母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係全泵媽,而家囝囝5個月了,仲有個大囝3歲半,頭一個半月全埋身,一日十次,但係覺得好大壓力,唔知亞b食左幾多,同埋佢成日喊,所以轉左全泵,而家泵左三個幾月,一日四次,兩次返工泵都好彩有地方泵奶,反而覺得放假難啲,因為要湊住兩個囝又要泵奶。
我想讚下老公,因為每次泵奶,佢要湊住仔,而出街泵奶,佢要等我,其間佢就會湊住兩個仔去行街,夜晚就幫手洗奶樽。試過一次睇戲睇下午5點(平時6點要泵一次奶),到睇完戲已經差唔多8點,所以又要等我泵完奶先食晚飯,開頭我諗住食完飯先泵,但係佢話,你而家泵左先,食飯食得舒服啲(因為之前去旅行,試過隔得太耐泵奶,谷奶攪到我個人好唔舒服,好燥好忟)好開心有老公體諒同支持,有時夜晚氹大囝訓覺自己又訓著左,又會過左時間泵奶,佢會叫我起身泵
好開心佢會體諒我同埋支持餵人奶,其實我自己餵人奶既信心真係唔高,但係見亞囝食得幾好,腸胃又幾好,老公又支持,所以都希望堅持落去!
希望餵人奶既你地都努力啦!!

大宅

回覆:全泵媽泵奶分享

老公支持真的好重要!

男爵府

上胎大仔全泵到23個月,全靠老公支持,我泵奶佢餵奶,今胎都係全泵都係我泵奶佢餵奶,今胎佢仲因為想方便我在街泵奶仲換左架大d既車,仲裝晒窗簾比我安心泵奶

別墅

回覆:yuki8484 的帖子

好體貼既老公呀!

大宅

引用:我係全泵媽,而家囝囝5個月了,仲有個大囝3

原帖由 legcheung 於 14-05-27 發表
我係全泵媽,而家囝囝5個月了,仲有個大囝3歲半,頭一個半月全埋身,一日十次,但係覺得好大壓力,唔知亞b ...
Hi,我囡依家就黎兩個月,全埋身,日頭要補奶粉,想轉泵奶喂,之前試過幾幾日泵,夜晚埋身喂,但發覺好似會少奶咗,唔知係咩事?

禁止訪問

別墅

有老公幫手湊b真係好唔同,同埋我既態度係,佢做得到既話,過程同方法唔重要,唔好哦佢…咁佢就自然學識湊仔了…哈哈哈

大宅

引用:我係全泵媽,而家囝囝5個月了,仲有個大囝3

原帖由 legcheung 於 14-05-27 發表
我係全泵媽,而家囝囝5個月了,仲有個大囝3歲半,頭一個半月全埋身,一日十次,但係覺得好大壓力,唔知亞b ...

家人支持真係好緊要

日日好心情 , 期待小生命     

大宅

Hello, 我係全泵新手媽媽,因為女女晤肯埋身。而加生完個半月,奶量大約9oz都無得再多了。好開心一個月時返健康院比姑同醫生娘讚,因為女女退哂黃而且增磅好好,仲叫我多d宣傳餵母乳~

別墅

引用:Hello,+我係全泵新手媽媽,因為女女晤肯埋

原帖由 Lovebiancaso 於 14-05-28 發表
Hello, 我係全泵新手媽媽,因為女女晤肯埋身。而加生完個半月,奶量大約9oz都無得再多了。好開心一個月時返 ...
好好呀!其實健康院啲姑娘好好,教到你識餵奶為止,不過我唔知亞囝幾時先知飽,餵到好大壓力先轉左全泵的!加油呀!!

大宅

想借問聲出街點泵?我b今日就滿月,唔肯埋身,我好煩惱唔知出街點算如果帶泵出街,d泵奶器個d點消毒?因為一出就應該起碼餵兩次奶...我用緊avent comfort electric pump...搵唔到有spare parts賣可唔可以比d tips我,等我可以安心出街thanks

複式洋房

你地就好啦,我c6要返工,我仲坐緊月,夜晚都係自己一個搞掂。自己泵自己餵,唉~我都好想佢係隔離幫下手,但係佢連抱啊b都抱到雞手鴨腳,啊b一到佢手扭得仲勁

禁止訪問

別墅

回覆:bear807 的帖子

岩岩滿月我又好少出街喎,因為兩個鐘食一次奶,好密,到兩個月,我個b 4個鐘食一次奶就方便出街,要拎既野係兩個奶樽,濕紙巾,泵,可以夾岩時間,即泵即食,暖奶都唔駛呢…

侯爵府

想問吓其實泵奶同埋身餵有咩分別呀???
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

你老公好好呀...我老公只會叫我停人奶食奶粉...不過我都堅持到而家6個月...
日後應該收奶了...~

別墅

引用:你老公好好呀...我老公只會叫我停人奶食奶

原帖由 pigletyau 於 14-05-29 發表
你老公好好呀...我老公只會叫我停人奶食奶粉...不過我都堅持到而家6個月...
日後應該收奶了...~
...
其實餵得到又唔駛停啦,除非媽媽頂唔順 or 真係唔夠奶俾bb飲,我都想放棄過好幾次,後尾想收奶既時候又多返,唔好俾自己咁大壓力,我諗就會餵得舒服啲,我平時一路泵奶,一路煲劇or 睇bb kingdom,好free的…… 哈哈!

大宅

唔該晒你地呀.我通常泵兩邊total about 30mins-1hr...你地出街會唔會泵咁耐?一次泵兩邊泵到幾多?

大宅

回覆 legcheung 的帖子

:lol

大宅

回覆 legcheung 的帖子

Me too

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊