跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 homuimui 於 07-11-12 22:32 發表
Dear Ricebb,

Would you please tell me where can I buy the smartfish in cheaper price ?? Thank you.

Cheers,

Homuimui

哎呀, 已經過左喇, 啱啱過左既五, 六,日先有平, 或者你去smartfish網站買, 都會比出面平少少既

http://www.smartfish.com.hk/

大宅

魚油不等於魚肝油o架~~

魚油主要蘊含Omega 3及Omega 6。Omega 3中的DHA:EPA的比例大概為9:1,而DHA是結構性的不飽和脂肪酸,對腦部及眼底視網膜發育尤其重要。因此對嬰兒腦部及眼晴結構成長有正面影響。

魚肝油(Fish Liver Oil) 大多取自魚(屬於白魚類)的肝臟,主要提供維他命A及D,可幫助骨骼、牙齒生長,但必須留意如長期攝取過量的維他命A及D,有可能令身體不能排出而引起中毒。BB係唔需要補充食魚肝油o架。

我的bb係食緊另一個牌子的魚油-Eye q baby。主要因為它的魚油係沒添加任何的favour (smartfish有添加劑-橙味忌廉味)。

如果沒記錯好像$160一盒(30粒裝)。我係每隔一日給bb吃的。因為其實bb日常生活如有進食深海魚會攝取到小小的DHAo架。有些奶粉也有添加DHA。

希望這些資料對各位媽咪有用啦。

複式洋房

請問可以點樣食法?

男爵府

原文章由 robin017 於 07-11-21 17:03 發表
魚油主要蘊含Omega 3及Omega 6。Omega 3中的DHA:EPA的比例大概為9:1,而DHA是結構性的不飽和脂肪酸,對腦部及眼底視網膜發育尤其重要。因此對嬰兒腦部及眼晴結構成長有正面影響。

魚肝油(Fish Liver Oil) 大多取自魚(屬 ...

大唔大粒架? bb都食到?

男爵府

原文章由 hipofant 於 07-11-21 23:55 發表
請問可以點樣食法?

我用匙更"不"比阿仔食咋 :lol:

大宅

原文章由 hipofant 於 07-11-21 23:55 發表
請問可以點樣食法?

Eye q baby 係好似藥丸咁大細,食的時候需要扭開個twist.然後再擠出的魚油響匙羹到,再餵俾bb食就ok啦!

我bb係就咁食囉!如果有其他bb真係好排斥魚油的味道,咁你可以將粥/飯仔分大細兩份,細個份加入魚油,咁就算bb唔肯食完細個份粥/飯,都唔需要整碗浪費啊.我知道有媽咪係加入奶入邊.

首頁

尾頁

跳至