母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今次全人奶餵BB.
最初係醫院未上奶, BB有時1個鐘食一次, 有時就2個鐘一次. 每次都有20~30mins.
到出院果日好肯定上左奶,
但BB每次只啜5~10mins就吐出來, 訓覺, 跟住每小時一次.
日夜都一樣. 不過時間真係短囉. 去健康院又有增磅少少.
噚晚就試過2個鐘食一次, 都係5~15mins.
每次食完口邊都有奶, 我個胸都由實變鬆, 即係有食到. 有時佢都會濁親, 所以我想係夠奶既.
日間就不定時, 佢哭就餵, 所以無話食幾多餐.
便便都好正常.

我想問, 係咪佢一想食就餵, 就o岩啦?
但得5分鐘, 咪只食到前乳囉, 會唔會唔夠飽, 所以要不停食呢?
而家個胸模下都會痛, 由其是乳頭(但已經無再損啦), 會係咩問題呢?
請大家指教下

大宅

除左話 BB 每餐食的時間唔係咁長之外, 其餘似乎都無咩問題咁....

原文章由 beeeee 於 07-9-17 23:28 發表
我今次全人奶餵BB.
最初係醫院未上奶, BB有時1個鐘食一次, 有時就2個鐘一次. 每次都有20~30mins.
但BB每次只啜5~10mins就吐出來, 訓覺, 跟住每小時一次.
日夜都一樣. 不過時間真係短囉. 去 ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

如果你乳汁足夠又怕bb只吃前奶 (其實有7-10分鐘應該食到後奶架), 可以把前頭的擠出來然後才餵bb.

應該是你的乳汁分泌太快太猛(相對於你bb吸啜和吞的速度)

[ 本文章最後由 納奧美 於 07-9-18 20:49 編輯 ]

別墅

我個b初時都係咁,
e生話其實ok, 但真係驚只食前奶,
除左g走d之外, 可以2-3小時佢食既話都餵同一邊, 下個2-3小時先轉, 即係每邊食2-3次先換邊

原文章由 beeeee 於 07-9-17 23:28 發表
我今次全人奶餵BB.
日夜都一樣. 不過時間真係短囉. 去 ...

大宅

唔該晒大家!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊