烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我都心大心細... 佢容量大過P牌XL的炸鍋,價錢吸引,但見P牌有好多額外用具可以配置(例如燒烤架),唔知之後GEMINI會唔會出呢D.... 因為我好鍾意燒烤食物

男爵府

好媽媽勳章

回覆:Gemini無油煎炸鍋

我今早都換左,希望快d有時間玩下機

男爵府

好媽媽勳章

我尋晚整蜜糖雞翼,但唔知点解個皮唔脆,係咪要抹乾身先可以放入去?但本身浸左醃料。

男爵府

好媽媽勳章

我試整過雞翼、燒肉、豬手(跟p牌的食譜整),但都唔太成功…雞翼唔脆(可能冇抹乾),燒肉皮唔脆,豬手皮又un,但入爐前已風干了

豬手

呢兩天會試叉燒,希望今次成功啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆:husky168 的帖子

我就係做少左放入雪櫃的步驟… 下次試下先

男爵府

好媽媽勳章

尋晚整左叉燒,跟另一帖的材料時間整,好容易和好味,仲好味過街食果d, 肉仍然好juicy, 老公第一次讚(因之前整豬手燒肉和雞翼都失敗了)

不過因為太好味,好快已經俾人食晒,冇影相添

男爵府

好媽媽勳章

回覆:siuming2011 的帖子

其實我係跟p牌交流區的jm分享整的,不過都响度講多次啦:
1. 買半肥瘦梅頭(我同肉檔講買整叉燒的肉)
2. 洗乾淨,放落玫瑰露酒浸一陣(我浸了半個鐘,食時已好大酒味)
3. 倒走玫瑰露酒,查叉燒醬,我醃左4小時(原本的帖話醃過夜)
4. 180度預熱3分鐘,焗10-15分鐘(視乎厚薄,中間我反過一次)
5. 查蜜糖再焗3-5分鐘,打開睇顏色調時間

食得!

男爵府

好媽媽勳章

第二次整德國豬手,算比較成功,肉好食,但個皮仲係un un地(已經用針插狂插了… )因為好難起骨,所以將一隻豬手切開成兩塊

首頁

尾頁

跳至