自由講場

跳至

首頁
34567...26

尾頁

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

回覆 joanthony 的帖子

你同你個仔真係好叻呀~~~我好佩服呀~~

wuwucancan  笑c禾咩  發表於 14-3-29 00:55

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我想答...數主個題目...

考試期間無功課仲要返半日...小朋友真係好HAPPY架...我仔係鍾意返學的小朋友..亦十分鍾意考試...雖然佢唔鍾意考試要溫習...但係有得放早..下午同父母出街食LUNCH, 佢就已經好HAPPY...每次考試期間佢都彈下彈下咁返學放學..唔講以為佢學校去旅行添...不過我見大多數同學仔都係咁...返學放學都好輕鬆HAPPY的

內文方便...樓主小朋友要加把勁囉...依家先小二中文就6字頭真係好危...我仔去到小五...大多數學生既中英數常都9字頭的...頭10名(係全級計)都一定係9字尾的...如果8字尾都可能考到2-30名...如果8字頭果D已出左公海.冇8字果D上晒太空啦

你比佢考咁多英數既公開試...相信平日都花唔少時間上果D所謂興趣班...佢如果英數都係叻..不如放番多D資源係中文度啦

ferrari2007  你囝囝學校競爭好大,勁  發表於 14-3-29 05:08

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

joanthony 發表於 14-3-28 16:44
我無話請假陪太子讀書唔岩啊!! 人人都唔同做法, 我只係指出我地唔同做法之嘛 ...
我都無話你話人地請假唔岩呀

我咪講左人人讀書方法唔同,既然你知道而家呢個方法岩你小朋友,咪keep住落去

水晶宮

回覆:考試期間無功課仲要返半日學, 仲得閒過平時因為唔駛溫習?

感覺樓主字𥚃行間有意無意的炫耀,做人始終低調好D,係叻嘅,始終係會出人頭地!

ferrari2007  有意無意?我覺得好高調喎~最慘係唔係真係勁先搞笑  發表於 14-3-29 05:10
natjosejim  咪係  發表於 14-3-28 18:10

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:考試期間無功課仲要返半日學, 仲得閒過平時因為唔駛溫習

我為貓狂

伯爵府

回覆:考試期間無功課仲要返半日學, 仲得閒過平時因為唔駛溫習?

平時冇得到別人的讚賞,唯有在網絡間乞求 阿仔好叻!父母教得真係好呀

ferrari2007  可憐  發表於 14-3-29 05:10
natjosejim  之唔係  發表於 14-3-28 18:10

禁止訪問

珍珠宮

joanthony 發表於 14-3-28 16:42
我都係, 我從小開始教佢, 讀書差會比人睇唔起, 做的識業都選擇少好多, 叫佢自己揀行邊條路, 而且我間中會 ...

各位JM唔好咁啦!樓主有擔憂係好正常架!
讀書唔叻會被人睇吾起,喜歡強調自己有幾叻,要去甲級寫字樓返工(雖然都打工),咁嘅人生價值觀,無話樓主呀,我都鄧佢擔心。1)人緣好極有限 2)發現自己原來唔係真係咁叻,正所謂天外有天,我驚佢受唔住打擊呀!

munich  第2點講得好好呀!!!  發表於 14-3-28 23:07

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:cindycyh1023+發表於+14-3-28+16:37+

原帖由 joanthony 於 14-03-28 發表
我都係, 我從小開始教佢, 讀書差會比人睇唔起, 做的識業都選擇少好多, 叫佢自己揀行邊條路, 而且我間中會 ...
其實返甲級寫字樓又如何?
咪又係打工仔奴隸獸一個,有咩咁自豪?
食英國薯片都冇咩用,等於我呢d草根去完半島,咪又係一條草根,唔會基因突變做樹根。
我盡係想中六合彩頭獎,冇錯,我就係果d窮到個腦得個錢既人
至於子女教育,我奉行女學跳水,仔學風水,將來會好叠水

Monkey媽媽  笑c  發表於 14-3-29 08:12
sasa@uk  好like 你呀  發表於 14-3-29 07:40
ferrari2007  好鍾意你句「草根變樹根」,笑鬼屎我  發表於 14-3-29 05:15
See  原來甲級商廈好勁?我以前都返甲級商廈,但我地只是call center  黎,無乜邊個名牌大學生其實,井底之蛙樓主懂嗎?  發表於 14-3-28 23:44
6x6=36  後面果3句好正  發表於 14-3-28 20:08
canies  Haha  發表於 14-3-28 19:32
bobbob  實在有見地  發表於 14-3-28 18:15
natjosejim  good good 草根及金句  發表於 14-3-28 18:15
180    發表於 14-3-28 17:53
KBIB2008  我奉行女學跳水,仔學風水,將來會好叠水  發表於 14-3-28 17:51
littleangelyy    發表於 14-3-28 17:48
etoile    發表於 14-3-28 17:48
meow~meow  Wow  發表於 14-3-28 17:37
ninjarabbit    發表於 14-3-28 17:33
Tungxxk  :lol:  發表於 14-3-28 17:32
pyjess  "女學跳水,仔學風水,將來會好叠水"....又係喎!  發表於 14-3-28 17:24
cklok    發表於 14-3-28 17:19
queenieltt    發表於 14-3-28 17:06
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

超級特務 發表於 14-3-28 17:03
其實返甲級寫字樓又如何?
咪又係打工仔奴隸獸一個,有咩咁自豪?
食英國薯片都冇咩用,等於我呢d草根去完 ...
至於子女教育,我奉行女學跳水,仔學風水,將來會好叠水

小木偶媽咪  好句,笑死我  發表於 14-3-29 14:27
ferrari2007  笑屎  發表於 14-3-29 05:16
sillything    發表於 14-3-28 23:53
natjosejim  金句攞A,we r so proud of u  發表於 14-3-28 18:01
ninjarabbit  金句要封存  發表於 14-3-28 17:33
KiuShaBB    發表於 14-3-28 17:23
EVA222  好押韻!  發表於 14-3-28 17:10

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:考試期間無功課仲要返半日學, 仲得閒過平時因為唔駛溫習

等我又晒下,但我女不是小學,係中四,小學,完全不駛點温書,名同事個個請假陪温書,我無,還要科科不是100就99

依家中四,top band 1英中,還keep住全級頭10以內,英文,中文m2 全級頭五以內

不是英文好的人,中文一定不好,spcs d 女仔,英文talk得又寫得又聽得,中文成績一樣甘好

大把人的仔女都好叻,不過無日日開post講自己仔女點叻點叻

p.s我真係好小係bk甘高調晒女,原諒我忍不住

carmenyan206  真心勁  發表於 14-3-29 08:46
ferrari2007  佢嗰d簡直蚊脾同牛脾  發表於 14-3-29 05:18
alicialee1210    發表於 14-3-28 20:40
lojo11  值得晒  發表於 14-3-28 19:07
natjosejim  曬得好  發表於 14-3-28 18:03
ninjarabbit    發表於 14-3-28 17:34
Sumyeema1  樓主引到你出來……    發表於 14-3-28 17:34
melody228  呢度出太陽喎!  發表於 14-3-28 17:31
KiuShaBB  我女有你女咁上下就好喇.   發表於 14-3-28 17:24
conniemily    發表於 14-3-28 17:23
webjen    發表於 14-3-28 17:19
pigpigma2010  勁..呢D先叫叻呀  發表於 14-3-28 17:18
happyty  真係叻女  發表於 14-3-28 17:16

男爵府

回覆:超級特務 的帖子

笑死我

natjosejim  咩唧  發表於 14-3-28 18:03

珍珠宮

joanthony 發表於 14-3-28 15:47
而家考試期間, 幾位女同事都請假或準時收工急急腳番屋企同仔女溫習(有初小有高小), 但我仔一連4日考試(而家 ...
我仔仔也是二年級,亦都係每逢考試就非常開心,原因一樣,無乜功課,樣樣嘢輕輕鬆鬆。
當然我仔仔無樓主仔仔咁叻,考到全級第七(學校唔講名次),我只知仔仔在全級考頭三分一。

至於中文方面,樓主小朋友要加把勁。現時全世界強國主導,相信將來不會是英語世界主導,作為華人,中文真係好重要。

或許樓主可以參考下我的一些意見:

中文是母語,買大量補充練習、操語法,這是學習second language的方法,現在小朋友在華文語境,可以透過一些「軟」方法,鼓勵小朋友日常生活之中運用中文,如學校是否要求學生寫週記?可從週記做起,跟小朋友由選材、結構做起,陪養佢對中文的興趣,否則久而久之,操到母語無晒興趣,佢憎咗中文,你想救都難。

利申:我小朋友中文完全唔使讀中文張張paper 9x

joanthony  唔係全級, 係全班咋  發表於 14-3-28 17:13

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

劍橋好似係冇PET班,樓主係未想講KET班?

侯爵府

我當你真心問, 我真心答

1) 中文補底
2) 預備有一日, 佢讀唔到書, 工作唔順利, 成為你口中"俾人睇唔起"O既人 (AQ)
2.1) 小學讀書方法, 同中學/大學根本原全唔同, 身邊唔少人, 小學6年全級第一, 中學愈來愈差, 結果中五畢唔到業
2.2) 如果教小朋友只可以讀得好, 唔好俾人睇唔起, 有一日佢讀得唔好, 就會好驚俾人睇唔起, 如果睇唔開, 真係會走上絕路
2.3) 我公司有30萬人, 精英雲集 (但我唔叻, 只係小薯一個), 要咩資格有咩資格, 但有學歷唔代表有工做, 亦唔代表唔會俾人炒
3) 品行, 有學歷, 品行差, 一樣無人請

christineps  well said!  發表於 14-3-28 19:57
natjosejim  Good  發表於 14-3-28 18:07
Superman-GF  Good  發表於 14-3-28 17:56
etoile    發表於 14-3-28 17:50
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+14-3-28+17:06+

原帖由 joanthony 於 14-03-28 發表
同你一樣,無理佢,無陪温書,無看功課,完全不知佢返學學過乜

但不同你,從未去考過公開試,鍾意看書凵英都看,小六看晒金庸,瓊瑤(我衰,我帶佢去library借),一個暑假看晒,小五看晒roald dahl, 小六看埋mitch albom的tuesday with morrie, the five people you meet in heaven, for one more day, jodi的my sister keeper等

我無學識,打雜妹一名,成日同佢講,你不想好似你媽甘比人點,就比心機讀書,第時坐房就可以叫人做野,同你相反

佢讀書之餘,有學琴,flute, ballet, 日文,但中四就cut晒

KiuShaBB    發表於 14-3-28 17:27

大宅

樓主,你只係考試個幾日同佢玩,但平時就勁谷補習同做練習,米一樣操!二年級咋 帶佢去商廈講呢d野做乜,俾d童年生活佢可以嗎......

natjosejim  Good point made  發表於 14-3-28 18:16

首頁
34567...26

尾頁

跳至