母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:我是全泵媽,日泵六次,個胸長期林滋滋(從

大宅

回覆:請問有冇媽媽同我一樣......

我係全泵媽,由未滿月開始泵,通常泵完再埋身,令到身體可以製造更多奶,因為我坐完月要立即返工,泵加埋身,真係好忙,不過為左對BB好無法。
要飲多啲水,食多啲飯,木瓜魚湯我飲好多,補返啲奶水,先會夠奶。

大宅

不如試下食more mile plus 同羊奶豆,我b三個月人仔,全人奶未補過奶粉,但我唔係富媽一路以來都係緊緊夠佢食,四個鐘泵一次,每次泵三至四安到,由於我開始返工想儲多少少儲備比呀b,兩星期前開始食more milk 同羊奶豆,而家每次泵到五至六安,唔係好多但都叫多左

大宅

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+14-05-26+發表

原帖由 tsoitsoima 於 14-05-26 發表
Bb而家廿几日,有時兩安,有時一安囉。她識同好肯丫,係我問題,姑娘陪月搞左好耐都唔掂叫我泵
夜晚 ...
廿幾日人仔,每次pump到1~2安不算少啊,我記得我bb頭一個月都係pump得果1安左右,唔好睇人話pump 10安8安,一定不是初生時的!你有陪月,日頭反而應該多休息,除左pump奶就訓覺,咩都唔好做,半夜起身pump一至兩次,睇下有無分別!不要以為石頭胸才有奶,石頭胸向初生時pump完還是可能得一兩安,如果你決定做pump媽,唯有當個pump就是bb, 初生人奶b一日埋身食幾多次奶,就要pump幾多次,同埋pump奶時放bb向身邊,佢絶對能刺激你奶量,我以前每逢pump奶時就開電話睇bb d相,真的有幫助!

別墅

引用:Quote:原帖由 tsoitsoima 於 14-05-25 發表

原帖由 iloverabbit 於 14-05-26 發表
我私人訊㤫息send咗比你,我當初靠佢先挨到年幾
收到

別墅

引用:不如試下食more mile plus 同羊奶豆,我b三

原帖由 hungc9 於 14-05-26 發表
不如試下食more mile plus 同羊奶豆,我b三個月人仔,全人奶未補過奶粉,但我唔係富媽一路以來都係緊緊夠佢 ...
好吧,都要試,謝謝

別墅

引用:Quote:原帖由 tsoitsoima 於 14-05-26 發表

原帖由 yannietimb 於 14-05-26 發表
廿幾日人仔,每次pump到1~2安不算少啊,我記得我bb頭一個月都係pump得果1安左右,唔好睇人話pump 10安8安 ...
好勵志,謝謝你

複式洋房

回覆:tsoitsoima 的帖子

我係!從來無石頭胸、只輕微谷奶。全泵四個半月,由開始全日得六七安,係全日!到宜家二十安!靠堅持,日泵六至七次,狂飲水、食飯,別放棄,有日你會勁過我!

大宅

iloverabbit 發表於 14-5-26 08:57
請問有咩方法可以教我嗎?

別墅

引用:我係!從來無石頭胸、只輕微谷奶。全泵四個

原帖由 chungbb123 於 14-05-26 發表
我係!從來無石頭胸、只輕微谷奶。全泵四個半月,由開始全日得六七安,係全日!到宜家二十安!靠堅持,日泵 ...
好勵志丫,謝謝妳

別墅

引用:Quote:原帖由+kokoroame9+於+14-05-26+發表

原帖由 tsoitsoima 於 14-05-26 發表
好勵志丫,我想問:
1.你每日泵几多次?
2.你個胸會唔會長期林滋滋?
1. 6次,每3個鐘 。介左夜奶後5次,每4個鐘。
2. 係呀!石頭胸只發生在停半夜個轉,朝早硬晒,同痛。但兩日就冇硬,身體適應左,就OK。如果你固定時間泵,突然間有一次遲左一個鐘(例如出街)咁個胸就會硬囉。

加油呀!

複式洋房

我係半泵半埋身,初生第一個月係全埋身。個人經驗頭一個月係每兩個鐘就要埋身/泵,我半夜都堅持較鬧鐘起身泵直至佢戒左夜奶。到第三個月開始就爆奶,同時因為亞女細食,儲左好多冰奶。但。。。亞女原來係唔肯食超過一個月的冰奶的!於是,我亦開始泵少D。費事浪費我D營養!
其實樓主你都唔少奶啦,我個半用都係得3安!不過,想追奶的話勤力係不可少。而埋身刺激造奶係不可少。同埋,其實埋身係食得多過餵樽架!

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我都好少會硬 (可能要10個鐘無食先會),但係 keep 住有奶,而且廿幾日泵到一兩安係正常,慢慢就會多D架啦,加油!

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

iloverabbit 發表於 14-5-26 08:45
1.餵完再泵咪好煩?倒不如一開始就泵咪唔洗哂時間!
2.我係同緊啱啱開始餵奶嘅樓主講自已啱啱開始時嘅經歷 ...
1. 如果全埋身的話,我餵完唔會再泵;如果返工要泵奶,返到屋企就埋身真係方便好多,唔使用雙倍時間 (泵完又要再餵,又要洗多幾個奶樽和泵)。
2. 如果BB食食吓瞓着,用奶樽餵都會瞓着 (個人經歷),feed on demand 的確係辛苦,不過我就覺得埋身比泵更加刺激到造奶。 之後我返工要轉半泵半埋身,都從來唔會唔夠奶。如果泵出來的奶真係唔夠食,咪泵多幾次囉,埋身一樣可以畀BB啜多D。

3. 聽好多媽媽講,如果塞咗真係會好痛苦,最好的方法係靠BB啜返通,如果BB識埋身,會有呢一大好處,而且全泵係會比較易塞。不過我自己就暫時未試過塞。

別墅

謝謝大家的鼓勵

別墅

引用:Quote:原帖由+tsoitsoima+於+14-05-25+發表

可否教埋我呢?

大宅

引用:1.餵完再泵咪好煩?倒不如一開始就泵咪唔洗

1.餵完再泵咪好煩?倒不如一開始就泵咪唔洗哂時間!
2.我係同緊啱啱開始餵奶嘅樓主講自已啱啱開始時嘅經歷 ...
我未試過埋完身再泵,加上身體係會自己調節,呢個就係猛長期既用處,我從來無因為個女越大越食得多而泵奶去追,埋身係最自然最方便既方法,揭起就餵,泵同樽都唔使洗。不過大家都有搵到自己最鐘意既方法,但係埋身餵絕對唔多餘

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 tsoitsoima 於 14-05-25 發表

大宅

回覆 tsoitsoima 的帖子

我係全泵媽媽,半夜一定要泵,BB初生至姨家,我半夜都有泵,係好辛苦,但都要撐住呀,日頭二至三個鍾泵一次,到姨家三個月,日頭我慢慢改為4個鍾泵一次,半夜仍然有泵,飲多d魚湯,好有效架。

別墅

引用:回覆 tsoitsoima 的帖子我係全泵媽媽,半夜

原帖由 tszfengmama 於 14-05-27 發表
回覆 tsoitsoima 的帖子

我係全泵媽媽,半夜一定要泵,BB初生至姨家,我半夜都有泵,係好辛苦,但都要撐住 ...
你由几安泵到而家几安,用左几耐?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊