自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章

回覆:我好介意!請不要幫我教仔!

我火火地真係會講,關你鬼事牙

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同意,d人成日話唔好被小朋友睇咁多電視唔好呀,唔好食凍野呀,唔好呢樣個樣,我只會心諗不如你幫我湊2個先講啦,你睇人梗係易啦,到你好似我日日湊2個,你會唔會仲可以咁堅守你d理論?

Vinccy  感同身受!  發表於 14-5-28 12:25

別墅

你地係聽歌,台灣果個係打機

大宅

開心吸收勳章

點解咁多炸両同厚多士

翡翠宮

引用:我同意,d人成日話唔好被小朋友睇咁多電視

原帖由 rayrayus 於 14-05-27 發表
我同意,d人成日話唔好被小朋友睇咁多電視唔好呀,唔好食凍野呀,唔好呢樣個樣,我只會心諗不如你幫我湊2個 ...
佢地會話你搵藉口,根本係你搞唔掂2個細路,就開電視比佢地睇,跟住就話你唔識安排時間,話你唔識教……

pinkdoll  同路人  發表於 14-5-27 22:55

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我試過係mtr 到比人鬧我唔幫個仔帶帽
我仔歲幾又唔係初生,成30度唔洗同佢帶帽

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

小manman 發表於 14-5-27 22:38
佢地會話你搵藉口,根本係你搞唔掂2個細路,就開電視比佢地睇,跟住就話你唔識安排時間,話你唔識教……

...

唉, 就係咁啦, 成日話人搞唔掂, 唔識教, 講啲嘢好難聽, 令人好反感, 總之個小朋友有乜依郁, 就即刻好似專家上身咁, 不停話你呢樣個樣. 但好多話人既旁邊者, 佢哋係未有小朋友.

還有,見到我食嘢, 就話我唔理仔, 掛住自己食嘢, 喂 大佬呀, 我都要食飯架. 我心諗你咁唔滿意, 以後唔好同我哋食飯, 大家樂得清靜, 我都想食餐安樂茶飯架.

CLK-MB  比屋企人話條氣真係仲頂!做阿媽唔病得,無得食,無得瞓,佢地都覺得係無問題。  發表於 14-5-27 23:00

子爵府

我都係,自己小孩子自己知佢脾性,果日係長洲個女發脾氣,不停爬我啲頭髮,好痛,我唯有比個iphone佢睇最愛movie,佢係視覺有問題鐘意聞部機,即時有人話我比佢咁近睇,我都知唔好,但我都想抖下氣啫,你理得我吖,好煩囉啲3唔識7既人

子爵府

班呀姐煩到爆

子爵府

最憎d炸兩

男爵府

熱血勳章

人地講既都係事實,不過我唔會出聲,只會心諗

珍珠宮

我都好mind

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

最憎呢d人

男爵府

畀面勳章

我都係咁,有時一個人帶bb 落街食野,突然扭計,比咩都唔要,我開youtube 比佢睇,聽英文歌,就有好多阿嬸就話唔好比佢睇電視,壞眼,大姐,我成日無食過野,我只係想快快填飽個肚啫,睇一陣唔洗死掛,我又唔係由朝睇到佢夜晚訓教,聽完都食唔落

金仔媽媽  Agree~  發表於 14-5-28 00:09

珍珠宮

而家出街,做乜都會比人覺得個父母唔啱,都慣咗!佢哋唔會理前因後果,好會把握時機去話人,咁樣就覺得自己好醒!佢哋無非無乜感到存在價值!

我試過等巴士,我仔當時得兩歲,巴士一到,佢嘅高度吸晒死氣喉嘅氣!所以我抱起佢,有個厚多士大叔,同我講唔好抱佢,要比個兩歲小朋友習慣,吓!廢氣都要習慣?

有個階段我個仔鍾意專登跌係地玩,佢其實係可以企得穩,有次係MTR車廂,我知佢又想玩,我叫佢唔準跌係地,有人聽到又話我,唔好驚小朋友跌呀,唔洗太保護佢之類!

總之數之不盡!比人話過無數!而家都唔會理人!有部份人其實本身心態有問題!話下人黎攞滿足感!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小manman 發表於 14-5-27 08:38

...
所以呢個世界上無知而又多事既人好多,我老公四兄弟,十幾歲前屋企都冇電視,因為老爺奶奶想佢地接觸多d唔同既野,但佢地4個都係極深近視,都係戴眼鏡。視力根本係遺傳因素多,唔關電視事。當然我唔係一日開足咁多個鐘,我都會同佢地玩,出去行下,但我唔明d人一知半解有咩資格話人,所以我唔會理。

珍珠宮

炸兩

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

完全明白〜 1年無見過幾次d 大伯叔仔教父上身煩到爆。咁鍾意自己生過來教

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 14-5-27 23:43
而家出街,做乜都會比人覺得個父母唔啱,都慣咗!佢哋唔會理前因後果,好會把握時機去話人,咁樣就覺得自己好醒! ...

唔係話唔話得, 係話得合唔合理, 例如, 如果小朋友係架LIFE到大跳, 亂按鍵, , 這個當然唔可以. 地鐵行車中小朋友不停跑嚟跑去, 咁梗係唔得啦. 餐廳食緊飯小朋友走去推隔離枱騷擾人食飯, 當然唔可以啦.

但係, 係屋企媽媽去煮飯, 開一陣間電視, 咁又俾人話一大餐. 食飯個陣小朋友食唔晒啲飯, 又話個阿媽一大餐. 咁搞法, 壓力真係會好大囉.

首頁

尾頁

跳至