嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於胎盤細, bb在裡面屈膝屈頸, 出世后左邊頸有一硬塊, 醫生說是根好硬, 所以要做物理治療, 但已做了一個月了, 那部位仍很硬, 每次見bb都喊得好慘, 晚上又睡得不好, 真的十分心痛.

請問有冇媽咪有些經驗, 多數要做多久才可以好番呢? 我唔想bb再受苦了. 見到她這樣我都想喊. :-(

大宅

我女女出生時也一樣,e生說是肌肉瘤,做頸做了半年加follow半年.一早冇事啦!那是大事,用怕的!

原文章由 joycepsk 於 07-8-30 14:26 發表
由於胎盤細, bb在裡面屈膝屈頸, 出世后左邊頸有一硬塊, 醫生說是根好硬, 所以要做物理治療, 但已做了一個月了, 那部位仍很硬, 每次見bb都喊得好慘, 晚上又睡得不好, 真的十分心痛.

請問有冇媽咪有些經驗, 多數要 ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 07-8-30 15:32 編輯 ]

大宅

珀珀,慧慧媽

請問你是在健康院做, 還是私家做呢? 要半年那麼久, bb咪好慘, 越大越知痛, 那好可憐呢.

複式洋房

我BB都系咁樣,一個月時發現,兩個月開始做物理治療,依家已經半歲了,左右都轉動得唔錯,不過仲有少少側頭,所以依家仲要繼續做。不過聽講呢D症狀大多數都會好返嘅,而且你個BB個咁細個開始做,應該唔使太擔心!!
希望我哋個BB都可以快D無事啦!!:lol:

複式洋房

我個BB都系咁樣啊!一個月時發現,兩個月開始做物理治療,依家已經半歲了,左右轉動都唔錯,不過仲有少少側頭,所以仲要繼續做。聽姑娘講最長時間都系跟到一歲,如果無效先要開刀。你個BB咁細個開始做,應該會好快好返嘅,唔使太擔心!!
希望我哋個BB都可以好快無事啦!:lol:

大宅

我囡囡都係0甘,依家10個月,左右轉已沒問題,又係仲有少少側頭,依家一個月一次去醫院follow. 亞b已經認得0個d姑娘,一見就喊定先.... 好多dd都有呢個case,屋企幫亞b做多d運動係有大幫助0家!! 努力d啦~ 一定無事0家!!

原文章由 candy-y 於 07-8-30 16:26 發表
我個BB都系咁樣啊!一個月時發現,兩個月開始做物理治療,依家已經半歲了,左右轉動都唔錯,不過仲有少少側頭,所以仲要繼續做。聽姑娘講最長時間都系跟到一歲,如果無效先要開刀。你個BB咁細個開始做,應該會好快好返嘅,唔使太擔心!!
...

大宅

Yes 咖, 英文叫, Sternomastoid mass, is a muscle "tumour". 做物理治療就OK.
原文章由 珀珀,慧慧媽 於 07-8-30 15:30 發表
我女女出生時也一樣,e生說是肌肉瘤,做頸做了半年加follow半年.一早冇事啦!那是大事,用怕的!

(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

複式洋房

原文章由 ooooohk 於 07-8-30 17:44 發表
我囡囡都係0甘,依家10個月,左右轉已沒問題,又係仲有少少側頭,依家一個月一次去醫院follow. 亞b已經認得0個d姑娘,一見就喊定先.... 好多dd都有呢個case,屋企幫亞b做多d運動係有大幫助0家!! 努力d啦~ 一定無事0 ...

我依家一個星期去一次啊!!

大宅

所以要在BB細未知痛時做, 大了會反抗要做更久更難好啦, 物理治療師話的. 我的小B剛做時要兩日做一次, 慢慢隔久點, 一 week, 2 week , month.....
我是在BB出生在e院兒科e生發現,transfer 去物理治療做. 我想妳可看政府門診再transfer, 或請妳看開的e生寫信去e院兒科轉介, 或直接轉介政府物理治療(知可可)

因看一年私家物理治療很貴

原文章由 joycepsk 於 07-8-30 16:07 發表
珀珀,慧慧媽

請問你是在健康院做, 還是私家做呢? 要半年那麼久, bb咪好慘, 越大越知痛, 那好可憐呢.

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 07-8-31 09:42 編輯 ]

大宅

是啊, 私家現在每次做要570, 已做了一個月了, 都唔知要做幾耐. 但到政府, 好像要去健康院做, 只是由姑娘扭頸, 没e生看的, 請問是否這樣?

另外, 多謝大家的回覆, 祝大家的bb快些康復! 活潑快樂!

大宅

政府是健康院做,是在物理治療專科由物理治療師做, 以前每次$44, 現在知啦. 護士那有quality做呀?

原文章由 joycepsk 於 07-8-31 10:10 發表
是啊, 私家現在每次做要570, 已做了一個月了, 都唔知要做幾耐. 但到政府, 好像要去健康院做, 只是由姑娘扭頸, 没e生看的, 請問是否這樣?

另外, 多謝大家的回覆, 祝大家的bb快些康復! 活潑快樂! ...

大宅

thanks

[quote]原文章由 珀珀,慧慧媽 於 07-8-31 10:37 發表
政府是健康院做,是在物理治療專科由物理治療師做, 以前每次$44, 現在知啦. 護士那有quality做呀?

複式洋房

請問你BB睇緊的物理治療師(私家)是否專睇BB或是大人既呢?

近日帶BB see doctor,順便問下佢是否覺得BB有一邊頸有一粒嘢(吾係咁明顯),佢就覺得BB有一邊頸比較緊(左右拎時),建議做物理治療。

原文章由 joycepsk 於 07-8-31 10:10 發表

另外, 多謝大家的回覆, 祝大家的bb快些康復! 活潑快樂! ...

複式洋房

請問你BB睇緊的物理治療師(私家)是否專睇BB或是大人既呢?

近日帶BB see doctor,順便問下佢是否覺得BB有一邊頸有一粒嘢(吾係咁明顯),佢就覺得BB有一邊頸比較緊(左右拎時),建議做物理治療。

複式洋房

複式洋房

大宅

那位e生是兒科e生介紹的, 去的時間只有我一個bb做, 其他是大人. bb是有好轉, 本來是鴛鴦面, 現在好了, 只是頸仍有一舊硬嘢及側埋一邊.

大宅

我個女也有此情況

candy-y, 請問在政府每隔多久做一次物理治療(由初生至現在)?
每次多少費用?
預計要做多少次才痊癒呢?
謝謝!

複式洋房

原文章由 squirrelc 於 07-9-6 14:13 發表
我個女也有此情況…

candy-y, 請問在政府每隔多久做一次物理治療(由初生至現在)?
每次多少費用?
預計要做多少次才痊癒呢?
謝謝!

政府是視乎BB的情況而決定的,如果情況差D嘅話,會約你去得密D。我BB剛開始去嘅時候,一個星期去三次,情況逐漸開始好轉後,改為一個星期兩次,再到一次,後來改為兩個星期先去一次。一次60蚊,做多久視乎BB的康複進步,一般越早做越好,大多數都跟到BB六七個月大。最壞嘅情況就跟到一歲。如果一歲都未得就要開刀(不過聽姑娘講100個當中可能有1個需要)。
我BB已經痊愈了,再觀察完這個月,確定情況穩定就唔使再去喇!!
你都唔使太擔心,其實唔系大問題。
祝大家嘅BB都可以早日康複!!!

別墅

joycepsk

你好!我BB出世嘅時候都有側頸,不過唔同你個B條頸有粒嘢,係條筋硬,個半先去做物理治療,初初一星期三次,依家一星期兩次,都有做過一次私家,要二百,叫做平架喇!不過我覺得喺政府醫院做都幾好,又平啲!因唔係做幾次就好,可能要幾個月至一年,同埋醫院嗰D物理治療師會教你喺屋企點幫BB按頸,要勤力同有恆心幫佢按,咁佢會快啲好!初初我BB都有喊,仲喊到鼻屎都飛埋出嚟!見倒佢咁我都喊咗好多次!不過佢依家扭頸都無喊喇!聽日我要帶佢去見骨科醫生!希望啲BB早日康復喇!

首頁

尾頁

跳至