母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,

我上星期一開始乳腺炎, 這是第2次了, bb出世頭1個月乳房塞過2次,好比心機通番,奶量一日一日增多, 點知到了bb2個月時右邊乳腺炎, 看醫生, 食antibiotics,泵出來的奶全倒, 之前因為沒有存貨, bb惟有由全人奶變成全奶粉, bb不喜歡食得很少,:-( 因為好痛, 唸住放棄, 豬膶水淡豆豉都飲埋, 不過冇事果邊仍然唔收奶, 惟有繼續, 之後好番, 好努力泵 (我是全泵的), bb可以全人奶, 可以儲倒一些奶, 有時又比大仔食下當補品, 點知在現在bb4個半月輪到左邊乳腺炎, 左邊一向是較多奶的一邊, 宜家連冇事的右邊奶量都少埋, 上星期高燒不退(102-103F), 看了e生, 食緊antibiotics, 又要倒奶(雖然已經冇mug奶了):-( , 個breast又紅又腫, 好痛 好唔開心, 辛辛苦苦追番奶量又赴諸流水, 由零開始, bb又要食奶粉...心都沉埋...............

連日來去健康院見e生姑娘, 都未能通番, 今日看了一個有經驗的c家e生, 佢話再通不到便要入院做ultrasound, 可能要做手術開刀, 我好害怕 , 佢叫我搵lactation counsellor上門通, 宜家約咗最快要明晚才可來, 也不保証可通倒...好担心...點算點算??

[ 本文章最後由 mermaidmom 於 07-9-1 13:03 編輯 ]

大宅

乳腺炎真的很辛苦,我都試過幾次,要食antibiotics,但無倒奶。希望你早日康復。對有些mami來說,breastfeeding 路真不易,媽媽真偉大!盡了力已經足夠。

原文章由 mermaidmom 於 07-9-1 13:02 發表
各位媽媽,

我上星期一開始乳腺炎, 這是第2次了, bb出世頭1個月乳房塞過2次,好比心機通番,奶量一日一日增多, 點知到了bb2個月時右邊乳腺炎, 看醫生, 食antibiotics,泵出來的奶全倒, 之前因為沒有存貨, bb惟有由全人 ...

子爵府

原文章由 mermaidmom 於 07-9-1 13:02 發表
各位媽媽,

我上星期一開始乳腺炎, 這是第2次了, bb出世頭1個月乳房塞過2次,好比心機通番,奶量一日一日增多, 點知到了bb2個月時右邊乳腺炎, 看醫生, 食antibiotics,泵出來的奶全倒, 之前因為沒有存貨, bb惟有由全人 ...

1)請問係唔係乳房好硬就即是未通呢?
2)"佢叫我搵lactation counsellor上門通"?即是什麼?點同你通?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔洗驚﹐小手術黎架﹐你有局部麻醉。
原文章由 mermaidmom 於 1/9/2007 13:02 發表
各位媽媽,

大宅

1) 係呀
2) 通乳囉, 自己通唔倒, 我未知點通, 佢今晚先上嚟, 應該係用手唧啩

原文章由 luilui007 於 07-9-1 17:22 發表

1)請問係唔係乳房好硬就即是未通呢?
2)"佢叫我搵lactation counsellor上門通"?即是什麼?點同你通?

大宅

係? 甘做完手術係咪即係通番哂? 仲可唔可以再餵奶呢?

原文章由 Elefant老婆 於 07-9-1 21:22 發表
唔洗驚﹐小手術黎架﹐你有局部麻醉。

珍珠宮

我就無做個呢個小手術,但照醫生講,只係响乳房介一刀,然後將入面D膿drain出嚟,如果耍到呢个地步,即係點磊點整D奶都唔出。其實生仔仲恐怖,唔好咁擔心,不過應該唔餵得奶住。

你都係等xray先,可能唔洗做呢!

大宅

甘你係咪試過有乳腺炎? 可唔可以同我分享吓你ge經驗?

原文章由 Elefant老婆 於 07-9-2 13:51 發表
我就無做個呢個小手術,但照醫生講,只係响乳房介一刀,然後將入面D膿drain出嚟,如果耍到呢个地步,即係點磊點整D奶都唔出。其實生仔仲恐怖,唔好咁擔心,不過應該唔餵得奶住。

你都係等xray先,可能唔洗做呢! ...

男爵府

熱血勳章

乳線炎我都試過幾次啦, 我次次都咬牙切齒咁自己按通返去, 你有冇試過沖個超級熱水涼一路沖一路好痛好痛咁按, 跟住試下唧佢出黎, 同埋姑娘話呢用pump係會易塞d架, 因為pump永遠都係pump唔清,所以我以前都好易塞, 我而家轉左全手唧, 因為佢乜塞啦

珍珠宮

我係埋身餵嘅都塞過幾次,(以前唔識,成日餵埋同一個姿勢,原來咁樣係唔好)但塞果陣真係幾痛下,咁就按摩、熱水花洒/浸浴、熱水樽碌、死泵難泵、同針拮都試過,都係用唔同姿勢俾BB埋身啜最好。

我未變乳腺炎,不過果陣都塞咗成個禮拜唔係完全通得晒,要食止痛藥嚟訓,我醫生曾經警告過我,如果唔妥善處理,唔單止會發炎,仲可能耍開刀(跟住同我講佢做過个嘅case,話過病人都好忍得痛,落刀又唔痛,擠膿又唔痛,D膿好似treacle)咁我梗係唔想開刀唔想亞仔飲配方,咁就攞住醫生俾嘅針,鼓起勇氣一路拮一路俾BB啜。

我都希望你唔洗開刀,究竟你見完lactation consultant之後結果係點?

複式洋房

我有乳腺炎, 好大穫!

想請教大家,乳腺炎既原因係咩呢?係咪d奶飲唔哂又唔劑出來就會有呢? 係咪每次飲唔哂要pump出來呢?

Thx!

原文章由 Elefant老婆 於 07-9-3 12:04 發表
我係埋身餵嘅都塞過幾次,(以前唔識,成日餵埋同一個姿勢,原來咁樣係唔好)但塞果陣真係幾痛下,咁就按摩、熱水花洒/浸浴、熱水樽碌、死泵難泵、同針拮都試過,都係用唔同姿勢俾BB埋身啜最好。

我未變乳腺炎,不過果陣都塞咗成個禮 ...

別墅

mermaidmom,

please see if this helps:

我好似乳腺炎,好失落啊.有無人幫到我...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1083123&extra=page%3D12

take care.

各位媽媽,

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

我bb3個月了,已經乳腺管塞/乳腺炎過好多次!平均2星期一定有一次中招!

我都好想知上門點幫你通禾! 係咪幫你按?係咪由健康院姑娘安排?

大宅

我都有係其他topic睇過你的經驗, 你真係好叻呀!
我試過沖超級熱水涼去通, 上一次得, 但今次唔得, 我宜家都將用泵時間減少, 用手時間増多, 不過奶量得番好少, 仲耍攪成一個鐘先得5oz, 唔夠bb食, 點算好呢??:-(

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-3 09:02 發表
乳線炎我都試過幾次啦, 我次次都咬牙切齒咁自己按通返去, 你有冇試過沖個超級熱水涼一路沖一路好痛好痛咁按, 跟住試下唧佢出黎, 同埋姑娘話呢用pump係會易塞d架, 因為pump永遠都係pump唔清,所以我以前都好易塞, 我而 ...

大宅

尋晚lactation counsellor上嚟屋企, 都係用大家講ge方法去通,熱敷按摩手唧, 不過佢手勢好d, 識摸對位去唧, 做咗一個鐘, 通咗7-8成, 其實唧出嚟ge奶只係1-2oz, 但就係呢d奶塞死哂, 不過仲有一塊硬塊同一些碎塊未得, 佢話通咗大部份, 鬆番乳房, 可望唔洗迫住硬塊, 可能會自己鬆番, 叫我隔一日再有需要先搵佢, 今日好d啦, 不過我明日會叫佢上多一次嚟通清. 佢仲教我唔好用gum耐泵, 會傷乳腺同易塞, 用多d手, 教我手勢, 雖然好貴, 都算值ge, 鬼叫自己通唔倒.:cry:

係呢, 請問e生教你點樣用針拮嚟通?

原文章由 Elefant老婆 於 07-9-3 12:04 發表

我未變乳腺炎,不過果陣都塞咗成個禮 ...

大宅

係c家e生介紹比我, 不是健康院姑娘安排.

原文章由 cc123456 於 07-9-3 20:59 發表
我bb3個月了,已經乳腺管塞/乳腺炎過好多次!平均2星期一定有一次中招!

我都好想知上門點幫你通禾! 係咪幫你按?係咪由健康院姑娘安排?

大宅

可唔可以分享下佢d手勢? 打圈/直推?

咁收幾多$?

大宅

我都試過多奶果邊只是一兩次沒有餵清就出現一個硬塊,第二日觸手生疼,無論pump、熱敷、按摩、俾BB啜都唔得,最後急急去了同x堂找中醫師針灸加中藥,好在還沒有發燒,食左兩日藥同針左兩次後就很暢通。

中醫師說多奶的那邊比較容易塞,要多留心一點。

我keep住每次餵完BB再用手擠清,或pump完再找BB啜幾啖,總之check住唔好俾佢有硬塊,之後就未試過塞囉。
laughin' to keep from cryin'

大宅

$500/hour!:tongue:

原文章由 cc123456 於 07-9-4 05:24 發表
可唔可以分享下佢d手勢? 打圈/直推?

咁收幾多$?

大宅

估唔到中醫都有一手, 你可唔可以pm你睇個中醫d資料比我?

原文章由 wawamama 於 07-9-4 19:39 發表
我都試過多奶果邊只是一兩次沒有餵清就出現一個硬塊,第二日觸手生疼,無論pump、熱敷、按摩、俾BB啜都唔得,最後急急去了同x堂找中醫師針灸加中藥,好在還沒有發燒,食左兩日藥同針左兩次後就很暢通。

中醫師說多奶的那邊比 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊