烹飪搵食

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我個女好鐘意食燒賣,如果係冰箱攞出來蒸,要幾耐呀?
公仔點心係未同用微波爐一樣3分鐘定係計埋水滾時間架?
好心急想星期六去睇下有無得賣啦~~

侯爵府

原文章由 ydoris 於 07-10-11 16:47 發表
我個女好鐘意食燒賣,如果係冰箱攞出來蒸,要幾耐呀?
公仔點心係未同用微波爐一樣3分鐘定係計埋水滾時間架?
好心急想星期六去睇下有無得賣啦~~

我試過蒸解凍左既丸仔腸子校去10分鐘囉,包埋水滾時間 雖然微波爐快不過唔好食既

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 CW-KK 於 07-10-11 17:02 發表

我試過蒸解凍左既丸仔腸子校去10分鐘囉,包埋水滾時間 雖然微波爐快不過唔好食既

聴你地咁講, 我都摷返n年前朋友送ga電蒸爐出嚟用, 我嗰個係捷家拌, 長"妥"圓形

侯爵府

原文章由 健朗媽咪 於 07-10-11 17:32 發表

聴你地咁講, 我都摷返n年前朋友送ga電蒸爐出嚟用, 我嗰個係捷家拌, 長"妥"圓形

歡迎你加入電蒸籠族 我果個都係長"妥"圓型:loveliness: 因為平時用鍋蒸野成日整得周邊濕晒 依家就乾淨企理

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 CW-KK 於 07-10-11 17:50 發表

歡迎你加入電蒸籠族 我果個都係長"妥"圓型:loveliness: 因為平時用鍋蒸野成日整得周邊濕晒 依家就乾淨企理

我要去買返隻窄身少少ga蒸魚碟嚟就返個蒸籠

禁止訪問

侯爵府

嘩好快~~正.我成日蒸野,要成起碼30,40分鐘架...攪到間屋熱晒同浪費石油氣..吾知吉之島有無呢,呢幾日有20週年攪,好多野送...我想星期六去買..ho~~ho~~ho~~

侯爵府

原文章由 ydoris 於 07-10-12 09:11 發表
嘩好快~~正.我成日蒸野,要成起碼30,40分鐘架...攪到間屋熱晒同浪費石油氣..吾知吉之島有無呢,呢幾日有20週年攪,好多野送...我想星期六去買..ho~~ho~~ho~~

你買特福果隻最新款三層有埋保溫功能 個人感覺款靚d,:loveliness: :loveliness:

侯爵府

原文章由 sa2501 於 07-10-11 20:42 發表

ydoris,
燒賣 ... 從冰箱拿出來, 不需解凍, 大約蒸15分鐘吧.
包裝上有無寫蒸既時間 ? 如果有, 就係差不多時間就 ok.

蒸爐應該 30秒 就出蒸氣 (唔使等水滾先放野落去蒸), 你買時問問 sales. ...

sa~~~我擒日試左蒸飯 不過可能第一次蒸放少左水 用左35分鐘,因為少飯關係感覺真係好過用電飯煲:mrgreen:

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 CW-KK 於 07-10-12 09:32 發表

你買特福果隻最新款三層有埋保溫功能 個人感覺款靚d,:loveliness: :loveliness:

Hello,

你好! 我都買左呢款, 因為舊款3層已經唔出, 一係得兩層個隻, 頭先試下煲水, 哇, 勁快, 呢頭開掣, 我仲諗住睇下個鐘幾點, 計下佢水滾既時間, 都唔駛1分鐘, 已經開始出煙, 我諗住以後蒸飯, 蒸送一齊黎, 我想問蒸飯既水份, 同唔同用電飯煲一樣?!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 CW-KK 於 07-10-10 15:17 發表

我都買左啊 蒸自家包餃子一次性可以蒸20.30隻, 準備 亞女早餐又係快靚正

sorry, 我仲想問係咪就咁將d 餃子放係個盤度, 唔駛用碟裝住?你蒸完一層還一層, 定係幾層一齊蒸? 蒸飯係咪要放係最底個層?好多問題, thanks!!:loveliness:

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

今晚試左蒸飯, 落左凍水, 後尾睇說明書先知, 原來要落熱水, 蒸完見個飯面都ok, 不過個底就濕d , 唔知係咪水多既關係? 可唔可以將d 米先浸1-2小時, 跟住蒸個陣就用少d 水呢?

侯爵府

買左啦,不過無你地講個d款.有保溫個隻我又吾洗咁勁,best個sales話個款吾出wor~吉之島又無貨,所以買左個2層,可以有入水位個隻,平平地既lor~
點知昨晚蒸魚,發現條魚長過頭,耍斬左條尾先得.屋企又無長碟,只係得圓碟.我上面蒸蝦,下面蒸魚.但蒸左幾次都吾得,條魚最後用微波爐叮左2分鐘.d蝦就吾好食lor~可能隻碟太細,d蝦攪到蒸吾熟.請問要蒸幾多分鐘?係未我個款係太細呢,13蚊條魚都吾夠位.我想今日去街市買d碟,9.5吋蒸魚碟可以嗎?百佳d碟係長方型的,可以嗎,定係買番舊式好呢?
我會繼續試啦,個sale話個日好多人買wor~~吾知係未係地呢?

侯爵府

原文章由 mclam 於 07-10-14 19:42 發表
今晚試左蒸飯, 落左凍水, 後尾睇說明書先知, 原來要落熱水, 蒸完見個飯面都ok, 不過個底就濕d , 唔知係咪水多既關係? 可唔可以將d 米先浸1-2小時, 跟住蒸個陣就用少d 水呢? ...

我蒸左三四次,第一次太少水硬身,第二次預多左水點知似粥仔 第三次就好似你個情況飯面ok底就濕d,第四次就半途攪混個飯面同飯底,出來既效果好d囉 不過都係電飯煲既飯香d:lol: 但我只係煮一杯米就蒸好d啦:)
如果浸1-2個鍾先蒸飯就不如用電飯煲煮方便啦,:lol: 大家再努力嚐試搵下最好方啦 今晚試下用熱水睇下咩效果

侯爵府

原文章由 ydoris 於 07-10-15 09:22 發表
買左啦,不過無你地講個d款.有保溫個隻我又吾洗咁勁,best個sales話個款吾出wor~吉之島又無貨,所以買左個2層,可以有入水位個隻,平平地既lor~
點知昨晚蒸魚,發現條魚長過頭,耍斬左條尾先得.屋企又無長碟,只係得圓碟.我 ...

我擒日直接攞個底去日本x買:lol: 如果9"果個應該可以放到 如果蒸魚蒸肉我都係預多少少時間,如果唔熱就再蒸多幾分鐘囉

侯爵府

原文章由 mclam 於 07-10-13 23:54 發表

sorry, 我仲想問係咪就咁將d 餃子放係個盤度, 唔駛用碟裝住?你蒸完一層還一層, 定係幾層一齊蒸? 蒸飯係咪要放係最底個層?好多問題, thanks!!:loveliness:

蒸餃子或者包包我都係直接放在盤度再幾層一齊蒸架 飯最長時間所以都係放最底層:lol

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ydoris 於 07-10-15 09:22 發表
點知昨晚蒸魚,發現條魚長過頭,耍斬左條尾先得.屋企又無長碟,只係得圓碟.我 ...

我買左3層果個呀, 底盤係不锈鋼, 3層膠底個隻係舊款, d sales話唔會再出架啦!! 琴晚我蒸飯較左40分鐘, 先蒸飯, 20分鐘後蒸埋條魚(唔係好大條個d ), 全程40分鐘, 兩樣野都熟晒!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 CW-KK 於 07-10-15 09:30 發表

我蒸左三四次,第一次太少水硬身,第二次預多左水點知似粥仔 第三次就好似你個情況飯面ok底就濕d,第四次就半途攪混個飯面同飯底,出來既效果好d囉 不過都係電飯煲既飯香d:lol: 但我只係煮一杯米就蒸好d ...

ha, 我諗緊用大既平碟蒸飯會唔會好d 呢? 因為家陣用個膠兜, 底就濕得滯, 面又太乾!!

男爵府

mclam, ydoris,

請問係邊到買? 幾$? 謝謝.

首頁
23456...10

尾頁

跳至