母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是全泵媽,日泵六次,個胸長期林滋滋(從未見識過傳說中的谷奶或奶柱),每次泵得個一安。我已經狂飲上奶湯按摩熱等都冇起色,屋企人同陪月都話應該天生冇咩奶

有冇媽媽同我case一樣,最後泵到起碼三安架?我只是希望可以去到三安。

大宅

回覆:tsoitsoima 的帖子

我全埋身,bb 1個月度已經吳會餐餐谷到硬晒,現在起碼5個鐘吳餵先有少少谷,我由bb 6週開始半夜泵一次,隔左5-6個鐘2邊加埋得1-2安,到現在bb 4個月隔5-6個鐘2邊加埋泵都係2-3安。但我一直全埋身都無問題,bb食完可以幾個鐘吳叫肚餓,用樽餵bb要食5安但有時食完都仲想食,3個鐘吳夠又下一餐。。。我想講係泵吳出吳等於一定無奶,如果可以最好埋身餵,但如果埋身bb都吳夠飽就一定要餵密d或泵密d, 追奶一日6次太少了

別墅

回覆:請問有冇媽媽同我一樣......

埋唔到身丫。希望有全泵媽可以share下經驗鼓勵下。

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

引用:我覺得埋身係多餘,bb細食盞話比大腦聽唔需

原帖由 iloverabbit 於 14-05-25 發表
我覺得埋身係多餘,bb細食盞話比大腦聽唔需要製造咁多奶,我最後悔當初做錯一樣嘢,就係埋身。一開始就應該 ...
如果全泵而BB又大食,相信追奶量比埋身難,BB係最好的泵,而且埋身可以親子。

樓主的問題,如果加泵,可以嗎?BB而家幾大?

大宅

我覺得埋身係多餘,bb細食盞話比大腦聽唔需要製造咁多奶,我最後悔當初做錯一樣嘢,就係埋身。一開始就應該 ...
如果bb細食,做咩要迫身體造多d奶,人奶係feed on demand! BB細食的話,pump出來餵都唔會改變成大食呀?

Veronica_L  Agree!  發表於 14-5-26 03:37
chelsea_0828  同意  發表於 14-5-26 00:51

大宅

BB幾大?如果還是初生,pump到1安不算少,為什麼不能埋身?bb唔識啜?埋身追奶會快d! 如果係全pump, 真係唯有加pump, 人奶b, 初生起嘛食十餐八餐,bb食十餐奶,但一日pump 6次,好難滿足到啊!還有夜晚造奶最多的,半夜有起身pump嗎?媽媽加油,你好好,還在堅持,我很多朋友都話自己無奶一開始就放棄了,只要相信自己有奶,才會成功哺乳的,給自己多點信心!

大宅

回覆:iloverabbit 的帖子

我自己覺得埋身夠食就ok, 我半夜泵只係一開始谷醒,現在習慣左無咩點谷都想放棄吳泵,泵出黎都係主要沖涼用,其實我都吳明點解噤多人都想打爆個冰櫃

catcatcati  非常同意,夠食就得,我BB唔食冰奶的,初頭冰咗果D浪費晒  發表於 14-5-26 14:14

大宅

引用:埋唔到身丫。希望有全泵媽可以share下經驗

原帖由 tsoitsoima 於 14-05-25 發表
埋唔到身丫。希望有全泵媽可以share下經驗鼓勵下。
埋吳到身一定係加泵,泵密d泵耐d, 一開頭泵吳出都照泵。另外飲多d水食多d增奶食物都有輔助。同埋泵都要夾人,單泵雙泵又會有d影響…不過最實際都係泵密d, 起碼2-3小時一次

別墅

引用:BB幾大?如果還是初生,pump到1安不算少,

原帖由 yannietimb 於 14-05-26 發表
BB幾大?如果還是初生,pump到1安不算少,為什麼不能埋身?bb唔識啜?埋身追奶會快d! 如果係全pump, 真係唯 ...
Bb而家廿几日,有時兩安,有時一安囉。她識同好肯丫,係我問題,姑娘陪月搞左好耐都唔掂叫我泵
夜晚冇,攰得濟,日間泵密啲得唔得丫

別墅

引用:Quote:原帖由 tsoitsoima 於 14-05-25 發表

原帖由 chelsea_0828 於 14-05-26 發表
埋吳到身一定係加泵,泵密d泵耐d, 一開頭泵吳出都照泵。另外飲多d水食多d增奶食物都有輔助。同埋泵都要夾人 ...
我三個鐘密一次了播

男爵府

廿幾日人仔个算初生
要泵/埋身 十二次以上, 即係每兩個小時一次
半夜都要泵/埋身喎

別墅

引用:廿幾日人仔个算初生要泵/埋身 十二次以上,

原帖由 sue_ki 於 14-05-26 發表
廿幾日人仔个算初生
要泵/埋身 十二次以上, 即係每兩個小時一次
半夜都要泵/埋身喎
好啦我試下兩小時一次,謝謝大家

別墅

我都係咁,本身出世開始就埋身,但出院無耐因為黃入過醫院所以補奶粉!之後平時都係埋身多,但每隔一個鐘都無又喊要食!精神頂唔順既情況下做左泵媽。但我每一次泵兩邊加埋都係得2安,做左兩個星期泵媽,點食多d飲多d,奶量都無多過!家下3個星期人仔,已經開始追唔上食量!我都已經每3-4個鐘泵一次,每次30分鐘,用medela 雙泵都無多過!連健康院覆診母乳既姑娘都話,唔係個個都好多人奶,有d人真係點補點做,係無就無!

別墅

所以家下泵到幾多就食幾多餐人奶,其他就奶粉!

別墅

引用:我都係咁,本身出世開始就埋身,但出院無耐

原帖由 eva_shinji 於 14-05-26 發表
我都係咁,本身出世開始就埋身,但出院無耐因為黃入過醫院所以補奶粉!之後平時都係埋身多,但每隔一個鐘都 ...
我都補緊奶粉丫,只係希望可以有几多俾几多阿b,加油

大宅

下,bb細食咁俾你泵到多奶又點?就算泵到5安出黎個b淨係食3安都無用架?我個女13個月黎一直全埋身,我完全無煩過要追奶/回啲奶既問題,餵人奶餵得好唔等於要打爆個冰櫃,岩岩好夠食已經足夠

別墅

我同你一樣。keep住泵,個個星期會增加。由最初兩邊加埋得10ml到依家一邊都有3安。BB3個月啦。時不時都試下埋身。初頭埋唔到,之後可能埋到。我鍾意泵,因為知佢食幾多,但有時埋下身純粹想keep住有bb啜嘅刺激,同enjoy下D親密感。唔好灰心,冇媽媽係冇奶架。

別墅

引用:我同你一樣。keep住泵,個個星期會增加。由

原帖由 kokoroame9 於 14-05-26 發表
我同你一樣。keep住泵,個個星期會增加。由最初兩邊加埋得10ml到依家一邊都有3安。BB3個月啦。時不時都試下 ...
好勵志丫,我想問:
1.你每日泵几多次?
2.你個胸會唔會長期林滋滋?

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:Veronica_L 的帖子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊