懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:喵仔 的帖子

唔知呀,醫生依家講種唔倒菌,打緊抗生素
要打10日

大宅

回覆:kenkitsang667 的帖子

佢入到分流就38度燒,入nicu,到上到去就月燒月高,個保溫箱就月調月低,抽完瘠水,出報告,白血球係8,係一個中間位,腦有沒有菌就要等種菌先知,要等3-5天,但就一定有尿道炎,落抗生素3隻,唔退燒,燒到38.7第二朝,出動顧問醫生,話先轉抗生素,之前有隻抗生素冇效,先當腦莫炎咁醫,終於下午退燒,過了幾天,報告返話腦同血都種唔到菌,但因白血球係中間位,安全起打3星期抗生素,嚴格講算是有輕微的腦莫炎,而尿道炎就一定有最終,住了22天

別墅

回覆:村姑lu 的帖子

情況差唔多,但唔係好明白血球中間位咩意思,醫生只係話打10日抗生素,之後用超聲波照腦及測試聽力先出院

別墅

想問下你你有無餵人奶?

大宅

回覆:BB發高燒,個心好痛

加油媽媽!bb好快冇事架
我bb剛剛都出院咋,佢14人仔發燒入院,有咳,初頭好擔心,喊足幾日,又插針抽血聞氧氣,個心痛過陣痛呀,後來知道係染咗病毒有肺炎,打咗7日抗生素,留醫10日先出院,而家仲未完全好返,醫生話要bb抵抗力好d先慢慢好
你都要休息多d,我明白日日來回醫院會好辛苦

大宅

引用:情況差唔多,但唔係好明白血球中間位咩意思

原帖由 kenkitsang667 於 14-03-28 發表
情況差唔多,但唔係好明白血球中間位咩意思,醫生只係話打10日抗生素,之後用超聲波照腦及測試聽力先出院

...
我沒有餵人奶呀,佢話白血球8係一個正常與唔正常之間,好難判斷佢係味腦莫炎,因為抽完瘠水個白血球報告好快就出左,姑娘話通常有異常先咁快,但一砌都要睇種菌,萬幸係腦同血都搵唔到菌先等幾天,如果一搵到菌好快就出報告,聽力同超聲波都照晒,一砌正常,之後出院就會一路有兒科keep住睇住bb情況,最少要去到兩歲

大宅

引用:想問下你你有無餵人奶?

原帖由 kenkitsang667 於 14-03-28 發表
想問下你你有無餵人奶?
你要樣樣問清楚,個時我日日係醫院,唔明就問,問到明,唔好理佢覺得你煩,有總之有諗唔明就問,我個時計護士主管都問埋,加油呀媽媽,同bb努力呀,你自己都要小心身體

別墅

你响邊間醫院?會有兒科醫生跟咁好
同埋你bb依家幾大?有無成日病好似好多問題,唔好意思

別墅

回覆:meimeitse 的帖子

多謝你,明白你當時心情,真係痛過生仔
大家一齊努力,祝大家bb身體健康

大宅

我係聯合醫院,有定時覆診加見醫生跟住bb成長,同埋連健康院都幫埋手要定時係健康院見醫生,bb需架6個月多點,有咩病痛,仲好好動,成日講野,出街就好似唱埋靈咁,兩隻腳係咁踢,開心bb咁,所以你都要問清楚醫生係咩病,有腦莫炎定冇,叫佢寫清楚係健康院比個本黃色手察到,問埋佢打既抗生素主要係針對咩病菌,仲有日後會不會定期要覆診那些

大宅

引用:我係聯合醫院,有定時覆診加見醫生跟住bb成

原帖由 村姑lu 於 14-03-29 發表
我係聯合醫院,有定時覆診加見醫生跟住bb成長,同埋連健康院都幫埋手要定時係健康院見醫生,bb需架6個月多 ...
冇咩病痛至岩

大宅

引用:情況差唔多,但唔係好明白血球中間位咩意思

...
你要留意埋bb patpat,打抗生素會有機會紅晒同損架,佢有沒有開藥膏比定你呀,勤少少換片

公爵府

宜家好翻嗎?唔好難過,自己要堅強先可以照顧小朋友。

大宅

我bb就係咁,打完抗生素patpat損咗,醫院比咗支藥膏我

別墅

我今日睇佢都損晒喇~

大宅

我就見patpat好紅同開始損,轉左花王,藥膏厚茶,個時佢醫院會自動放枝新既比我,好快patpat好晒,只係紅左兩三天,唔駛同佢慳架

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

別墅

回覆:annielittlecake 的帖子

唔知,佢未照
仲有4日先打完抗生素,照完話你知

別墅

嗯,等我都幫佢厚扶先
損左feel倒佢好痛,一掂佢就喊

大宅

照超聲波睇下照咩,我照左腎,尿管,腦,測試就尿液倒流同聽力,全都沒有剃到頭髮,聽力就同出世個個唔同的,呢個都幾講bb合作,要食訓覺藥,醒左就做唔到,加上佢既訓覺藥都係會醒的,大概3分鐘到啦,人會塞兩舊野落耳,有野比佢聽,睇腦電波反應,個頭頭要茶野再痴條野落去,耳珠都要,頭頂個個膠水漬都痴得幾實,小心點洗頭洗走佢,下月3號仲要返去核子掃描

首頁

尾頁

跳至