自由報料

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-9-3 21:58 硐表
今日囡囡開學, 好彩老好好俾佢坐前排, 囡囡話睇到黑板, 總算解決眼前既問題 不過囡囡放學後做eye chart時, 睇野明顯冇昨天咁好, 唔知係咪因為眼睛太累, 我都唔敢做咁耐 惟有weekend & 下次長期 ...

我囡囡昨天開學都沒有帶眼鏡,她坐中間排,她說睇到黑板。昨天上學之前視力已經由第三行退到落第四行,放學後沒有再check了,因為怕囡囡覺得近視深了,沒信心不帶眼鏡。我打算這幾天休息唔做eye chart,只做massage及望遠景,至週末再練。

[ 本文章最後由 bkmum2005 於 07-9-4 09:25 編輯 ]

別墅

Hi ChristyBBmama

恭喜妳,妳女女終於可摘下眼鏡.
我兒子就無咁好彩,他被安排坐在旁邊第四個位,離黑板較遠,
但他說因第一日老師寫字的字體較大,所以勉強不戴眼鏡都可看到黑板.我已寫信給老師,希望她能安排小兒坐在較前位置.

不過我已感到很開心,因為小兒舊年坐第二個位都要戴上100度近視鏡才可看清楚黑板.

上了Magic Eye的workshop真是非常值得.

原文章由 ChristyBBmama 於 07-9-3 21:58 硐表
今日囡囡開學, 好彩老好好俾佢坐前排, 囡囡話睇到黑板, 總算解決眼前既問題 不過囡囡放學後做eye chart時, 睇野明顯冇昨天咁好, 唔知係咪因為眼睛太累, 我都唔敢做咁耐 惟有weekend & 下次長期 ...

男爵府

melody

我囡囡做eye chart 都唔算乖, 大約兩個鐘做一次(唔係日日), 每次做10分鐘, 平時佢睇到第5行, 有時第4行(我諗其實唔係好清), 星期六開始睇到第3行, 昨星期日居然睇到少少第2 行

不過昨天連睇第4行都要睇幾次先睇到, 最初warm up 睇第6 行都有一個字錯事, 唔知佢唔小心定睇唔清 我都唔敢再做, 惟有weekend先喇

你囡囡睇第幾行 返學又ok嗎

原文章由 melodyyy 於 07-9-4 00:10 硐表
ChristyBBmama,
你囡囡做幾耐eye chart ? 通常一日做幾次? 我囡成日話好悶, 依家都唔係好願意做, 所以無乜進展! 你囡囡依家睇到第幾行呀?
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

男爵府

Bkmum

視力係會fluctuate, 不過昨天囡囡就倒退幾多下.........
我都怕佢太累, 所以都有幫佢做hot & cold towel 和massage, 希望我地囡囡都可以在新學年唔駛帶眼鏡喇

原文章由 bkmum2005 於 07-9-4 09:23 硐表

我囡囡昨天開學都沒有帶眼鏡,她坐中間排,她說睇到黑板。昨天上學之前視力已經由第三行退到落第四行,放學後沒有再check了,因為怕囡囡覺得近視深了,沒信心不帶眼鏡。我打算這幾天休息唔做eye chart,只做massage及望遠景,至 ...

[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

大宅

哇! 咁你囡囡都好犀利呀! 好乖啦!!
我囡做左就來一個月, 都只係睇到第六行, 你囡囡係點做架? 淨係睇住個eye chart 逐個字讀呀?
我囡番學暫時坐中間位, 都睇到黑板, 但係遲些可能會調位, 我個囡生得較高, 我驚到時要求坐前排唔知得唔得, 你個囡就好啦! 如果睇到第三四行, 就算坐後排些都應該唔晒戴眼鏡啦!

原文章由 ChristyBBmama 於 07-9-4 10:07 硐表
melody

我囡囡做eye chart 都唔算乖, 大約兩個鐘做一次(唔係日日), 每次做10分鐘, 平時佢睇到第5行, 有時第4行(我諗其實唔係好清), 星期六開始睇到第3行, 昨星期日居然睇到少少第2 行

不過昨天連睇第4行都 ...

男爵府

pmamylee

thanks.
其實都要多謝你和pang007 既分享和幫助, 不過囡囡都應該只係緊緊睇到下, 唔係好清, 我見佢都睇一陣先睇到, 有時仲會睇錯添 返學咁慢就c 火 好彩佢生得唔高, 可能易些安排o瓜:mrgreen: 不過我一開學就寫定信, 好彩老師都好幫忙

希望你囝囝都可以愈來愈好, 我都希望囡囡視力可以stable些, 大家都要繼續努力, 希望可以多些分享, 互相鼓勵

大家都要繼續努力, 希望可以多些分享, 互相鼓勵

原文章由 pmamylee 於 07-9-4 10:04 硐表
Hi ChristyBBmama

恭喜妳,妳女女終於可摘下眼鏡.
我兒子就無咁好彩,他被安排坐在旁邊第四個位,離黑板較遠,
但他說因第一日老師寫字的字體較大,所以勉強不戴眼鏡都可看到黑板.我已寫信給老師,希望她能安排小兒坐在較 ...

[ 本文章最後由 ChristyBBmama 於 07-9-4 11:12 編輯 ]

大宅

ChristyBBmama, MELODYYY, BKMUM2005,....

各位有小朋友參加此WORKSHOP的,可唔可以比D INFM我?我有去個那WEBSITE,想問DETAILS -- 我大仔10YR 2隻眼都有350近視及300散光,此WORKSHOP對散光有幫助嗎?另外我想問要不要時時回去那WORKSHOP還是佢地會比晒MATERIALS及教你們回家自己做,久不久才回去覆診? 如果小朋友不斷減近視,副眼鏡是否要不停換? 另外PRICE大概如何?如果佢唔努力會否無用還是仍有用不過效果會慢D?

我自己、老公都有300多近視,年紀大有用嗎?而細仔只有100度,是否應該及早做?

之前有MUMMY去此WORKSHOP,但要DAY TIME我請唔到假,又好想於SAT或SUN能夠帶阿仔去?

唔好意思咁多問題,因為我見到你地講有效真係好開心,因為阿仔而家真係好唔方便,出入課室眼鏡都濛晒,佢又游水、又足球,次次都無帶眼鏡參加好似盲左咁,真係好想好想找到辦法幫到佢!

大宅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-4 11:20 硐表
ChristyBBmama, MELODYYY, BKMUM2005,....

各位有小朋友參加此WORKSHOP的,可唔可以比D INFM我?我有去個那WEBSITE,想問DETAILS -- 我大仔10YR 2隻眼都有350近視及300散光,此WORKSHOP對散光有幫助嗎?另外我想問要不要時時 ...

BB2WONG,

我和囡囡可以參加這個workshop,真是要多謝pang007,當時沒有太多人參加過,我知道的時侯只剩今年最後一場,本來可以三個group埋可以有discount,但都找不到人一齊參加,最後我以原價$2500參加了。今年8月做完之後,導師Leo要飛去其他國家做,下次要2008年1月。如果囡囡有效可以keep到,我都想明年參加成人班,因為我也是大近視950度。他們說成人要上兩堂whole day,曾經有人1200度都減到,就算減唔哂減到一半我都願了。

Leo在堂上教我們先做string的練習,如果兩隻眼度數不一樣,要先做到兩隻眼參不多一樣。做string減到200度之後才做eye chart。我們在堂上做,有些小朋友由原先450度減到300度。我囡囡由225/200減到175/150。深近視開頭效果較顯著,減到100度以下進展援慢。我囡囡回家後很勤力練eye chart,每小時一次,每次1-2min,每日做起碼10次,其間眼倦加做massage,由22/8上第一堂開始做到31/8停了沒有,現在返學不用再帶眼鏡。

第二堂Leo教做減散光的練習,在堂上有些散光淺的人,跟他做完練習之後已經沒有散光了,很神奇。Leo說散光比近視還易減,但我沒有散光所以試唔到。

Workshop上Leo教哂所有練習方式,之後回家自己練,有兩本簡介,唔記得可已睇翻。另外有一英文本書是Leo寫的,內容頗詳盡,賣$190,我嫌貴沒有買,唔知其他媽咪有沒有看過?不知是否有用?$2500上兩堂值不值就見人見智,但如果可以令囡囡不用再帶眼鏡,我就覺得很值得。

請問怎樣做冷熱毛巾,敷眼後是否看得更清楚?

[ 本文章最後由 bkmum2005 於 07-9-4 14:21 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

Hello Pang007

我仔仔今年8歲(3年級), 剛驗完眼得知他的近視已由200度加深至375度, 我怕佢受我遺傳(我成1000度近視)一路一路咁加深落去, 請問如何可以參加2008年1月果個course呀, 麻煩你pm d 資料比我吖, thank you !!

原文章由 Pang007 於 07-8-30 11:37 硐表
I replace my lens to 150/100, only for driving, I do not wear glasses the other time. It helps because you will need to train your eye sight all the time.

水晶宮

畀面勳章

麻煩各位參加過此course的mami 能pm我有關參加的資料,
唔該晒 !!

原文章由 BonnieKam 於 07-9-5 11:18 硐表
Hello Pang007

我仔仔今年8歲(3年級), 剛驗完眼得知他的近視已由200度加深至375度, 我怕佢受我遺傳(我成1000度近視)一路一路咁加深落去, 請問如何可以參加2008年1月果個course呀, 麻煩你pm d 資料比我吖, thank you ...

男爵府

bkmum

係用暖水和凍水浸既毛巾倫住敷眼, 共3個cycle, 我就係囡囡放學後敷既, 等佢對眼冇咁攰咋, 唔知係咪清楚d 架, 都係其他媽咪教我既, 不過囡囡話對眼好舒服喎

原文章由 bkmum2005 於 07-9-4 12:14 發表

請問怎樣做冷熱毛巾,敷眼後是否看得更清楚?

...

[ 本文章最後由 ChristyBBmama 於 07-9-5 14:26 編輯 ]

男爵府

bonnie

You can call 2834 9038 or visit their website

原文章由 BonnieKam 於 07-9-5 11:21 發表
麻煩各位參加過此course的mami 能pm我有關參加的資料,
唔該晒 !!

男爵府

melody

請問你囡囡睇到eyechart第幾行 驗眼時用電腦定鏡片驗呢? 返學睇唔睇到黑板 我又係用string check到~100度, 唔知實際係幾多度呢

原文章由 melodyyy 於 07-9-2 07:28 發表
因為我用string check 就 100 度, 出去眼睛鋪check 就都係話佢
150度, 所以我驚到時番學可能會睇唔到黑板

大宅

原文章由 bkmum2005 於 07-9-4 12:14 硐表

BB2WONG,

我和囡囡可以參加這個workshop,真是要多謝pang007,當時沒有太多人參加過,我知道的時侯只剩今年最後一場,本來可以三個group埋可以有discount,但都找不到人一齊參加,最後我以原價$2500參加了。今年8月做完之後,導 ...

唔好意思我咁多問題,真係好感激你及另外2位mummy時時係義務回應問題!

其實$2500如果真係可以幫到我阿仔減近視,當然唔貴啦!我2個家姐前幾年做激光都要$28000!我本來已預左阿仔大過要做,幸好見到你地既喜訊,簡直係好似見到你地好似頭頂有光環一樣,好似拯救我地班四眼一族咁!

我想多問幾句:係堂上是否全english?易明白嗎?另外你地d小朋友是否做幾日就停?還是要永遠或一段長時間keep做,唔做會否番轉頭又有番近視?
我大仔返學係朝7:30晚6:30,只有晚上幾小時係屋企做可以嗎?

另外你地講在堂上邊做,近視、散光就減?個度數你地會check住?唔好意思我真係好有興趣?我check緊asia zone近期會否有得做?如果有我直成想飛去做!好心急希望一家四口快些脫離眼鏡一族!

男爵府

bb2wong

Leo 講英文, 不過有工作人員即時翻譯既o

唔會幾日就停或者要永遠做的, Leo講過如果減退近視(o係stable左之後), 即使唔做運動, 理應唔會回彈o 當然如果唔好好保護眼睛, 任何人都有機會有近視的

LEO通常suggest hk小朋友在長假期時上course做運動, 因為初時每天最好做10次(~once per hour)o 小朋友在這段時間, 最好唔帶眼鏡, 如果返緊學, 就會睇唔到黑板, 好論盡, 而且放學回家對眼已經太攰了, 又要做功課, 唔太適合vision training

原文章由 BB2WONG 於 07-9-5 16:39 硐表

我想多問幾句:係堂上是否全english?易明白嗎?另外你地d小朋友是否做幾日就停?還是要永遠或一段長時間keep做,唔做會否番轉頭又有番近視?
我大仔返學係朝7:30晚6:30,只有晚上幾小時係屋企做可以嗎?

另外你地講在堂上邊做,近視、散光就減?個度數你地會check住?唔好意思我真係好有興趣?我check緊asia zone近期會否有得做?如果有我直成想飛去做!好心急希望一家四口快些脫離眼鏡一族! ...

大宅

bb2wong,

你不用太心急,因為現在已經開學,如果減了之後帶回眼鏡便會回復原來度數,前功盡廢。而且要每個鐘練,做得密才有用,如果每日練得一兩次但每次練好耐是沒有效的。下次Leo再來應該可能是新年長假期,小朋友不用返學才練得到。另外想提一提,如果近視深,帶開三四百度以上眼鏡,練完減了部份不可再戴回舊眼鏡,如果看不清要考慮為小朋友配一個較淺度數的,所以如果家裏還有以前用過但唔足度數的眼鏡請不要掉丟,留待之後有用。

我們在堂上減了度數不是用儀器來check,只需用一條繩用人手來check,很準的。Leo說減了度數後去眼鏡舖用儀器是check不出來的,要待度數穩定後才check到。開學已經3日了,囡囡還未需要帶回眼鏡,希望可以keep到啦,我打算星期日再幫她練。

男爵府

bkmum

我都諗住weekend 會再做下添, 總擔心佢未stable, 返學會差少少, 遲下又可能會調位.......

大宅

原文章由 ChristyBBmama 於 07-9-5 23:09 硐表
bkmum

我都諗住weekend 會再做下添, 總擔心佢未stable, 返學會差少少, 遲下又可能會調位.......

CHRISTYBBMAMA & BKmum2005,

好多謝你地詳盡既解答,我終於都知道大概情況。咁我都係book定1月份做好d,我屋企又無工人老人家,就算放暑假佢都要日日番補習社到我放工先番屋企。照你地咁講都係留番new year 先做,我就有長假可以陪佢!

其實我一家四口都有近視,我同老公每人400多度,大仔就300度散光350近視,細仔剛升小一有100度未帶眼鏡! 我本來想book 最少3個人做(細仔唔知洗唔洗做?)但係有人話可以我學左番去教我老公,大仔學左教細仔,只報兩個人就ok,你地話work唔work?

其實對於我帶左30年眼鏡既人,有此好消息實在很開心,所以真係好心急!不過我就真係想阿仔可以唔洗帶眼鏡,因為佢又中意sports,又唔識帶contact lens,真係好唔方便!真係好多謝好多謝你地既回應之餘,有咁好既野會同大家分享!但係有d奇怪,咁好既野我同人講好似無人聽過咁?

別墅

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 09:44 硐表

CHRISTYBBMAMA & BKmum2005,

好多謝你地詳盡既解答,我終於都知道大概情況。咁我都係book定1月份做好d,我屋企又無工人老人家,就算放暑假佢都要日日番補習社到我放工先番屋企。照你地咁講都係留番new year 先做,我就有 ...

我想大人細路所用方法相差不大,
大人課程應該會較多,如減老花及加了NLP的內容
一個大人課程已足夠一家用,
另見有家長用"天使心"內優惠可減10%

大宅

原文章由 無事忙 於 07-9-6 11:45 硐表

我想大人細路所用方法相差不大,
大人課程應該會較多,如減老花及加了NLP的內容
一個大人課程已足夠一家用,
另見有家長用"天使心"內優惠可減10%

我見有幾位MUMMY都話同個仔仔OR囡囡一齊做,我以為大人及細路既EXERCISE會不同! 所以以為最慳也要一大一細咁做?另外什麼是""天使心"內優惠??

首頁
23456...11

尾頁

跳至