論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

應該唔會同僱主d衫一齊洗o卦?? 請問係叫工人自己手洗, 定係叫佢儲埋一機先用機洗?

大宅

原文章由 Toffeenut 於 07-9-3 18:51 發表
應該唔會同僱主d衫一齊洗o卦?? 請問係叫工人自己手洗, 定係叫佢儲埋一機先用機洗?

工人自己手洗

大宅

我就唔介意工人D衫同我地D衫一齊洗+滴露(內衣褲自己手洗, 一定日日清), 但BB衫一定手洗或BB一機過.

大宅

我家姐姐的衫自己儲一機洗,但我一定要求加"白水"去洗,可以消毒同柔順。而且手洗啲衫一定無機洗咁乾淨,佢要揍小b,啲衫唔夠清潔,咁咪自己即係整古小b。

我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

男爵府

儲埋一機先用機洗... but jeans can wash with our jeans la... .coz' she change her jeans / pants everyday... if 儲埋一機先用機洗.. might overload my machine!

underwear separately la... baby's clothings separately as well....

原文章由 Toffeenut 於 07-9-3 18:51 發表

複式洋房

叫工人手洗即係玩自己,
第一手洗唔乾淨,
第2,擰唔乾有排晒唔乾會up臭
我比佢開一機洗

水晶宮

我工人初來步到既時候係冬天,我見佢用手洗衫,洗到雙手紅晒,唔忍心,就叫佢用機洗.
我無吩咐佢點樣洗,或有無攪埋我地d衫洗,但我留意到佢都係儲埋一機先洗佢自己既初,bb初就自己一機,我同其他屋企人既衫又一機.

複式洋房

原文章由 等待BB的小貓 於 07-9-3 21:19 發表
我就唔介意工人D衫同我地D衫一齊洗+滴露(內衣褲自己手洗, 一定日日清), 但BB衫一定手洗或BB一機過.

me too but no 滴露, 內衣褲一定要佢自己每晚用手洗, bb衫一定分開手洗

複式洋房

我個印印初初來時, 俾我發覺靜靜雞雞混埋自己d底衫褲落我地機衫一齊洗, 激到我上天, 勁唔老實

別墅

我都係咁安排,反正工人都係要抱BB(有close接觸),只係佢d內衣褲就萬萬不能一齊洗,一定要佢晚晚手洗。

原文章由 等待BB的小貓 於 07-9-3 21:19 發表

伯爵府

工人手洗, 然後用洗衣機'think"乾, 再晾

大宅

多謝各位既意見, 之前真係無諗得咁仔細.
咁我諗多數叫工人自己開一機, 日日叫佢清水洗under一次, 開機時再加洗衣粉滴露再機洗, 咁應該好乾淨啦o卦.

咁順便想問埋, 你地有無俾個有得掛衫既衣櫃俾工人架? 因為我唔想做個咁高既衣櫃俾佢, 想做個矮既(只能摺衫), 是否有問題呢? 如果我在佢房門釘一毎掛衫鈎(掛1-2件外套), 又是否可行?

複式洋房

原文章由 Toffeenut 於 07-9-4 18:55 發表
多謝各位既意見, 之前真係無諗得咁仔細.
咁我諗多數叫工人自己開一機, 日日叫佢清水洗under一次, 開機時再加洗衣粉滴露再機洗, 咁應該好乾淨啦o卦.

咁順便想問埋, 你地有無俾個有得掛衫既衣櫃俾 ...

我買咗個w16吋xd22吋xh84吋既衣櫃比工人擺3, 上靣掛3, 下靣擺摺3同鞋

大宅

由佢自己一機洗, 每星期2次, 佢自己都識做, 通常每晚佢會”係咁2”洗了內褲. 之後, 儲埋就再放入機去洗! 手洗怕佢唔乾淨,又浪費食水!  

[ 本文章最後由 peipeibb 於 07-9-10 21:54 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至