跳至

首頁

尾頁

別墅

Dear all,
過去一個星期,心情有如坐過山車,由作動...開刀...bb照燈...又再出院,百感交雜,終於做o左第二任媽咪喇!

有此分享一下開刀o既經驗...
心情方面:其實我覺第一胎&第二胎都plan開刀,因為自己知道根本頂唔順自然分娩o既痛楚,同埋我覺得plan好開刀,有晒心理準備,好多野已經預計到,所以無咁驚青,個人定好多...o係心情上舒服o左...

肉體方面:嘩!好痛!通常d人成日都話開刀好痛...我係一個好怕痛o既人,我都頂得順咁即係ok 啦!其實係落床o個一下好痛,你試多兩次落床就好好多o架喇!幾得食止痛藥,食o左真係無咁痛,如果餵人奶o既媽咪就記得問醫生喇!(不過以我所知係餵人奶都可以食止痛藥...)切記!買個好o既產後腰封,醫生話落得床就好用喇!用o左先落床呀!貼實d,個傷口一來無咁痛,二來好得快d o架!

產後護理:我奶奶話坐月坐一百日,即係一百日內都補到身o既,所以都唔洗咁擔心,其實d 惡露清o左,就可以食薑醋呀咁...我表姐仲教我keep住食一個月鈣片,對d 骨 & 牙齒都好d,我上一胎坐月都有keep住食足一個月呀!真係無牙痛喎...

好啦!分享到呢度,祝各位順順利利!

love,amie

男爵府

amie,
Thanks for sharing ar...

我下個星期都第二次開刀啦, 想問下你係咪都覺得第二胎痛過第一胎呀...同你有冇打止痛針呀

Chapman Ma
原文章由 amiechan 於 07-9-24 18:08 發表
Dear all,
過去一個星期,心情有如坐過山車,由作動...開刀...bb照燈...又再出院,百感交雜,終於做o左第二任媽咪喇!

心情方面:其實我覺第一胎&第二胎都plan ...

大宅

原文章由 amiechan 於 07-9-24 18:08 發表
Dear all,

心情方面:其實我覺第一胎&第二胎都plan ...

amie,
多謝你既分享~ 我都係第二胎, 都係plan左開刀生(10月尾), 想問下你, 你第二次開刀, 會唔會俾第一次痛架?? 我係產前產後見有人話第二次開刀俾第一次開痛好多... 我都有d驚~

[/url]

別墅

恭喜晒呀 !
我依家都為順產定開刀的問題而頭痛緊 .
下個月尾就係產期.醫生話我可以順產, 但係我又係好怕痛的人
問朋友,老人家, 個個都話順產好
但係我對自己無信心,怕唔夠力 ~
醫生話如果決定開刀就要早d 通知佢, 真係唔知點好!!
可否俾些意見呀 ? 謝謝 !:loveliness:

別墅

Dear all,
咁第二胎真係痛過第一胎o架,不過唔關傷口事,醫生話係子宮收縮痛,第二胎你真係feel到收縮o架,我個陪月教我去toilet o個陣,除o左個腰封就順便按摩一下個胃腩o既位置(咁當然有d痛啦!但係可以快d好番嘛...),不過好得意,我每次按完,都有惡露come out,陪月話咁係有助子宮收縮 & 清惡露...你地不防試下啦!我而家生完一個星期,每次按下都會仲有d 瘀血come out o架...any question 再留言...

amie

別墅

Dear chapman媽,
我無打止痛針呀,但有食止痛藥...ok o架,唔洗驚...係頭兩day辛苦 o架咋...
amie

原文章由 chapman媽 於 07-9-24 18:16 發表
amie,
Thanks for sharing ar...

我下個星期都第二次開刀啦, 想問下你係咪都覺得第二胎痛過第一胎呀...同你有冇打止痛針呀

Chapman Ma

別墅

amie, 我想問你o係法國醫院餵人奶時, 醫院姑娘會唔會好反對你餵人奶呀? 因為好多 bk 媽咪講法國醫院的姑娘唔鼓勵媽咪餵人奶, 係咪真ga? 因為我係第一胎媽咪, 好驚食人奶唔成功, 但又驚法國醫院d姑娘唔會協助我, 所以都幾頭痛

原文章由 amiechan 於 07-9-24 20:39 發表
Dear all,
咁第二胎真係痛過第一胎o架,不過唔關傷口事,醫生話係子宮收縮痛,第二胎你真係feel到收縮o架,我個陪月教我去toilet o個陣,除o左個腰封就順便按摩一下個胃腩o既位置(咁當然有d痛啦!但係可以快d好番嘛...),不過好得 ...

複式洋房

[quote]原文章由 amiechan 於 07-9-24 20:42 發表
Dear chapman媽,
我無打止痛針呀,但有食止痛藥...ok o架,唔洗驚...係頭兩day辛苦 o架咋...
amie
/quote]
Amie, 多謝你的分享,生第二胎時少不免仲有好多嘢/細節唔記得! 我Friday開刀啦!經BK呢度D生第二胎嘅媽咪提點,都算做多咗應有嘅心理準備!:lol:
Welcome to visit Kolby & Cheryl's Blog
http://hk.myblog.yahoo.com/ilove-kachun

首頁

尾頁

跳至