跳至

首頁
12345...41

尾頁

別墅

hi!! 各位好!

我今年結左婚就跟老公去左馬來西亞居住, 仲未完全適應呀!! 如果你都同我一樣, 不如入來傾下, 分享呢邊新生活的點滴丫!!!

洋房

你好。krisflyer。:-P
居住在马来西亚已成事实,希望你能早日适应。
我住在PJ, 那么你住在哪里??

別墅

hello naja:lol: ,

i'm also living in PJ..now taking time to settle down my life in malaysia. life here actually is slow but peace:loveliness: . most of the time i only can stay at home...hehe just learn to be a good housewife lo!! but sometimes a bit bored !! I wish to find a job later after everything becomes stable~~

what abt u? how long have u stayed in MY? let's share la...:D

複式洋房

Hi krisflyer,

Nice to meet you here... we are now forming a HK mami club. If you have interested, pls email me at [email protected]

Living in KL is quite boring. Do you drive here? It's better for you to go out. I go 1 Utama shopping every Mon & Wed, may be we can join together :mrgreen:

However, it is difficult to find a job here. 1st, I think your visa don't permit you work in Malaysia. 2nd, we don't know Malay. 3rd, too low income here... If your husband do his own business, you may help him only

Anyway, better to learn to be a housewife la...

Angel ^o^

複式洋房

Dear Krisflyer,

Hiya, my husband is also Malaysian Chinese, I moved here for about 3years + already. I still couldn't get used to the life as well but it is better than the first year when I came here.

You are not alone, as Angel saying, we now have about 10 HK mummies married to a Malaysian guys, we have a gathering before but we are going to arrange another gathering soon.

Welcome to Malaysia... hahhaaa....

If you have any difficulties or anything you want to ask, let us know, we will try our best to help you out.

For work, you may apply for sponse program that allow you to work in Malaysia, as long as you can speak English, it's fine cos they seldom use Malay except for government.

原文章由 krisflyer 於 07-9-28 20:31 發表
hi!! 各位好!

我今年結左婚就跟老公去左馬來西亞居住, 仲未完全適應呀!! 如果你都同我一樣, 不如入來傾下, 分享呢邊新生活的點滴丫!!!

洋房

Remember apply an Employment Visa before u start work.

Read this ....
http://www.guangming.com.my/content.phtml?sec=193
&sdate=&artid=200709300599

別墅

naja, jelly fish, angel,

hello it's me again!! 真係好開心join你地一齊傾呀!~~ 多謝你地既支持呢...我hubby都係大馬華人。原來都有好多香港人係大馬!!! 希望盡快同你地一樣, 可以習慣呢邊既生活啦...其實我覺得馬來西亞又唔係唔好既, 至少空氣好過香港, 空間都大d, 人好似冇香港咁複雜...keke....但論交通就梗係冇香港咁方便啦!! 所以, 點都好, 都要有一牌在手(車牌), 至少出入都EASY d嘛~ 係咪~~?

暫時我會係屋企做住家庭主婦先既...我覺得呢邊搵工一d都唔易, naja講得o岩, 我地唔曉馬拉文, visa都係唔allow做野既 (人工就..哈哈..算吧啦, 志在kill time!) 不過老公朋友有問過我去唔去佢office幫手囉...咁希望快d學完車, 就可以返下消磨下時間, 唔使咁悶嘛...hehehe.. (btw naja, thx for ur info ar!!! )

係呢, 你地覺得呢邊點呀?? 仲有冇返工呀? 之前睇到大家的post, 原來你地都成日蒲 1-u同the curve~~ 哈哈...我都係架...我住pj 的damansara, 夠近丫嘛....睇下遲d我地有冇機會出來見見面啦~~

得閒我會多D上來留言架啦...HEHE..

大宅

畀面勳章

hello
好像愈來愈多香港人在大馬呢,hahaha

naja,Krisflyer你地好,我來了大馬都4年了,跟jellyfish一樣不是完全適應了生活,但最少比剛來的時候好

做工這回事...在懷孕前我都有偷偷做freelance的,因為我做的是寫作,所以不用出去,只要留在家就可以了,比較方便&安全(我不會駕駛)

你要在大馬住了3年以上才可有機會拿到working permit的,未住夠3年就不行了

我跟其他媽咪都見過面的了,不過我比較少去 1-u同the curve,我住在keramat,近KLCC,所以去 1-u同the curve會遠左D,我反而多數去klcc,times square,mid valley果邊囉,近d嘛:lol:

我現正在懷孕(7個半月啦),12月中是預產期,所以現在都不會出來gathering,等我第日生完又休息好一定見見其他幾位新成員。

真開心有這麼多香港人呢,我們不會這麼寂寞

民房

Just join in

Hi everybody,
My name is Karen. I’m so pleasant to hear that so many hk mami settle down here compare with my last time(1996). I’m also one of the HK mami married to a Malaysian and have been living in here about 12 years. I’ve a daughter 6yrs old. I’m living in Sierramas West.
I also go to 1U, the curve, ikano very often, maybe we can meet up someday around that area.

大宅

畀面勳章

回覆 #1 Karenkwchoy 的文章

Hello Karen,nice to meet one more HK mami

U lived here for 12 yrs??really a long long time

wish to meet u one day,keep in touch la

複式洋房

有感而發

好"倩冒"你地咁多位媽咪可以移居馬來西亞,
記得98年我跟當時男朋友到檳城, 住左9個月倒,佢做finance project, 而我就跟住佢幫下手咁, 果時住喺檳城, 好多時都同當地的朋友一家大細去玩, 除左金馬倫高原、浮羅交怡、泰國合艾市, 仲有一度唔記得叫咩地方(喺大山腳), 但果度有小瀑布, 我地帶d野食去野餐, 小朋友又可以玩水, 真係令我好難忘, 其實簡單嘅生活都可以好開心, 花費無幾, 大自然嘅資源比香港優勝, 香港始終係一個城市, 而馬來西亞係一個國家, 由南至北, 揸住架車, 真係有排玩, 加上果度d人都好nice, 好樂於助人.
可惜十年後的今天我已經係個香港師奶.

複式洋房

Halo..

o地好呀! 我剛剛加入左親子王國不久。我都係from香港o! 重有兩個月就做媽媽啦。而家好緊張.... 有無邊個係from香港"就離" 馬來西亞o媽咪?

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-11-19 13:21 發表
Halo..

你o地好呀! 我剛剛加入左親子王國不久。我都係from香港o架! 重有兩個月就做媽媽啦。而家好緊張.... 有無邊個係from香港又"就離" 做馬來西亞o既媽咪呀?
...

hihi
你現在住在大馬那一處啊?據我所知,我們這一邊的香港馬來西亞媽咪都沒有懷孕中,只有一位回了香港生bb,due date是今個月,我未知她生了沒有
今日我先同其中幾位香港馬來西亞媽咪聚會啊,有機會你也一起來(當時是過了你的坐月及辛苦時期先出啦,hehe)

複式洋房

你好呀! 我住係PUCHONG。會係SUNWAY生。o吾知有無香港離o既媽咪係SUNWAY生過呢?呢個係我第一個baby ja。時間過得好快﹐重有一個月。不過好彩到時我媽咪會來馬來西亞陪我﹐o吾係都o吾知點算。

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-12-11 17:32 發表
你好呀! 我住係PUCHONG。會係SUNWAY生。o吾知有無香港離o既媽咪係SUNWAY生過呢?呢個係我第一個baby ja。時間過得好快﹐重有一個月。不過好彩到時我媽咪會來馬來西亞陪我﹐o吾係都o吾知點算。
...

我又無問佢地啊,只知有一個同我一樣在gleneagles生,有d就回香港生或在pantai,damansara果邊生

我上年生都係媽咪來馬來西亞陪我,起初生完回到家真係咩都唔識好亂的,有咩都可以找我地啊,,不過現在我地好多人都在香港渡假,但我諗到你生時我地都回大馬的了

時間過得好快係真呢,上年呢個時候我仲煩緊做咩個女過哂due date都唔出來,現在已經就快1歲,haha

複式洋房

嘩﹐你女女都一歲喇! 幾時諗住再生多個呀? 係未有阿b o既時間﹐本來我打算今個新年返香港o架﹐因為在這邊這樣久都未返過去過新年。而家又要再等多兩年先可以返香港過新年啦。

聽日我媽咪就到馬來西亞啦﹐o甘我說o吾洗o甘驚﹐起碼都有自己o既阿媽係度﹐而且佢話晒都生過嗎!

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-12-16 14:32 發表
嘩﹐你女女都一歲喇! 幾時諗住再生多個呀? 係未有阿b o既時間﹐本來我打算今個新年返香港o架﹐因為在這邊這樣久都未返過去過新年。而家又要再等多兩年先可以返香港過新年啦。

聽日我媽咪就到馬來西亞啦﹐o甘我說o吾洗o甘驚 ...

我都想呀,但要plan下,因為開刀所以唔敢太快又生,可能下年6月後先計劃,我老公就想等2010後阿女大d先,我就想早d,hahaha
我現正在香港啊,好多野吃好多野睇,但好倦,等我回大馬時慢慢再同你傾,但到時你都生左了,係咪?haha
記得keep in touch
你識唔識drive?我就唔識了,hehe

複式洋房

hehe﹐其實我都好想生完呢個﹐快d再生多個。o甘就可以早d收工。哈哈﹐不過老公話想要三個﹐都要睇下到時既情況點。如果快d生二個﹐o甘大b就有細b陪佢玩喇。

你就好啦﹐係香港。而家馬來西亞熱到死。我好掛住香港既冬天呀!一定好涼喇! 而家距離阿B出世重有十二日。我而家日日都同佢講叫佢要準時D﹐因為我個醫生放假到1月5日才回馬。

我有車牌o架﹐之前考完才來馬來西亞既。因為以前係呢度工作既關係﹐成日都要周圍去o架。所以就考左先離馬來西亞囉。呢度地方太大﹐交通好o吾方便。

祝你係香港玩得開心d啦。

複式洋房

HI, 各位媽咪, 預祝各位新春快樂, 萬事勝意.....
你們有冇返HK過年呀? 我都好想返, 但我才在12月回來, 我仔仔剛升上小一, 我和他都要慢慢適應.....
如果你們有gathering, 記得預埋我, 請email 我啦.
[email protected]m

大宅

畀面勳章

Hello, 大家好.. 我都係一個係馬來西亞住o既HK mami. 你地就好啦.. 大部分都係住係KL. 我係住係檳城o架.. 黎左馬來西亞3年喇.. 宜家有一個囡囡一歲大

打算5月會同囡囡同c6一齊番hk..
CX宜家做緊promotion.. 來回機票連tax都係RM600. 仲平過Air Asia. 有興趣可以去cx website 睇下

首頁
12345...41

尾頁

跳至