少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

amoslaw 發表於 14-5-13 01:44
zen!我个女15歲中三,一升到中心已開始成積差操行又差,1月中特然離家出走3日2夜,當是找不到她只有等,等 ...
amoslaw, 真係傷心 我都唔知做家長的還可以點做,唔放棄又可以點?或者只有放手,等佢地回頭,等佢地向我地求救才伸出援手。真係好心傷,但又無能為力,無奈何!我現在只好同佢講,如果佢仍想讀文法中學,咁我唔理佢係人到心不到又好,行屍走肉又好,佢都要日日返學,循規蹈矩,讀到中六畢業,之後佢想點,佢自己決定。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-5-12 01:07
不同意是用失敗的字詞!各位媽媽都嘔心瀝血湊大仔女,為他們憂心、為他們铺路,作他們作明燈,只是付出的期 ...
如果佢只是唔想讀書成績差,但人在家,我還可以擔憂少一樣

伯爵府

回覆:好失敗

我細個時,都係一樣成日想出夜街
不都都怕媽咪鬧同唔開心,夜街都係一week一次
有時會玩通消,真係好驚人鬧
返到屋企提心吊膽,好彩返到去,阿媽訓左,避過一劫
阿媽管我管到二字頭仲管緊,以前15-18歲時係唔比夜街,通消
大個左d,到廿字頭,拍埋拖,要隔日返屋企訓,你知拍緊拖時,總想日對夜對

到我結婚前都一樣,唔返屋企一兩日,阿媽嬲爆同黑面又唔開心

所以個個阿媽都會經歷呢個階段,雖然細個時好激心,但我最錫係佢

到而家佢終於唔駛再激心,我都大個,結埋婚,要湊小朋友,唔可能再去通消街喇

自己係明白,當時係唔會聽阿媽講
但到而家自己做左人阿媽,我諗第時我都會好緊張仔仔去夜街,去通消更加擔心....

最緊要佢地唔好學壞,安全至上就好喇...

用戶要求終止服務

yani8322 發表於 14-6-15 02:41
我細個時,都係一樣成日想出夜街
不都都怕媽咪鬧同唔開心,夜街都係一week一次
有時會玩通消,真係好驚人鬧 ...
去夜街引伸出很多問題,除了學業,最重要是健康,一天比一天差,但仍是執迷不悞,我已無晒辦法。

複式洋房

同仔女相處真係一個好深嘅課題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:yani8322 發表於 14-6-15 02:41 我細

原帖由 Zen 於 14-06-16 發表
去夜街引伸出很多問題,除了學業,最重要是健康,一天比一天差,但仍是執迷不悞,我已無晒辦法。
...
健康呢様野真係想幫都幫唔倒,我仔咪一樣晚晚冇一兩點都唔訓,唔係打機就上網,佢話年青人個個都系咁架啦,吹賬
年青人嘛,算把啦。我老啦都費事勞氣,自己早d訓,唔睇開d真係激到周身病痛,命都短幾年

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由+Zen+於+14-06-16+發表去夜街

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-06-18 發表
健康呢様野真係想幫都幫唔倒,我仔咪一樣晚晚冇一兩點都唔訓,唔係打機就上網,佢話年青人個個都系咁架啦, ...
最斃病症已陸續出現,不斷睇醫生,仲要樣樣都係手尾長,我已疲於奔命

首頁

尾頁

跳至