母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡19日大
因囡囡係醫院住左11日至出院
囡囡係醫院習慣左用奶樽
返到屋企我試過埋身餵
又去過健康院學囡囡都唔食
所以我依家係全泵媽媽

我每日會泵5-6次
每日都會飲魚湯
會飲好多水...

我朝早泵最勁個次兩邊加埋有6安
其餘個幾次兩邊加埋會有1-1.5安
我真係泵到好唔開心啦
我一心諗住全人奶
但囡囡依家已經要補奶粉啦:-(
有冇媽媽可以教我點做呀
我真係唔想囡囡飲奶粉

男爵府

再尝试埋身喂呀! 狠心一点, 等她肚饿一些才喂!

因为小嘴可以刺激乳头分泌奶汁, 增加奶量, 用奶樽通常会越来越少的!

原文章由 ketchupfong 於 07-8-31 14:36 發表
我囡囡19日大
囡囡係醫院習慣左用奶樽
返到屋企我試過埋身餵
所以我依家係全泵媽媽

我每日會泵5-6次
每日都會飲魚湯
會飲好多水...

我朝早泵最勁個次兩邊加 ...
:-D :-D :-D :-D

民房

原文章由 ketchupfong 於 07-8-31 14:36 發表
我囡囡19日大
囡囡係醫院習慣左用奶樽
返到屋企我試過埋身餵
所以我依家係全泵媽媽

我每日會泵5-6次
每日都會飲魚湯
會飲好多水...

我朝早泵最勁個次兩邊加 ...

I have the same problem with you. My baby is now about 6 weeks old and I cannot pump enough milk to feed him also. I am still trying my best to improve the situation. Don't give up.

別墅

千萬唔好俾個泵呃左呀, bb 仔自己啜會多過泵出黎好多架, 我好多時泵完至餵都仲可以食飽個 b 呀。

原文章由 Totoro07 於 07-8-31 17:25 發表

I have the same problem with you. My baby is now about 6 weeks old and I cannot pump enough milk to feed him also. I am still trying my best to improve the situation. Don't give up.

別墅

千萬唔好俾個泵呃左呀, bb 仔自己啜會多過泵出黎好多架, 我好多時泵完至餵都仲可以食飽個 b 呀。

原文章由 Totoro07 於 07-8-31 17:25 發表

洋房

我阿B出世之後都發燒住左8日醫院,出院之後我就一餐奶粉,一餐埋身餵,初頭佢都唔係好肯啜,但係我都忍住唔俾奶粉佢,卒之佢都開始食啦,然後我就開始逐日減少一餐奶粉,最後阿b就變左全人奶b啦

我初頭都未上奶架.因為一直到阿b出院前都無餵過同泵過,但係自從阿b肯埋身啜之後,餵密d,同半夜一定要最少餵一次,甘就會越來越多奶架啦!!!

你要俾心機加油啊,抱住阿b餵奶0既感覺真係好sweet架 !!!

複式洋房

:-(
原文章由 大舊飯團 於 07-8-31 17:44 發表
我阿B出世之後都發燒住左8日醫院,出院之後我就一餐奶粉,一餐埋身餵,初頭佢都唔係好肯啜,但係我都忍住唔俾奶粉佢,卒之佢都開始食啦,然後我就開始逐日減少一餐奶粉,最後阿b就變左全人奶b啦

我初頭都未上奶架. ...

我埋身餵囡囡佢成日都兩頭轉
根本都唔肯啜,淨係喊
我餵到好大壓力呀
我聽到佢喊我覺得好心痛
所以每次到最後都係開奶粉比佢飲囉:-(

複式洋房

原文章由 ketchupfong 於 07-8-31 21:57 發表
:-(

我埋身餵囡囡佢成日都兩頭轉
根本都唔肯啜,淨係喊
我餵到好大壓力呀
我聽到佢喊我覺得好心痛
所以每次到最後都係開奶粉比佢飲囉:-(

你試下係佢好肚餓果時先埋身餵,如果佢兩頭fing唔肯啜你就擠d奶出黎點落佢條利or直接擠奶落佢個口度引下佢先,佢試到佢要果隻味就會搵野啜,跟住你再"隊"個奶頭埋去@@我個女都係咁ga,不過佢係食食下奶兩頭fing,唔肯啜靜係lam下我乳頭(可能因為補過奶粉比佢所以佢知食奶粉易啜好多),健康院d姑娘就教我用呢個方法,開頭我個女都仲係唔肯啜架,但係我每次餵奶都用呢個方法,堅持唔補奶粉(因為果時佢重得唔好,所以醫生叫我唔好補奶粉),過左幾日佢就冇再兩頭fing啦,而且仲重得好好添!

複式洋房

原文章由 vivi1014 於 07-9-1 14:02 發表

你試下係佢好肚餓果時先埋身餵,如果佢兩頭fing唔肯啜你就擠d奶出黎點落佢條利or直接擠奶落佢個口度引下佢先,佢試到佢要果隻味就會搵野啜,跟住你再"隊"個奶頭埋去@@我個女都係咁ga,不過佢係食食下奶兩頭fing,唔肯啜 ...

我今日試左你教我既方法
我餵左一個鐘阿女都未飽
點解食左成個鐘都未飽架

唔知係咪我抱得佢唔舒服呢
我淨係知道我餵得辛苦
阿女又食得辛苦
不過佢肯啜都係一個好開始

複式洋房

原文章由 ketchupfong 於 07-9-2 00:29 發表

我今日試左你教我既方法
我餵左一個鐘阿女都未飽
點解食左成個鐘都未飽架

唔知係咪我抱得佢唔舒服呢
我淨係知道我餵得辛苦
阿女又食得辛苦
不過佢肯啜都係一個好開始 ...

肯啜啦^^?你要加油呀!你慢慢比多d時間b女習慣下,可能佢唔習慣啜乳頭呢~啜奶咀d奶易出好多架嘛..我諗佢過幾日習慣左啜乳頭就會好好多架啦^^

別墅

我阿b係醫院俾d姑娘每4小時3安,都1個星期lu,而家返左屋企,我發覺佢肯埋身食,但啜不停連續45分鍾,攪到我好痛,好似有d起泡,點算呢?我嘗試20分鍾就放開佢,但佢又好似唔飽?

好辛苦,真係想轉餵奶粉!

複式洋房

原文章由 vivi1014 於 07-9-2 15:59 發表

肯啜啦^^?你要加油呀!你慢慢比多d時間b女習慣下,可能佢唔習慣啜乳頭呢~啜奶咀d奶易出好多架嘛..我諗佢過幾日習慣左啜乳頭就會好好多架啦^^

我阿女今日好叻呀
佢今日全日都肯啜我啦
我又餵得冇尋日禁辛苦
我d自信心返晒黎
真係好多謝你呀

複式洋房

原文章由 samsung915 於 07-9-2 16:16 發表
我阿b係醫院俾d姑娘每4小時3安,都1個星期lu,而家返左屋企,我發覺佢肯埋身食,但啜不停連續45分鍾,攪到我好痛,好似有d起泡,點算呢?我嘗試20分鍾就放開佢,但佢又好似唔飽?

好辛苦,真係想轉餵奶粉! ...

起泡係會點架

別墅

好似有d水泡咁

大宅

我bb 初生照燈時, 兒科姑娘話, 每次唔好俾 bb 啜多過半小時, 因為0甘樣 bb 同媽咪都會好累, 應該每餐一開始俾 bb 啜半小時, 然後再餵樽 (人奶或奶粉).

比如我bb 果陣食 60ml, 0甘一開始埋身半小時, 然後預備足 60ml 人奶響樽度俾佢食, 佢如果埋身食唔到奶, 就會食曬 60ml 樽人奶, 但大大下佢埋身食得多左 (即我出奶好左), 0甘果樽人奶就會食唔曬, 慢慢, 如果埋身已夠飽, 佢就唔食樽樽, 0甘就可以放心全埋身餵~~

bb 有 nipple confusion時唔好放棄, 由得佢咬痛你, 慢慢佢會發現點咬媽媽先至會多奶奶, 慢慢就會啜得0岩0架啦~

出水泡通常休息一兩餐會好0的, 休息時就用泵、或者埋身短少少時間。但係一定要 keep 住泵/ 餵, 如果唔係好易乳塞甚至回奶0架~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我個b又係住o左11日醫院先返屋企, 佢係醫院係用杯仔每4小時食3安, 返到屋企就肯埋身食o既, 不過就隔3-3.5個鐘,食成45分鐘一餐或者2.5-3安一餐(用樽).一日餵7-8餐. 依家去健康院個姑娘就話唔好比佢食咁耐,應該每餐一開始俾 bb 啜半小時, 然後再餵樽 (人奶或奶粉).一日應該餵10-12餐.
咁我照做之後問題就o黍喇, 我隔2個鐘就去餵bb, 不過bb根本唔醒或者係唔肚餓, 每次只係食30ml(用樽)就唔肯再食. 計落仲食得小過之前, 我應該點做呢

民房

恭喜你,繼續努力

原文章由 ketchupfong 於 07-9-2 18:32 發表
我阿女今日好叻呀
佢今日全日都肯啜我啦
我又餵得冇尋日禁辛苦
我d自信心返晒黎
真係好多謝你呀

民房

我個bb都住左喺醫院差唔多一個月先返得屋企呀,我自己就出院先,每日都喺屋企定時定候泵奶攞去醫院。而醫院因為方便既緣故,只會幫我用奶樽餵bb,幸好bb又會飲奶樽,埋身又會啜,但佢只啜5-10分鐘就瞓左,依家大個左d,會啜耐一點了,有20-30分鐘:lol :lol 但我同你有同一個感覺,就係覺得bb食奶樽既份量遠遠比埋身餵,食得多d同飽d

原文章由 bbj_mandy 於 07-9-4 14:59 發表
我個b又係住o左11日醫院先返屋企, 佢係醫院係用杯仔每4小時食3安, 返到屋企就肯埋身食o既, 不過就隔3-3.5個鐘,食成45分鐘一餐或者2.5-3安一餐(用樽).一日餵7-8餐. 依家去健康院個姑娘就話唔好比佢食咁耐,應該每餐一 ...

[ 本文章最後由 阿Q 於 07-9-4 15:44 編輯 ]

大宅

我估唔駛兩個鐘一餐, 你試下三個鐘一餐啦, 我果陣小笨由初生起都係三個鐘一餐, 慢慢就變 3.5 and then 4 個鐘一餐.

食 45分鐘都 ok 0既, 唔算話太耐, 當然「標準」計唔應該超過半個鐘一餐, 但你宜家埋身 30min 再餵樽, 加埋都差唔多0者, 我係你就索性照返之前0甘餵法仲好~ (初生 4 個鐘一餐又耐左0的, 三個鐘 ok 0架. 當然你要留意佢濕片夠唔夠、食得開唔開胃之類啦.)

原文章由 bbj_mandy 於 07-9-4 14:59 發表

我個b又係住o左11日醫院先返屋企, 佢係醫院係用杯仔每4小時食3安, 返到屋企就肯埋身食o既, 不過就隔3-3.5個鐘,食成45分鐘一餐或者2.5-3安一餐(用樽).一日餵7-8餐. 依家去健康院個姑娘就話唔好比佢食咁耐,應該每餐一開始俾 bb 啜半小時, 然後再餵樽 (人奶或奶粉).一日應該餵10-12餐.
咁我照做之後問題就o黍喇, 我隔2個鐘就去餵bb, 不過bb根本唔醒或者係唔肚餓, 每次只係食30ml(用樽)就唔肯再食. 計落仲食得小過之前, 我應該點做呢
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

原文章由 ketchupfong 於 07-9-2 18:32 發表

我阿女今日好叻呀
佢今日全日都肯啜我啦
我又餵得冇尋日禁辛苦
我d自信心返晒黎
真係好多謝你呀

hehe唔洗客氣~最緊要幫到你^^
keep住埋身餵佢食奶啦~方便好多架真係!咁你又可以有多d時間休息~
加油呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊