母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係第一日泵奶, 可以3~4個鐘頭泵一次(最漲奶時泵).
每次兩邊加埋都係得5~6安.
變左餐餐清.
咁咪無得儲囉?

大宅

一日泵4次, 約6個鐘頭一次, 其中一次o向公司泵
每次大概有8-10安
都係僅僅係bb 一日食用

大宅

原文章由 mic0355 於 07-10-16 22:33 發表
一日泵4次, 約6個鐘頭一次, 其中一次o向公司泵
每次大概有8-10安
都係僅僅係bb 一日食用

請問你BB幾大呀?

別墅

起初泵得密d會好d,我初時do係2-3hr一次,等到奶量穩定,就可以慢慢拉長d時間,依家一日次,每次do有十幾oz. 初初冇得儲,但之後就會有多ga la.

加油!!

原文章由 beeeee 於 07-10-16 22:18 發表
兩邊加埋都係得5~6安.
變左餐餐清.
咁咪無得儲囉?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bb啱啱滿月就一日可以泵到35-40安已經叫好好成績,而且身體未習慣個泵同自己未完全掌握泵奶技巧,遲d會再多d奶,我之前(bb滿月-3個幾月時)都係一日泵40安左右,有時好d會有45安,可以儲到奶,但其實本身夠奶,儲黎都係just in case,我基本上都無用過d冰奶(除咗贈人),其餘既到2-3個月就掉,bb戒夜奶後更加儲得多,掉得多,索性減產(不過佢o個時已經學識埋身食,我就唔知自己全日奶量,朝早餵完,下午o係公司泵一次有~12安,放工/瞓前都係埋身餵)。所以唔洗驚無奶儲,人地話第二胎係會多奶d,我估妳不如諗下太多奶時會唔會氹下大女飲d仲好啦

原文章由 beeeee 於 07-10-16 22:18 發表
每次兩邊加埋都係得5~6安.
變左餐餐清.
咁咪無得儲囉?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

原文章由 eeb 於 07-10-17 10:27 發表
bb啱啱滿月就一日可以泵到35-40安已經叫好好成績,而且身體未習慣個泵同自己未完全掌握泵奶技巧,遲d會再多d奶,我之前(bb滿月-3個幾月時)都係一日泵40安左右,有時好d會有45安,可以儲到奶,但其實本身夠奶,儲黎都係just in case ...

哈哈, 我大女真係有飲我D奶架, 有時埋身啜下, 有時泵左出來倒D俾佢飲

細女而家夜晚會埋身餵, 日頭就泵出來用樽餵, 出左街又無奶係到就食奶粉. 所以可以儲到既話就好D囉.
不過佢唔係太肯用樽, 每次都喊好耐先肯食. 因為佢鍾意我多D.

大宅

我個BB而家15日大 我而家都係3-4個HRS泵一次 每次左右加埋都有6oz 不過真係餐餐清 好驚遲d唔夠奶俾佢食 你泵左幾耐先有多d奶可以儲下呀?

原文章由 szesze0423 於 07-10-17 10:25 發表
起初泵得密d會好d,我初時do係2-3hr一次,等到奶量穩定,就可以慢慢拉長d時間,依家一日次,每次do有十幾oz. 初初冇得儲,但之後就會有多ga la.

加油!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊