夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我老公講我知, 我亦都會樂意聽. 就算煩緊屋企野, 我都會一路整一路叫佢講我知 (佢亦都會跟住我周屋走直至講完為止 ). 如果真係唔得, 我會叫佢去沖涼先, 一陣早d上床慢慢聽佢講.

我覺得要做人世, 就一定要又係老婆又係朋友先得囉, 無理由只係收家用咁衰, 你咪當聽佢呻係家用既一部份囉. 正如上面d媽咪話齋, 佢同你講, 好過佢同第二個女人講吖.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老公成日都講公事,我都好樂意聽

大宅

ー定聽, 還要很留心 聽tim...

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢成日講比我听,(有時我都無心機听,因太長編):cry: 但如果我講自已公事佢就無心機听

公爵府

唔可以話你做錯...但你唔想聽就有問題喇...我絕對明白一個女人除左工作之外重要理埋家事/小朋友係非常忙碌...但你要明白一樣野..你老公鍾意搵你傾訴...係因為你係佢最親最信得過o既人...佢可以向你面前除下一切面具或包袱盡情地發洩心中不滿...其實咁樣係代表你向佢心目中佔左好重要o既地位...而且你成日開到口叫佢唔好講...好易出事架...你唔聽佢咪搵第2個傾lor...我唔係嚇你呀...我真係識一個男人佢老婆又係成日唔想聽佢講野...最終咪搵左第2個女人lor

原文章由 shandy401 於 07-10-12 00:53 發表
我丈夫時常向我訢苦(工事上),但我十分之不願聽 .我曾表明我不想聽,但他就認為我不理他.其實我自己也有工作,壓力比他更大(他五天工作,我要返六天兼OT). 我是從來不會將工事帶返屋企的那種人,但他就相反.我不願 ...

珍珠宮

好野, 答依句都無錯.

我好多時都會搭一句:咁又係幾煩o既!(通常都無衰!) ...

大宅

原文章由 麟媽媽 於 07-10-12 12:26 發表
兩夫婦貴乎溝通,
你唔願意聽,覺得好煩厭,
有一日有另一個女人願意聽的話,
都唔能夠怪晒人啊,緊記!

係呀!第2個聽就大煲!

複式洋房

原文章由 shandy401 於 07-10-12 00:53 發表
我丈夫時常向我訢苦(工事上),但我十分之不願聽 .我曾表明我不想聽,但他就認為我不理他.其實我自己也有工作,壓力比他更大(他五天工作,我要返六天兼OT). 我是從來不會將工事帶返屋企的那種人,但他就相反.我不願 ...

家務,教仔,家事 ..... 男人應該分擔
心事,苦事 ..... 大家應該分享

我覺得你應該聽聽佢講,(唔係咁多男人識講自己既感受架咋),俾少少support佢,其實係好重要。記住一樣野 .... 你唔聽佢講 ... 世界上有好多人會聽佢講,如果偶到一個聽佢講既人,什麼事都太遲了。

其實兩個都應該知道,你俾唔到對方所需要既野,對方就好大機會係外面搵到佢既需要。

嘗試做聽眾吧 ~~~~
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

伯爵府

原文章由 anntx3 於 07-10-12 17:45 發表

係呀!第2個聽就大煲!

佢肯同你s hare即係好緊張你,係好事。
我老公每日一回家就好似小朋友咁將佢全日在工作上的一五一十講出來,有時我講笑話你可唔可以比我靜一靜,佢話唔講野佢會死 ,其實都係我既錯,因他以前好少講野的,自從跟了我後(即結左婚後)被我的健談性格影響左,現在由1歲至80歲佢都話傾得埋,真比佢激死!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 ansonbbma 於 07-10-12 13:36 發表
老公成日都講公事,我都好樂意聽

me too

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

想遇到ge、想得到ge、想擁有ge、想要求ge、、卻得吾到,偏偏吾想ge卻又得到!有點兒感慨!Sorry牙!我ge心情好灰、、你吾好介意!我好想老公對我坦白,無論大、小事我也願意聆聽、願意分擔,吾好成日收收埋埋就好la!:( :(

大宅

我都係會聽,
唔理係咩, 我都會聽

超級版主

超級版主

好樂意聽

如果不斷重複

可以左耳入右耳出

佢唔知就得啦

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢講我一定聽,不過有時會唔係好明! 佢唔會有人事上嘅問題,因為佢係公司都幾高級,個個都怕佢,佢嘅問題多數係工作上,實質我幫唔到佢唯有細心聆聽囉!:lol:
我要記得幸福......

翡翠宮

當然願意聽喇!!!
難得佢鍾意同我傾,最驚佢乜都擺係心,有時佢講極我都唔明,我就會係咁問佢,佢就會係咁解釋比我聽,解釋到佢話好累,笑我好蠢,好搞笑~~~
如果老公or老婆能夠做到係對方的傾訴對象,咁已經好成功,因為咁即係證明對方鍾意同自己傾偈,同自己傾偈好舒服,咁對方先會同自己傾,起碼唔使擔心佢係出面同人傾~~~
我honey一日裏面事無大小都會同我講,係佢影響到我都係,咁大家都好樂意聽,所以我地好多話題,從而可以了解對方多d~~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都好想佢講,但可惜佢好少講.
我覺得講係好ka,可以比大家知工作情況,同時對感情好d ka
之前我就成日都同佢講公司野,但講幾次後,佢好似唔係咁想聽,就咁我同佢一d話題都無,番到屋企,你有你睇tv,佢有佢上網.
我地d感情當時唔係咁好.
到而家佢間唔中講dd比我知,感情好左d,因有溝通

等待驗證會員

我老公間中會講下,聽完就算!通常佢係瞓覺前先講,但我通常未聽完就瞓左。

首頁

尾頁

跳至