想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

係咪睇不育嫁?好唔好嫁?

thank you

[ 本文章最後由 kiki2002 於 07-10-8 15:42 編輯 ]

大宅

原文章由 kiki2002 於 07-10-8 15:34 發表
係咪睇不育嫁?好唔好嫁?

thank you

我係睇緊梁醫生,佢係不育醫生. 佢半退休啦,成日放假,你要睇要考慮下呢個問題. 好似10月8-20,佢又holiday,我星期六做完iui,今日有d啡,想搵佢都唔得, 佢診所雖有佢徒弟周美仙代睇症, 但今日又不在診所, 搞到我周圍搵醫生睇.

不過我係因為有親戚朋友睇梁醫生,佢地好recommend 梁醫生,所以我先睇. 你可以再睇下其他sister comments先決定.

大宅

我都睇過佢,不過都係唔得!

大宅

原文章由 chrischris 於 07-10-8 21:58 發表
我都睇過佢,不過都係唔得!

你睇咗幾耐? 有無做iui or ivf? 我4月開始睇,6月由佢徒弟周醫生做iui,8月由佢做bingo咗,不過5weeks就小產咗. bk好似好少人睇佢, 無得share information.

子爵府

好媽媽勳章

Hello!

我係睇梁醫生嘅,剛剛bingo 咗啦!

我第一次睇係day 12,check 到我係 PCOS ,之後就每日都要食藥(for pcos),到 day 14 就叫我同老公早上 do do ,再去照u/s ,但卵子唔夠大,size 得12,叫我day 18 再試一次,到day 18 就 夠 size 18 喇! 立即打咗支破卵針。之後兩個星期要塞藥、度體溫,仲有要番去打針咁,到上星期六 day 35 就上去驗到 bingo 喇!

想去睇梁醫生嘅話,要有心理準備︰
1) 好多嘢都係姑娘做,如打針、講解、問嘢都係姑娘,只係照u/s 係梁醫生,所有唔係次次都會見到醫生。
2) d姑娘好 open ,咩事都大大聲講,如我上次驗孕,個姑娘就係一叫我個名 xxx ,我都未行到去,佢已經講「恭喜你有咗bb呀!你坐一陣,醫生會同你檢查。」攪到我有d唔好意思!成間診所好多人嘛!

希望幫到您!同時都祝您快 d bingo !

大宅

吓...我25號睇喎

咁我唔明白既野,都係問姑娘呀!?

醫生照U/S就冇嫁啦~

報告都係姑娘解嫁??

原文章由 wing2212 於 07-10-9 13:55 發表
Hello!

我係睇梁醫生嘅,剛剛bingo 咗啦!

我第一次睇係day 12,check 到我係 PCOS ,之後就每日都要食藥(for pcos),到 day 14 就叫我同老公早上 do do ,再去照u/s ,但卵子唔夠大,size 得12,叫我day 18 再試一次,到day 18 就 夠 ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 colourlu 於 07-10-9 14:44 發表
吓...我25號睇喎

咁我唔明白既野,都係問姑娘呀!?

醫生照U/S就冇嫁啦~

報告都係姑娘解嫁??

係呀!有d 咩唔明都同姑娘講咗先,d姑娘好 pro,唔洗擔心!
如果您一定要問醫生先安心嘅,您都可以要求要見醫生嘅,不過要等幾耐我就唔敢講。

大宅

原文章由 wing2212 於 07-10-9 15:50 發表

係呀!有d 咩唔明都同姑娘講咗先,d姑娘好 pro,唔洗擔心!
如果您一定要問醫生先安心嘅,您都可以要求要見醫生嘅,不過要等幾耐我就唔敢講。 ...

I also see Dr. Leung now (2nd iui this month). Dr. Leung
works very quickly so you don't need to wait too long.
However, you can only see him when doing u/s. You
can ask him questions then (but very short time). If
you still have questions, you can ask the nurses. I agree
that they're very pro.

I trust Dr. Leung and give him several months. If failed, I'll
see Dr. Tung. Before, I saw Dr. Tay (did 1st iui then bingo but had miscarriage), so I want to try another doctor.

Dr. Leung is very firm and efficient. He confirms that I
have PCOS but no doctor told me before. I saw many
O&G doctors before.

I think Dr. Leung has both good and bad points. If you
don't want to wait for several months, you can see Dr.
Leung. He's very efficient but you only see him for a
short time each time. For example, Dr. Tay. He's nice
and answers all of you questions but you need to wait
for over 1 hour each time.

首頁

尾頁

跳至