婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

有人鍾意自己湊仔,有人鍾意俾奶奶或自己媽或工人湊。
而我一心想湊大個仔,到仔讀幼稚園時,返半日工,由自己湊的。

但老公常常掛係口,話俾佢媽湊,原因:唔想個仔之後太痴我,無左我唔得。又唔想我成日痴住個仔,離開阿仔一陣都唔肯。

我好嬲,我覺老公想滿足佢媽,因為我未生時,奶奶都話唔做工,幫我湊仔,而阿仔出世後,我想自己一手一腳,等老來唔後悔自己無理個仔。
其實我先係個仔既媽,點解唔俾我湊,好唔合理。我唔明老公點解咁為佢媽。

佢知我一向對佢媽無咩好感,依家仲成日咁提,似逼我俾個仔人地咁。好嬲,又好傷心

monizlam  唔個點解個個仔都要用個老婆生仔去滿足自己呀媽我一定企硬 個仔系自己十月懷胎生 點解要滿足你呀媽!!  發表於 14-4-9 21:49
princesscc388  你唔想就要堅持呀!! 加油  發表於 14-4-9 15:14
Catherinebyorn  媽媽湊自己BB係常識吧。你c6儍的嗎?!?!  發表於 14-4-5 00:26

珍珠宮

回覆:老公成日想我俾bb佢媽湊

睬佢都傻, 個仔痴自己好過痴麻麻掛

珍珠宮

引用:有人鍾意自己湊仔,有人鍾意俾奶奶或自己媽

原帖由 yinjaiBB 於 14-04-04 發表
有人鍾意自己湊仔,有人鍾意俾奶奶或自己媽或工人湊。
而我一心想湊大個仔,到仔讀幼稚園時,返半日工,由自己 ...
先問下你先生係咪經濟上有壓力,需要你出去做野幫補。如否,你嚴正同你老公講你打算自己湊。

大宅

唔俾99湊咪唔好俾囉,最終決定權都係你身上

大宅

回覆:yinjaiBB 的帖子

我會同46講 你咁鍾意俾阿b你媽湊
你用自己個肚生個俾佢 唔好攞我個
再唔係叫你阿媽自己生個囉
唔好猴住我生個嗰

mingjan    發表於 14-4-6 14:28

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

暫時無經濟壓力。
但老公一直講比佢媽湊。因為老公想佢媽開心因為佢媽想湊我個仔

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+yinjaiBB+於+14-04-04+發表有

原帖由 mrschocolate 於 14-04-04 發表
先問下你先生係咪經濟上有壓力,需要你出去做野幫補。如否,你嚴正同你老公講你打算自己湊。

...
我覺得有陣時係做99嘅,想唔做野湊孫,然後覺得梗係新抱出去打工啦!
當然,老人家想退休都無錯,但無理由搶孫架....個bb係人地辛辛苦苦生嘅,點會俾得出手,仲要俾左之後,做媽咪嘅要忍氣吞聲,無權過問個仔喎,除非大家有商有量啦!如果唔係點都會有糾紛!

大宅

yinjaiBB 發表於 14-4-4 23:49
暫時無經濟壓力。
但老公一直講比佢媽湊。因為老公想佢媽開心因為佢媽想湊我個仔 ...
叫佢上黎睇吓版,大家湊仔方法一定唔同,99又唔係自己阿媽唔話得,到頭黎佢辛苦咗自己阿媽,搶走你個仔之餘自己仲要做磨心!再講,點解要搶走你個仔先?跟自己阿媽有乜唔好?係咪你99話自己個仔比你搶咗好down,想幫手湊吓孫都唔得?sorry,個孫唔係替身,仔大結咗婚望都望佢有能力走,依家你個仔未識飛已經要你比個仔人,咁有幾多年見到自己個仔呀?唔通等佢青春期反叛節時先交返個波比你呀?到時個仔仲聽你支笛?一於企硬唔好比人搶走個仔呀!

珍珠宮

引用:暫時無經濟壓力。但老公一直講比佢媽湊。因

原帖由 yinjaiBB 於 14-04-04 發表
暫時無經濟壓力。
但老公一直講比佢媽湊。因為老公想佢媽開心因為佢媽想湊我個仔 ...
生個仔出尼,為左俾佢媽開心?佢兩母子都好自私喎!
唔好怪我講得難聽,做戈陣就老公開心,生完就俾個老母開心,咁你呢?

peggysze    發表於 14-4-9 20:33

大宅

回覆 Myangelbobo 的帖子

我都係咁諗! 鐘意你咪叫佢自己生多個, 或c6出去搵第個女人生,而又肯放低畀佢湊的囉!

我c6成日都迫我要畀佢媽湊。但佢又懶又污糟, 又中到自己d仔成個癈人或自私精, 我一定唔會! 好簡單叫佢學下換片 , 又係一句唔識就唔駛做, 個個星期得係我度幾粒鐘純玩孫囉! 但為左咁攪到我兩公婆成日嘈, 原來佢可以愚孝到如此唔理智, 我愈來愈想離婚, 畀番個仔佢媽, 唔好爭我個個!

monizlam  嘩 你99好似我99  發表於 14-4-9 21:50

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

完全係我的心聲!!
我仔唔係生黎畀你兩隻懶蟲玩的囉

大宅

佢唔想個仔痴你,但佢自己又痴住佢阿媽。。。

珍珠宮

引用:回覆+做個靚太+的帖子完全係我的心聲!!我仔

原帖由 Csonmi 於 14-04-05 發表
回覆 做個靚太 的帖子

完全係我的心聲!!
因為我99成日提湊b湊b,但係講親嘅,唔係反對我平時湊b嘅方法,就係要我明白尊重佢係長輩,佢講乜我都要聽,再唔係就係話自己無女,中意我生女,我唔想大家生左之後關係會更差囉....況且我媽咪都話要老人家湊b好辛苦架....自己湊會好啲!

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

咁你99算唔太討厭了...我62直頭當面命令我"梗係生仔"喎! 我仲已經陀到病到七彩

做個靚太  我99都有戈句“梗係生女“  發表於 14-4-5 02:42

大宅

我未有BB,但99已成日吹我生,仲開口講到佢唔做份工湊孫。。。
我個心諗。。。將來有BB之後咪者係要養2個人?
一來經濟壓力會大左,二來都唔想比99湊。。我唔想個B喊係搵99唔搵我,好hurt!
我個心都只係想請工人,起碼工人都可以做埋家務,做得唔好都話得呀麻。。最多自己睇緊d!!!

大宅

我99都係ftm,但我晤明點解佢d女可以做ftm,就我偏偏晤得!我隻佬又係成日想我比個仔佢父母湊!I am sorry,this is my son.所以我一嬲之下辭左份接近20k既工自己湊!而男家人得個望字,我c6之前成日話我!我話咪咁多廢話,你中意就叫你媽自己生個湊,一係叫你兄弟姐妹比你媽湊又好,再不然你岀去搞個私生子都得!但就是不要打我仔主意!

伯爵府

我6299包括我自己父母都想我生完後返工,好彩我老公支持我,俾我做ftm,照顧到自己仔女既成長真係幾錢都買唔番!

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

好多99都係咁,生個時阿媽辛苦,
生後99又想搶人個仔

首頁

尾頁

跳至