回覆 naynay 的帖子

謝謝 naynay 的熱心解釋及幫忙!

大宅

回覆:我與地藏菩薩的因緣

見到呢個post. 突然記得。我有本本願經。放左係神枱的櫃桐。好無記性搬左屋兩年都未拿反出來。睇完終於拿反出來。有野想問 我係米應該安放係高過祖先位的地方?因神枱一向都得兩個位。最上係祖先。下面係土地公公。樓主本願經係米一定要安放出來?定我可以放反入櫃

男爵府

引用:Quote:原帖由+edithwfy+於+14-04-09+發表本

原帖由 naynay 於 14-04-09 發表
請試存u tube 找找看,是有的。
多謝naynay幫手打理個post
呢排仲忙緊 下星期我會游返上水面 繼續講埋念經後發生既好事情

男爵府

引用:見到呢個post.+突然記得。我有本本願經。放

原帖由 winnie323 於 14-04-10 發表
見到呢個post. 突然記得。我有本本願經。放左係神枱的櫃桐。好無記性搬左屋兩年都未拿反出來。睇完終於拿反 ...
我係3層式神枱 經我係放頂層供養
如果係我 我會放最頂祖先果層 唔會收埋向櫃桶

大宅

回覆:phoenixho 的帖子

多謝你們的分享。看了這個po,便開始看地藏菩薩本願經。偶然發現了一法師的粵語講解,很清楚和生動,可上網找poyin網站。

phoenixho    發表於 14-4-10 22:35

男爵府

引用:Quote:原帖由+紫色線+於+14-04-03+發表我想

原帖由 naynay 於 14-04-03 發表
地藏經中提過,誦經同念佛号的功德是一樣的。如果時間不允許誦經,可以唸“南無大願地藏王菩薩“聖號。
要 ...
我自己每逢做完財報施 呢個功德我都會先迴向法界眾生 與他們分甘同味

男爵府

引用:我沒有宗教信仰,但看書看到地藏菩薩的故事

原帖由 mrschocolate 於 14-04-03 發表
我沒有宗教信仰,但看書看到地藏菩薩的故事,看到祂發願「地獄不空、誓不成佛」,都覺得好偉大,要好慈悲好 ...
係呀 本師釋迦牟尼佛也提及到所有大菩薩的願亦有完既一日 但地藏菩薩發既願係最深遠

男爵府

題外話 係好多年前 當時既朋友感情出演問題 陪左佢去廟街睇相 佢經朋友介紹搵左個赤住腳既伯伯睇
我就企向朋友旁邊聽 臨時時 個伯伯指住我手既虎口位講 "亞妹 你有佛眼"
我跟住問 咁即係點 我會做C姑呀
伯伯話 我贈你既 你第日會修佛 要比心機呀 唔係個個人都有呢d命水 要珍惜呀

當時的我一聽到爸爸同我講佛理我就會好反感 點都想唔到將來既會跟佛扯上關係

mamaian  請問隻佛眼係點架? 係咪真係有個形係虎口位到? 定純粹只有伯伯先見到? 真心想知因我隻手虎口位有塊不平的肉, 唔知點解近年生出來, 先謝謝  發表於 14-4-24 17:08

大宅

引用:Quote:原帖由+winnie323+於+14-04-10+發表

原帖由 phoenixho 於 14-04-10 發表
我係3層式神枱 經我係放頂層供養
如果係我 我會放最頂祖先果層 唔會收埋向櫃桶
即係同祖先同坐都無問題?謝謝你

大宅

引用:Quote:原帖由 naynay 於 14-04-09 發表請試

多謝naynay幫手打理個post
呢排仲忙緊 下星期我會游返上水面 繼續講埋念經後發生既好事情
吾好意思我插手你的post就真啦!

大宅

引用:題外話 係好多年前 當時既朋友感情出演問題

題外話 係好多年前 當時既朋友感情出演問題 陪左佢去廟街睇相 佢經朋友介紹搵左個赤住腳既伯伯睇
我就企向 ...
佛度有緣人嘛

大宅

我又留意樓主故事!

大宅

我的育兒心得勳章

在下看到樓主分享也按奈不住要說下自己念左七七四十九日的地藏經後的所見所聞!
從我媽媽去世那次起有幸接觸地藏經,都因為孝的因由令我一定一日讀一次,初頭一次讀三個鐘到後來半個鐘多。
夢中完全感應到媽媽的去處!言語的確好難表達到!
她會告訴我她在什麼地方,身邊有什麼!

男爵府

引用:在下看到樓主分享也按奈不住要說下自己念左

原帖由 gagachu 於 14-04-14 發表

在下看到樓主分享也按奈不住要說下自己念左七七四十九日的地 ...
我知果種感覺 不過係呢到講好似神神怪怪的 或者我地可以pm傾

男爵府

引用:Quote:原帖由+gagachu+於+14-04-14+發表本

原帖由 phoenixho 於 14-04-14 發表
我知果種感覺 不過係呢到講好似神神怪怪的 或者我地可以pm傾
響呢度分享你地d感應啦,只要係講事實,又點會話神怪呢

大宅

引用:在下看到樓主分享也按奈不住要說下自己念左

原帖由 gagachu 於 14-04-14 發表

在下看到樓主分享也按奈不住要說下自己念左七七四十九日的地 ...
我都想知呀!

我都有一日,覺得好奇怪,好想知咩叫學佛咩叫佛學,之後,衪安排一個機會我,去到一個太子佛學班同學會遇上那一課正正是佛學與學佛!這些真係自己感覺!

別墅

睇到咁多人對地藏菩薩咁有興趣. 就好想介紹比大家在官塘工業區內有間地藏皇廟.

只有在逢初一, 十五及每月第二個星期六才會開放比人參拜.

在幾年前我老公帶我的. 才第一次接觸. 如果初一, 十五係我放假的話, 我同我老公都會上去.

來緊佛誕 "地藏皇廟" 會有個 "溶佛" 活動.

有興趣的朋友, post d資料比大家.

AmberC  pls share here, thx  發表於 14-4-19 23:06

複式洋房

回覆 phoenixho 的帖子

請在這裡分享好嗎?, 我都好有興趣, 好想知道是什麼, 想了解

首頁

尾頁

跳至