自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹搵到個印印同本地EE,唔知請邊個好,希望有經驗jm俾啲意見,唔該晒!

本地EE:揍B經驗十年八年,將會揍日頭,不過夜,夜晚要自己揍番。只揍b,不包其他家務。好處係屋企不用多個外人,容易溝通,及相對較可靠。價錢當然貴過印印,但合理,我同老公都覺不成問題。

印印:在港工作十多年,懂中文。好處係平啲,半夜揍b多個人幫手,同有人做埋其他家務。但因為未試過請工人,要適應屋企多個外人。暫時屋企細,本身有打算亦有能力搬大啲,幾時則要視乎樓市。

其實我同老公覺得兩個選擇都不錯,我們亦不是依賴別人的人,放工後,都想自己揍。但成日聽人講唔好睇小,會好辛苦。唔該各位俾啲意見!
好多謝大家俾嘅意見,想補充下,ee 同姐姐都係熟人介紹,應該係信得過。而亦會有四大長老輪流過黎睇下眼。

kellyfan  2個都請,function不同。我有2個,想繼續keep。 本地識教kids。  發表於 14-6-4 22:24
janetlam74  重點係你有老公幫手,仲會自己落手落腳去湊,親子時間好快過要珍惜^^  發表於 14-6-3 11:13

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:黎公海問下,請印印定本地EE好?

請姐姐,再揾老人家幫下眼

我為貓狂

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

本地EE,同聲同氣

大宅

我唔放心比bb姐組湊我會請ee請半年至一年然後改為請工人自己湊,姐姐做家務

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我覺得本地ee照顧點都細心d, 不過夜晚就自己辛苦啦. 印印真係睇你好唔好彩, 我用過就覺得唔多好, 唔夠清潔, 喺香港做得耐一定識好多'古滑'嘢. 怕佢做埋你呢單順便借大舊錢走佬咋.

男爵府

好睇你自己點睇,工人:屋企唔怕多左個人,又唔怕個工人湊得唔好!本地ee:貴左,回家都要做家務,夜晚湊bb!

子爵府

afford到就本地好啲
我自己唔鍾意多個外人係屋企住

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好有老人家可以幫下眼

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹

原帖由 BabyGaga21 於 14-06-03 發表
第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹搵到個印印同本地EE,唔知請邊個好,希望有經驗jm俾啲意見,唔該 ...
我第一胎陪月走後都係由熟人介紹既本地姨姨幫手,1-5 sit in, 不過佢會幫手做家務同煮飯,佢一直湊到我細仔都入埋全日n1先唔再幫我手,前後都4年半,係就係貴過請外傭好多,不過勝在夠放心,而且佢都係土生土長既香港人,基本上乜都唔洗教,話頭醒尾,有好多時教返我轉頭(e. g. 幾時飲d乜嘢湯水,帶bb睇醫生時要問醫生d乜嘢)。

夜晚同weekend 自己湊返係會辛苦,話晒返咗成日工都好攰,但同小朋友既關係會好close, 同埋多d時間教品德(身教,俾小朋友observe 父母如何待人接物), 幾辛苦都要自己黎。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

請賓姐姐

我so far請個個都好錫我仔女

珊瑚宮

BabyGaga21 發表於 14-6-3 10:24
第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹搵到個印印同本地EE,唔知請邊個好,希望有經驗jm俾啲意見,唔該 ...
我係屋企一定自己湊, 不會假於人手。

我果時有99日間過嚟指點一些湊BB 技巧, 所以冇請陪月, 個印尼姐姐係主力幫手係家務雜項上。

到我返工, 佢嘅主要任務就係湊BB 為先, 家務我唔會要求太高。做咗8年先走, 依家呢個係佢姊妹, 兩個都好好, 也許兩個都有信仰, 勤力老實。

chan803    發表於 14-6-3 10:44

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

BabyGaga21 發表於 14-6-3 10:24
我會請工人囉. 有人幫手做家務, 自己可以專心同BB玩...
請咗工人, 自己回家後一樣可以自己湊返.

公爵府

負擔到就一定請本地, 始終印尼的質素都麻麻地, 唔排除你果個印尼是例外, 但真係一千個先有一個好

丫雅    發表於 14-6-3 10:50
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

侯爵府

請印印,再加老人家睇住吓,始終初生bb。

大宅

不理那個地方工人,先要知自己心理,還有幾個月先生,生咗之後可能自己心態變咗,唔放手俾任何人湊都話唔定,依家主要諗法都係生完之後會好多家務事都分身唔到,你想唔想有人幫你分擔下家務事,之於話唔想有外人係屋企,就睇你點教工人。因為我都同你一樣,最後我都係請印印,主要原因係我放工返到屋企可以只照顧bb家務事不用理,我同bb相處時間都多好多,同時我bb現在已10個月,亦都未試過同工人姐姐瞓,都係自己湊返,生bb最辛苦都係頭三個月,戒咗夜奶會好好多,除咗bb病,
我主要意見係時間個方面,同自己生完嘅心理恩數多啲。

大宅

我支持本地姨姨,大家都係香港人,買野照顧溝通都容易。例如你要佢帶bb 去睇某醫生,佢都識聽清楚點食藥bb 咩事。開奶茶保嬰丹都知道係乜。同埋有朋友介紹安心d。

工人就最好有老人家看住,佢一個人對住bb 始終唔知會做d 乜。而且衛生水平,照顧技巧等,都好睇彩數! 樓主也說暫時家中不大,如果多個人同住,比較覺得不自在。工人開支未必比本地平好多,人工加保險加貴左好多的水電煤伙食,一個月至少用6,7千的。

子爵府

初生唔敢請工人
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我未請過EE
若比我揀多次,我都會選擇請工人
個人喜好,因為我比較懶,我唔想再早D起身帶BB去比EE湊,
而且我比較喜歡BB在自己屋企比人照顧,我可以係cam到睇下佢

公爵府

我鍾意本地

珍珠宮

回覆:BabyGaga21 的帖子

其實請咩,都是搏一搏!
如果你不怕辛苦,可以晚上自己揍,就請EE

wonderlulu  同意, 要挑問題, 本地人亦可能唔少。  發表於 14-6-3 11:35

首頁

尾頁

跳至