自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問大家意見

在丫烏拍賣賣野,郵寄,信寄失了,我和買家都分別問過郵局都說無掛號唔會搵到。本身我唸住屋企信箱塞唔落會派卡仔自己去郵局攞實無事啦,點知買家話佢果度唔會派卡仔,直接留係座頭 ( 郵局果邊都係話會咁做),管理員會幫忙收貨,佢問過管理員話無收過信。
最大問題係收信同回郵地址都係佢提供,其實我都 confirm 唔到佢係咪無收到。
而家佢 offer 我平d 賣過件比佢,比你會唔會?
我一件貨賺 $15, 賣多件開咩價比佢?

先感謝各位,我係新手賣家好多野都唔識

伯爵府

回覆:信件寄失, 邊個負責

賣家有責任寫回郵地址喎,寄唔到都應該彈返轉頭,除非畀人偷左

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:信件寄失, 邊個負責? 平 D 買多件?

平郵寄失雙方都唔洗負責架

子爵府

引用:想問大家意見在丫烏拍賣賣野,郵寄,信寄失

原帖由 chocolate.ki 於 14-06-10 發表
想問大家意見

在丫烏拍賣賣野,郵寄,信寄失了,我和買家都分別問過郵局都說無掛號唔會搵到。本身我唸住屋 ...
賣野最好寄之前影地址向買家岩唔岩,寫自己回郵地址,擺郵箱前拍片。如買家提供回郵地址,我會自己拎去郵局+$1.2拎郵寄證明,並提醒買家自負郵寄風險。

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解回郵地址唔填自己填人哋? 咁好無保障喎,佢收到都可以話收唔到都得啦?反正你都唔會知。 你個做法好奇怪。

chocolate.ki  唉。。。現在知錯了。。  發表於 14-6-10 16:51

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你應該叫個個人加錢寄掛號,平郵寄失你唔負責,一般都係咁

Wishsss  agree, seller is not responsible for this  發表於 14-6-12 02:01

子爵府

回覆:chocolate.ki 的帖子

睇個買家評分,多正評嘅咪平少少賣過另一件比佢囉!唔蝕比佢就得,希望賺到個客回頭買嘢

大宅

這買家提供他的回郵我就無寫自己的,就係咁衰左。。。
我都有影信封證明地址係正確(但無拍片紀錄寄果刻),其實我係驚佢收左扮無收,如果唔係點解咁順攤願意比錢買多件? 定係 一百幾十真係有人唔介意?

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

平郵買家負責

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

一般係賣家需要負責..

我以前做就係..
因為呢個係講及信譽問題, 可能你會覺得佢收左唔認..
但客人亦可能覺得你有冇出都唔知..

其實店主如果係好驚類似問題發生, 應該掛號, 或郵件寄出時加1.2(而家唔知幾多)開單 証明你有寄出過, 咁失左就唔係你問題喇..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

多謝各位,我會吸取今次教訓,以後都係加投遞證明保障自己
今次係自己唔岩

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

寄左幾耐架?

我以前最耐試過寄俾人, 人地要 2 WKS 先收到 (平郵大件).

話就話寄失雙方都有責任.

如果件貨唔太貴, 咪蝕少少(平賣多件) 或 寄多一件俾佢

chocolate.ki  但我都明白對方想早 D 收貨  發表於 14-6-10 22:37
chocolate.ki  但我都明白對方想早 D 收貨  發表於 14-6-10 22:37
chocolate.ki  其實我自己都試過寄唔到, 返去回郵地址等左差唔多 3 個星期  發表於 14-6-10 22:36

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

佢可能真係唔介意買多次,
你咪平D賣畀佢囉,
我又唔想覺得對方收咗唔認咁衰
花花真美好!

大宅

回覆 caca8j 的帖子

我都覺得佢唔係咁衰, 佢一路語氣都好 nice, 唔係發顛果 d係我第一次遇到咁既情況 唔知點好...

男爵府

我試過1個半月個客先收到件郵件, 重要係九龍寄九龍 個客收到時好驚訝, 重係評語講我無呃佢, 因為日期印鑑係個半月前

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

liebe_ist 發表於 14-6-10 22:43
我試過1個半月個客先收到件郵件, 重要係九龍寄九龍 個客收到時好驚訝, 重係評語講我無呃佢, 因為 ...

你講開又係喎,
我都有1次收件成10日,
1次寄件對方30日至收到,
地址又無問題
花花真美好!

子爵府

下次你去郵局,寄時同櫃檯同事講:
要「投寄郵件證明書」,$1.2

郵局會比一個證明你。你影張相比對方做證,咁大家都會安心d.

大宅

30日先收到真係好誇張,投遞證明原來好重要,呢 $1.2真係唔慳得

大宅

掛號 唔係一定會有卡仔要簽收既咩?

大宅

引用:掛號 唔係一定會有卡仔要簽收既咩?

原帖由 re_na 於 14-06-11 發表
掛號 唔係一定會有卡仔要簽收既咩?
睇錯 只係平郵
下次要小心, 或者列明平郵寄失不負責

首頁

尾頁

跳至