跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi Kuchumama
I am interested, let me check the website..
thanks!
Sophiac

原帖由 Kuchumama 於 09-3-9 13:37 發表
A kid expo will be held in Shanghai on 28-29, March. I'm planning to go... are you gals interesed?

www.kidexposh.com

大宅

It sounds quite interesting. Could you let me know its address, or any website I can refer to? Many thanks!!!

I live in Chang Ning district.

原帖由 sophiac 於 09-3-9 16:27 發表
Dear Kuchumama
It is in Zhabei region, I guess it's not close to where you live, and where I bring my son to is not a swimming pool, it's only a place/shop where they put some buckets which fill with ...

別墅

Kuchumama,

Thanks for your reply. Your info is very useful.

原帖由 Kuchumama 於 09-3-9 13:26 發表
I bring my daughter to United Family for vaccinnation, basically they suggest the same types of vaccinnation and injection schedule as in HK, but of course much much more expensive la! There are two ...

大宅

hihi all

近呢一年都好少上黎bk, 發覺原來呢度都有班香港人響上海~ 我去年三月重返上海, 話咁快就一年喇.

我有一個3.5 years old既仔, 你地既小朋友幾大??

大宅

hi各位上海媽媽, 我會4月一家大細到上海家鄉玩5日, 請問有無買平野既地方(批發市場)介紹吓(當然係買bb野啦 ), 有時上淘寶網見到好多出產地都係上海, 唔知今之旅程會唔會比我買到平野呢??

仲有一樣緊要野請教大家, 因為我怕會帶漏野呀, 請問上海邊個商場買bb野會齊d架?? (類似我哋香港有荷花 / 吉吉島咁) 唔該哂各位!

大宅

回覆 kb7724 的文章

金寧路,普安路, 有個叫 "霓虹"的地下商場。專門買小朋友衣服的。您去完個度,應該唔駛再去百貨公司。 因百貨係霓虹的3倍$, 而bb日用品,又比香港貴幾倍(因稅好高, 所以我都係返香港買的)

大宅

回覆gloria的文章

我個女3歲5個月。我地住係長寧區。得明就去中山公園/龍之入面行街, 兼同她去6樓玩。

您有去新旺食嘢?入面有好多香港人的。

別墅

想問下各位係上海的媽咪有冇幫BB打流感針&甲型肝炎針呢?

同埋其實上海有冇得打呢?係咪要係香港打呢?

別墅

Hi maggie0930,

我都想遲D搬去長寧區, 而家考慮緊兆丰嘉园OR
凯欣豪园.請問邊兩個邊個好D呢?
其實中出公園個頭雜唔雜?治安ok嗎?

你說的龍之夢入面6樓有咩啱bb玩架? thanks.

原帖由 maggie0930 於 09-3-12 20:06 發表
我個女3歲5個月。我地住係長寧區。得明就去中山公園/龍之入面行街, 兼同她去6樓玩。

大宅

原帖由 kb7724 於 09-3-12 17:39 發表
hi各位上海媽媽, 我會4月一家大細到上海家鄉玩5日, 請問有無買平野既地方(批發市場)介紹吓(當然係買bb野啦 ), 有時上淘寶網見到好多出產地都係上海, 唔知今之旅程會唔會比我買到平野呢??

仲有一樣緊要野請 ...

可以consider下七浦路, 不過好多人架, 所以帶小朋友去就唔多方便. 果個兒童广場好少少. 去边個都好, 都要講下价架!

大宅

原帖由 maggie0930 於 09-3-12 20:06 發表

年紀差唔多可以約埋一齊出黎玩喎, 我都有幾個香港朋友既小朋友差唔多大架. 我住響人民广場附近, 我地會explore下边度好玩就帶佢地去囉.

你個女讀边間幼稚園?

新旺間唔中去囉, 唔可以working day既早上去, 因為我老闆同佢老婆有時會響果度食早餐, 嘻!

大宅

# 的文章

Hi tlys:

兆丰嘉园係商場對面個個? 我聽朋友說, 若您在中層約8-12樓單位內的飯椅坐下, 您可看到中山公園的景。所以以前好市時, 都幾貴。好似1500呎/$15000, 但就無會所。

凯欣豪园: 我去年睇過2房單位,內面勁似香港樓, 好細, 實用率好低。除非, 您到上海, 第一次就住餉度, 您就覺得大過香港。 相反如果您已住過真正大陸樓, 您會覺得房型好差。

有幾多工人, 係該龍之x出入, 所以有d人係怕雜。我真係唔太知道會危險? 但我老公當時就幾怕, 所以我地最後, 揀左江蘇路地鐵對面, 暢園。
您亦可揀娄山關站, 虹橋百盛附近有個大盤。好多日本人住。另外, 有個叫 "仁恆河濱"內面住左好多香港教友, 約您係christian, 可考慮(我唔係)

6樓,唔太啱您個囡玩, 因她太細。您可改去正大7樓, clean d, 設施適合她多d。

大宅

# 的文章

Hi tlys:

兆丰嘉园係商場對面個個? 我聽朋友說, 若您在中層約8-12樓單位內的飯椅坐下, 您可看到中山公園的景。所以以前好市時, 都幾貴。好似1500呎/$15000, 但就無會所。

凯欣豪园: 我去年睇過2房單位,內面勁似香港樓, 好細, 實用率好低。除非, 您到上海, 第一次就住餉度, 您就覺得大過香港。 相反如果您已住過真正大陸樓, 您會覺得房型好差。

有幾多工人, 係該龍之x出入, 所以有d人係怕雜。我真係唔太知道會危險? 但我老公當時就幾怕, 所以我地最後, 揀左江蘇路地鐵對面, 暢園。
您亦可揀娄山關站, 虹橋百盛附近有個大盤。好多日本人住。另外, 有個叫 "仁恆河濱"內面住左好多香港教友, 約您係christian, 可考慮(我唔係)

6樓,唔太啱您個囡玩, 因她太細。您可改去正大7樓, clean d, 設施適合她多d。

大宅

回覆 # 的文章

gloria,

您住餉個邊, 有冇成日行步行街? 我好鍾意去個頭玩的。

她讀happy marian.她好開心, 每日都講好多學校的事比我知。

您係要返工? 工人湊? 他在那讀?

大宅

原帖由 Kuchumama 於 09-3-9 17:33 發表
It sounds quite interesting. Could you let me know its address, or any website I can refer to? Many thanks!!!

I live in Chang Ning district.

Hi Kuchumama
I went to 上海闸北共和新路1437号(靠近闸北公园), and I have checked with the boss, he said it's too far from your place, and he said there is one near where you live, 长宁妇幼。 Besides, there are others, pls check if they are close to your place. I will PM to you.

大宅

請問, 金寧路,普安路, 有個叫 "霓虹"的地下商場近邊個地鐵站呢? 我會住寶山區, 驚唔識搭車去呀!
原帖由 maggie0930 於 09-3-12 20:02 發表
金寧路,普安路, 有個叫 "霓虹"的地下商場。專門買小朋友衣服的。您去完個度,應該唔駛再去百貨公司。 因百貨係霓虹的3倍$, 而bb日用品,又比香港貴幾倍(因稅好高, 所以我都係返香港買的) ...

大宅

回覆 # 的文章

kb:

行路最快都要45mins, 不如您係mtr1號線站的黃皮南路下車, 再轉的士過去都應係20元以下。

別墅

1號線黃陂南路出沿淮海路行,望到times square就快到普安路,轉左到金陵中路就睇到.
如果你一個人唔帶小朋友,行大約10-15分鐘.如果打車正常唔跳錶.

原帖由 kb7724 於 09-3-19 15:08 發表
請問, 金寧路,普安路, 有個叫 "霓虹"的地下商場近邊個地鐵站呢? 我會住寶山區, 驚唔識搭車去呀!

大宅

唔該唒呀, 各位媽媽! 識去我就唔使帶咁多衫啦 係呢, 上海依家仲好凍嗎?? 你們的bb現在穿什麼衫呀?? 要唔要著羊毛衫呀?

別墅

Hi Kuchumama,

The website you provided is invalid. Could u pls type it again or send pm to me? Thanks.

原帖由 Kuchumama 於 09-2-7 00:06 發表
Hi bbbokbok

I order 明治 from ####超低價奶粉予購. http://####.hk/index.php?lang=tw

首頁

尾頁

跳至