自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆:黎公海問下,請印印定本地EE好?

我就係請咗本地ee,我覺得非常好,我好放心。夜晚自己同老公湊返,唔算太辛苦,家務都係自己做。唔請外籍傭工係因為我哋唔鍾意有外人喺屋企,有時仲要勞氣,同埋知道太多外籍傭工啲恐怖嘢,真係怕怕

子爵府

引用:第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹

原帖由 BabyGaga21 於 14-06-03 發表
第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹搵到個印印同本地EE,唔知請邊個好,希望有經驗jm俾啲意見,唔該 ...
你要返工嗎? 唔駛就本地,要就印印。因為本地唔幫你執屋買餸煮飯,唔駛返工你都有時間自己做家務! 否則你放工又要買餸煮飯執屋湊B,人都顛!

珍珠宮

可以請本地EE, 夜晚2公婆湊一個BB 應該都唔會太辛苦, 我覺得工人姐姐就算做得再好, 如你沒有老人家睇住佢做, 始終都係唔放心.

侯爵府

你如果返工、要睇下有無後備人選、係你有突發事時照顧bb,特別晚上、份工又可否隨時請假、我自己試过奶奶突然入院、我凑、但又要返工、好彩仲有自己媽咪、之後到仔出世、我請工人、又試过另一半凌晨入院、我要陪、如果無工人、都無可能半夜三更叫四大長老幫手、但你話份工好随意、仲好安排、本地EE都OK、相反、工人可以比較彈性!

琥珀宮

回覆:BabyGaga21 的帖子

如果印印有人介紹reference係好既,我覺得請工人好d!有人做家務清潔煮飯,即係自己放工後照顧bb既時間會多好多,星期六有工人,當小朋友午睡時,亦可以同老公拍拖出街一兩個鐘鬆一鬆。如果工人幫到手,living quality可提升好多!

子爵府

我生第一胎係有請印印,但bb係由本地保姆湊,由四個月大湊到四歲,每日12pm-8pm,紅日吾洗湊,主要係怕工人唔識湊,而bb吾識講,但而家諗番都覺得很嘥錢,而第二胎我就請了菲姐,我故意揀她年輕一點,瞓少d都捱得住,結果,我坐月至阿女介夜奶大部份時間都系佢餵,我在白天比佢瞓番,佢有時候淨飲咖啡也不瞓,放假比五十蚊佢食個rich breakfast,到而家來了十個月,我個女九個月大,湊得吾錯,也兼顧到家務,雖然我都吾想屋企多個外人,屋又吾係大,但一頭家吾少野做,反而本地ee收費貴又吾包做家務,所以請人都係買大細。

大宅

我女而家3歲, 由出世到2歲, 都係由本地 EE 湊大. 中午來到我家, 不定時 6-8 點收工, 視乎我同以前個 C6 幾點返到屋企.

絕對好過工人. 由其是你兩公婆都不會假手於人. 請本地 EE 夜晚由自己湊返 BB 一定係好D. 你請咗工人的話, 久而久之你地會搵到藉口交比工人.

自己湊返一定會比較辛苦, 但你賺到的開心時間, MEMORY 係用咩 $$ 都買唔返.
仲有, 生得小朋友就預咗一世都比晒佢. 但辛苦都是值得的.

男爵府

請問本地ee要幾錢呀? 好似鐘點咁每小時計? 多數去ee屋企? 定自己屋企? 謝

禁止訪問

男爵府

真係好個人喜歡,自己就喜歡用賓姐,一來回家舒舒服服,有人煮好,清潔好。回家有時間去陪小朋友玩和教導,所以我vote 工人!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

我會揀請工人

請勿打招呼~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我係你, 請咗本地先, 唔得至揾工人, 本地請走冇咁煩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

本地EE

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

本地ee貴,印印幾千蚊。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:請問本地ee要幾錢呀

原帖由 wedding.2010 於 14-06-03 發表
請問本地ee要幾錢呀? 好似鐘點咁每小時計? 多數去ee屋企? 定自己屋企? 謝
我以前請嗰個,上門湊5day 要$8000。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

引用:第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹

原帖由 BabyGaga21 於 14-06-03 發表
第一胎,阿B仲有幾個月就出世,經朋友介紹搵到個印印同本地EE,唔知請邊個好,希望有經驗jm俾啲意見,唔該 ...
要親子反而係需要人手做家務!
減省自己做家務時間,
就可有更多親子時間!!

大宅

好多謝大家俾嘅意見,想補充下,ee 同姐姐都係熟人介紹,應該係信得過。而亦會有四大長老輪流過黎睇下眼。

暫時小統計,支持ee有22人,支持姐姐有24人。不相百仲。。。

大宅

唔知點算添

珍珠宮

你肯定印印半夜會幫忙湊B?我的工人一夠鐘就入房關門,無論bb 哭鬧、大女生病,也不會出來幫忙。

男爵府

回覆:BabyGaga21 的帖子

definately 請有熟人介紹個印印,因早上及下午有長老睇住,B有乜事佢地都知及可立即通知你,你放工返到屋企可全心湊B,工人就做家務,洗奶樽,冼衫同煮晚餐。無工人返到屋企重要洗衫煮飯你根本已無哂力同BB玩。

做人至緊要開開心心 :-D

首頁

尾頁

跳至