跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB依家正在厭奶期.....所以暫時都係4oz一餐, 等佢眼瞓時就可以食晒囉......
健康院姑娘話4個月可以開始餵果蓉啦!!!!:)
昨天試了一次食少少香蕉蓉.....BB無抗拒喎, 仲好似好好味咁.....
掂晒!!!
LazyMumWinnie @ LazyCrazyHome ^^

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個囡都係4oz一餐, 但唔知點解近排一開始喂奶就發脾氣 (係去自己要食). 一路飲久唔久由發脾氣. 支奶涷d就唔願食, 坐熱番由肯食, 所以我阿媽車左個保暖袋比去, 入住支奶喂去

又係常常食手手

29/10番健康院先睇下有幾重

不過我阿b生得比較長, 我阿媽話1year d衫去都可以著得到. 不過領口就大左d, 入面要著多件底衫. 有時去見到其他bb, 人地都話去唔似3個月. 死啦, 遲d大過唔高點算呀

你地d阿b生得長嗎?

原文章由 winniemoon 於 07-10-17 00:24 發表
BB依家正在厭奶期.....所以暫時都係4oz一餐, 等佢眼瞓時就可以食晒囉......
健康院姑娘話4個月可以開始餵果蓉啦!!!!:)
昨天試了一次食少少香蕉蓉.....BB無抗拒喎, 仲好似好好味咁.....
掂晒!!! ...

大宅

原文章由 seavl 於 07-10-17 12:58 發表
我個囡都係4oz一餐, 但唔知點解近排一開始喂奶就發脾氣 (係去自己要食). 一路飲久唔久由發脾氣. 支奶涷d就唔願食, 坐熱番由肯食, 所以我阿媽車左個保暖袋比去, 入住支奶喂去

又係常常食手手

29/10番健康院先睇下有 ...

我阿仔呢排又係成日唔肯飲99, 唔飲9就要食手, 真係俾佢激死呀!!!!

你地俾d咩果蓉bb食呀? banana/apple? 我都諗住等阿仔足左四個月就俾佢試下...

不過阿仔仲未識轉身呀....唔知係咪太重呢.... 不過佢好在唔係好似家姐細個咁怕羞, 好多時送家姐番學都會同d auntie uncle笑架.

[ 本文章最後由 Bergamot 於 07-10-19 09:36 編輯 ]
Pretty Princess Petite Prince

洋房

亞b會轉身, 不過唔識還原.識識地認人, 見到daddy就最好反應, 跟住係工人 (平時係佢揍), 我係最後. 人人都跟. 上星期去了健康院checkup, 平均排頭30%, 都ok la... 已有比蘋果和香蕉亞b食, 反應十分好, 不過唔鍾意飲果汁, 會再試唔同味, 下個月才試米糊.

大宅

bb近幾日轉左身之後, 個patpat"吉"高...對腳就係咁踢, 對手唔識郁!

看上去似想爬又似想坐起身咁, 當然唔成功啦, 可以係原地180度轉!

放bb係張床, 轉個頭看, bb個頭變左係床尾, 好搞笑, 開頭以為自己思覺失調添!唔記得bb放係咩方向!

大宅

差幾天就4個月, BB已經識得轉全身, 識轉身後, bb吃完奶放在床自己又反轉, 搞到嘔奶奶

[ 本文章最後由 amonlado 於 07-10-20 16:21 編輯 ]
歡迎參觀我囡囡個blog http://hk.myblog.yahoo.com/amonlado/

大宅

原文章由 amonlado 於 07-10-20 16:18 發表
8IE_cVwfQnY差幾天就4個月, BB已經識得轉全身, 識轉身後, bb吃完奶放在床自己又反轉, 搞到嘔奶奶

你阿b好犀利呀,轉得好快手呀!!!!:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 睇黎都幾"細件"啵... 有幾重呀?
Pretty Princess Petite Prince

大宅

係呀! BB反轉左頂住個肚好易嘔哂D奶出嚟!

而家食完奶擺低佢, 又驚佢反, 成日想佢快D識坐, 就唔駛驚佢嘔, 唸落,如果BB識坐, 成日坐係喥, 遲D叫佢睡, 佢就坐, 咪比佢吹到啤啤聲!!

大宅

原文章由 Bergamot 於 07-10-20 16:52 發表

你阿b好犀利呀,轉得好快手呀!!!!:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 睇黎都幾"細件"啵... 有幾重呀?

我個B一D都唔細件, 幾重未知但她出世是大細B, 現在有大約有63CM 高, 不過她只識轉一邊 另一邊就不識轉, 轉完不識還原就會大聲叫
歡迎參觀我囡囡個blog http://hk.myblog.yahoo.com/amonlado/

子爵府

我宜家將支奶開番淡d, 去就冇甘哭啦. 可能lique d 易入口

yesterday 10/20 識轉身啦, 不過一放入大人床, 去就要轉, 真係唔可以睇少一下啦. 我同老公都打算買張chair比去, 方便唔用每次放去係大人床玩, 同第時大d餵去食糊仔都容易d.

不過我唔會甘快比糊仔食住. 其實幾多個月開始食糊仔家?

原文章由 Bergamot 於 07-10-19 09:33 發表

我阿仔呢排又係成日唔肯飲99, 唔飲9就要食手, 真係俾佢激死呀!!!!

你地俾d咩果蓉bb食呀? banana/apple? 我都諗住等阿仔足左四個月就俾佢試下...

不過阿仔仲未識轉身呀....唔知係咪太重呢.... ops ...

大宅

應該係5個半月開始訓練食固體, 6個月正式食, 慢慢代1支奶!

大宅

原文章由 seavl 於 07-10-21 13:22 發表
我宜家將支奶開番淡d, 去就冇甘哭啦. 可能lique d 易入口

yesterday 10/20 識轉身啦, 不過一放入大人床, 去就要轉, 真係唔可以睇少一下啦. 我同老公都打算買張chair比去, 方便唔用每次放去係大人床玩, 同第時大d餵 ...

我都想買張chair 給她, 不過不是用來吃飯的那種. 是用來撐著bb個腰骨的chair, 不知大家知不知道那一種, 在玩具反斗城有得賣.

複式洋房

我個未識扒轉,想扒仍在努力嘗試中,又係勁流口水,成日食手指,食奶又唔多比佢激死你,一支奶分上下場去飲.

大宅

子爵府

yesterday, we go to shatin to see it, and my bb have try chicco & combi, she was very happy on it.

http://www.citybaby.com.hk/products/highchair/Combi/index.htm RU-490

http://www.chicco.com.hk/products/highchair/highchair.html POLLY HIGH CHAIR DOUBLE

Chicco is cheaper around $1.4K, Combi is most expensive $2.8K, my husband saide combi was more fashion. The loser model of Combi only $1K difference http://www.combi.com.hk/03_03highandlowchair.htm

May be today I will go to tko x口 to check the price - baby club

Any idea / comment on it and I have open new topic on it

原文章由 amonlado 於 07-10-21 23:33 發表

我都想買張chair 給她, 不過不是用來吃飯的那種. 是用來撐著bb個腰骨的chair, 不知大家知不知道那一種, 在玩具反斗城有得賣.

複式洋房

囡囡現在重5.757KG高62CM . 休重細碼而高度為大碼 .
識得對爸爸 , 媽媽及工人姐姐笑 . 自己玩 , 在BB床上轉來轉去 .
頭仔較早前有力. 剛開始爬第一步 .

男爵府

My baby 四個月前夕識叫「爸爸」、「媽媽」,好開心!但之後佢要哭才會叫「媽媽」,心情好時會繼續講自己啲BB話。

[ 本文章最後由 BabyAndre 於 07-10-23 15:10 編輯 ]
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

男爵府

我BB現在4個月多6日, 但頭仔可以抬起, 頸仔還未够力, 她現在想反身 , 但未成功 . 請問有冇BB同樣情況 ?BB食5oz, 正常嗎?

男爵府

我個仔仲有2日就4個月, 但佢仲未識轉身.
有一次幫一幫佢先轉到, 唉! 都唔知幾時先自己轉到.
宜家食奶都係食5-6OZ, 一早一晚一定食6OZ, 平時有時食得5OZ, 近排成日發牌氣, 由期係食奶個時. 而且平時佢好鍾意食手指, 又鍾意上唇(及)住下唇. D1個星期佢夜晚訓得好差, 夜晚O係BB床成日醒, 抱佢去我張床佢又冇野, 真係比佢激C:-(

複式洋房

我阿仔四個月零1星期, 已經開始食米糊, 最初唔鍾意食, 因為食得太慢, 發脾氣, 早兩日唔肯食奶, 即刻整米糊佢食, 點知好快就食完. Yesterday奶奶叫工人整半個蘋果佢食, 佢又好快食完, 我諗佢鍾意食其他嘢多過食奶.

首頁

尾頁

跳至