跳至

首頁

尾頁

大宅

請幫幫忙解答

複式洋房

好媽媽勳章

唔知你點解會揀這兩間,是否一間升中好,另一間元朗區出名呢?
在其他網頁看過,說元朗官小在2010年會和元朗英中脫釣,所以請有關家長証實吓先,以作參考,因為官小是派元朗的英中出名多(聯繫),但學生成績一般,聽過這處學生升上元朗英中的,被校內評為次等,因為機制問題要收這處一定數量的學生.
光明(英來,記著是"英來")是元朗區出晒名的band1小學,但好似壓力唔少,不過諗真D,邊間無壓力啦!
如有錯漏,請更正!

原文章由 開心寶寶 於 07-9-28 10:54 發表
請幫幫忙解答

大宅

原文章由 tswpig 於 07-9-28 11:17 發表
唔知你點解會揀這兩間,是否一間升中好,另一間元朗區出名呢?
在其他網頁看過,說元朗官小在2010年會和元朗英中脫釣,所以請有關家長証實吓先,以作參考,因為官小是派元朗的英中出名多(聯繫),但學生成績一般,聽過這處學生 ...

侯爵府

開心寶寶,
你係咪都係73 網, 我都係, 而家都未諗掂ar :-( :-( :-(
請幫幫忙解答

男爵府

請幫幫忙解答

你好 ! 開心寶寶.我囝囝啱啱升小一.我第一志願係選光明英來小學.因為佢係全日制.所以,放元朗官立小學上午校作為第二志願. 結果,我囝囝派咗去元朗官立小學上午校.

因為囝囝剛剛入學,詳細的資料我提供的不全面.而且,來呢度玩0既,好少官小0既媽咪.

先講功課吧. 我幾欣賞官小的功課.夠靈活.中英文及常識,抄寫一定有,但唔多.強調閱讀同理解.數學注重基础.簡單的數目,用不同的方法去問問題及解答.功課量加需要改正的,每天4項左右.但通常都是正反面紙,要做8面左右吧.如果做功課沒問題的孩子,30分鐘可以做好.

學校非常注重小一學生閱讀方面0既學習.每星期,都會係學校圖書館借閱圖書.需要填寫圖書資料,記錄在薄.

課外活動,有很多很多.有一部分,報名一定有,唔需要抽籤.另一部分就要等學校選.

如果,你的寶寶是讀傳統幼稚園的,初時面對的抄寫日誌應該沒有問題.

我本人覺得,現在的小學,間間差唔多.我不注重聯繫英中.因為,要成績好好先可以入到.但係我發覺,間唔中就會有兩三個攪屎棍係呢度亂講嘢. 可能佢想當年好想係某間學校做嘢,但做唔成,因以成恨.或者,佢屋企0既聰明細路,係某一間學校冇得發揮.做媽媽的質素係咁,可想而知,她家棟樑的成長之路是何等平坦.

我是73校網的.但英來係74,官小上午校係73.你再問下第二d讀英來的小朋友的媽媽.:-P
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

請幫幫忙解答

補充: 學校不主張,一二年班小朋友帶錢買嘢食.我仔仔0固班小朋友好得意.識咗幾日,就日日挂住大食會.

我報名參加了學校的早讀課.因為我是working mama.很想了解孩子在學校的情形.下星期二就開始啦.
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

請幫幫忙解答

入呢兩間小學,入到精英班都有機會上英中,呢樣要睇你想呢6年點過?你同你小朋友的能力有幾多?

光明小學較辛苦,上到中學較輕鬆

官小讀得較輕鬆,上到中學較辛苦

其實入英中都係鍾意佢d校風同讀書氣氛,你想用??途徑攞呢張入場券?

別墅

原文章由 甜芋 於 07-9-28 13:19 發表

補充: 學校不主張,一二年班小朋友帶錢買嘢食.我仔仔0固班小朋友好得意.識咗幾日,就日日挂住大食會.

我報名參加了學校的早讀課.因為我是working mama.很想了解孩子在學校的情形.下星期二就開始啦. ...

學校有錢無"訂"洗,帶錢都無嘢買!

返早讀課記住帶水,就唔怕講到你口乾

大宅

官小或是光明好?

係73,我住元朗公園附近
如果我係74區就好啦,我想揀鐘聲 or 徐澤林

原文章由 happy_mother 於 07-9-28 11:42 發表
開心寶寶,
你係咪都係73 網, 我都係, 而家都未諗掂ar :-( :-( :-(

男爵府

原文章由 無事忙 於 07-9-28 13:30 發表

學校有錢無"訂"洗,帶錢都無嘢買!

返早讀課記住帶水,就唔怕講到你口乾

學校有冇錢,我唔擔心.做乜要咁在意帶錢係學校買嘢食呢?

我當然不怕講到口乾.因為我喜歡小朋友,喜歡和孩子們相處.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

無事忙:

你咁清楚,唔通兩間小學,你都讀過?
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

>>我係指學校沒有小食部&售賣機,所以小朋友帶錢返學校都無得用!

>>要同小朋友讀30分鐘書,或許會講到口乾唔出奇,喜歡小朋友就唔會口乾嗎???-(

別墅

原文章由 甜芋 於 07-9-28 13:57 發表
無事忙:

你咁清楚,唔通兩間小學,你都讀過?

我當然無讀過,我當年讀的小學係九龍

你唔知明唔明??叫資料搜集同街坊朋友,要讀過間學校先知學校D野,BK執咗好耐

男爵府

原文章由 無事忙 於 07-9-28 14:01 發表

>>我係指學校沒有小食部&售賣機,所以小朋友帶錢返學校都無得用!

學校入邊冇小食部同售賣機,仲好.開學前,家長會校長已聲明,學校冇以上設施. 同埋,小朋友暫時都冇呢個需要.節約同理財都好重要.

>>要同小朋友讀30分鐘書,或 ...

喜歡的小朋友的,同小朋友閱讀,這是樂趣.我想你應該理解.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原文章由 無事忙 於 07-9-28 14:07 發表

我當然無讀過,我當年讀的小學係九龍

你唔知明唔明??叫資料搜集同街坊朋友,要讀過間學校先知學校D野,BK執咗好耐

當然要讀過一間學校,才知道學校入面0既嘢.係呢度講0既先叫公正.

如果,某個人講出黎0既說話,係人云亦云0既嘢,就無謂係度扮代表啦.

講到似層層,以為你係度讀過添.

[ 本文章最後由 甜芋 於 07-9-28 14:21 編輯 ]
快樂的甜芋快樂的甜芋

侯爵府

甜芋,
你好, 我認得你d 小朋友,
我應該係同你同一屋苑
我想問你到現在為止, 你對官小感覺係點??
我唔敢跨網揀, 因怕chance 好細, 咁你last yr 有無去英來叩門???

原文章由 甜芋 於 07-9-28 12:42 發表

你好 ! 開心寶寶.我囝囝啱啱升小一.我第一志願係選光明英來小學.因為佢係全日制.所以,放元朗官立小學上午校作為第二志願. 結果,我囝囝派咗去元朗官立小學上午校.

因為囝囝剛剛入學,詳細的資料我提供的不全面.而且 ...

男爵府

原文章由 happy_mother 於 07-9-28 14:27 發表
甜芋,
你好, 我認得你d 小朋友,
我應該係同你同一屋苑
我想問你到現在為止, 你對官小感覺係點??
我唔敢跨網揀, 因怕chance 好細, 咁你last yr 有無去英來叩門???

...

你好呀!如果你問我對官小0既感覺,功課壓力,一定有.好似前兩星期,囝囝有篇中文功課,要作詩歌.提供頭尾句,要度掂中間幾句.數學功課,比如,俾d圖形你,后面要你答3個問題.就係維繞住圖形,你學咗乜嘢等等.

我有去英來叩門,但係冇叩門機會.后尾,問咗人,原黎,英來要熟人介紹或搭路先得.所以,我就讀咗官小啦.

[ 本文章最後由 甜芋 於 07-9-28 14:43 編輯 ]
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

快樂媽媽: 74校網,第d學校都幾好呀.我見校友會,光明學校0既媽媽,topic都開咗好耐. 我地呢個屋苑,大部分都係李宗德同校友會0架.
快樂的甜芋快樂的甜芋

侯爵府

我估要叩門, 好多都要有connection 先得, so 對我來說, 無 人事關係, 真係好難, so 我先諗第1 同第2 round 都揀同一個網
原文章由 甜芋 於 07-9-28 14:42 發表

你好呀!如果你問我對官小0既感覺,功課壓力,一定有.好似前兩星期,囝囝有篇中文功課,要作詩歌.提供頭尾句,要度掂中間幾句.數學功課,比如,俾d圖形你,后面要你答3個問題.就係維繞住圖形,你學咗乜嘢等等.

我 ...

侯爵府

李宗德我唔諗la, d 老師turnover 太大,
我地係73校網, choice 唔多,
光明學校 我唔諗,
校友會同靈愛仲諗緊
原文章由 甜芋 於 07-9-28 14:51 發表
快樂媽媽: 74校網,第d學校都幾好呀.我見校友會,光明學校0既媽媽,topic都開咗好耐. 我地呢個屋苑,大部分都係李宗德同校友會0架.

首頁

尾頁

跳至