育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從知道自己雙胞胎後, 一直想搵間好的醫院 , 系個BABY KINGDOM 見到好多人話QE 有個多胞胎部, 每次都有顧問醫生睇, 水準不錯, 我就報了QE 了.

多謝之前的媽媽分享了資料,我才不會那麼傍徨. 現在自己也要為BABY KINGDOM CONTRIBUTE 一下, 造福人群.

我是6月9日第一次去QE CHECK UP, 第一次沒有分流, 所有媽媽都安排先睇一陣教育電視, 助產士講助( 簡介基本資訊及醫院服務),問資料同抽血 , ( 其實QE 都不錯, 順產可以陪產, 不使BABA 先去簡介會, 聯針用軟線, 不用拆線, 也可以要求打無痛分勉 及 做絕育手術呢! 不剖腹可以在肚臍下開個洞洞, 微創) 當然, 公立醫院, 人比較雜, 有金毛, 有東南亞人 , 咩人都有, 不過無講國語的.

之後, 就俾你入房見姑娘, 一入去, 有個實習肋產士, 好GREEN, 問大埋資料, 因為佢好GREEN , 連個週數都計不掂, 不過我無介意, 來得公立, 一定不會個個都好SENIOR . 人人成長都要過程的。我順道同佢CHAT 下, 知道原來單胎孕婦只有度頸皮系有得照超聲波,結構要睇你好唔好彩,有無期俾到你, 其餘產檢, 系無得做超聲波的。(一般情況)

之後,有個SENIOR 來CHECK 下D DATA , 就直接轉介下次去多胞胎診所量頸皮了.

6月19日 3:45PM---多胞胎診所量頸皮

等了大概 3 個媽媽就到我了, 算好快 ! D 姑娘OK , 不惡. 梁醫生個樣好似30+ , 不過成頭白髮. 哈哈!
看來好有經驗了, 大家可以放心!

超聲波架機好新, 畫面 CONNECT 去一部 LCD TV , 睇得好清楚, 床是全張的, 訓得好舒服.

醫生仲話有一個系仔仔, 嗜嗜很明顯, 我自己系LCD TV 都睇到.

又會話你知 邊度系手仔, 手指, 心 ETC , 好好呀, 之後總之我所有野正常. SIZE OK. 頸皮 1.3 同 1.6, 醫生話所有野都好好.

之後, 同我BOOK 了 7月29日做結構. 之後仲俾了一個SCHEDULE 我, 等我知道第幾週會CHECK D咩. 好清楚.

希望大家生產順利, 家庭幸福!

大宅

你就好啦,梁醫生同你講咁多野,佢對住我唔係太多野講,同埋次次問佢結構期,佢都唔答,只講一路會做落去。

複式洋房

回覆:12週QE 梁醫生量頸皮 分享

我同hoursebb一樣,你真係好好彩呀!

別墅

引用:自從知道自己雙胞胎後,+一直想搵間好的醫院

原帖由 susanneko 於 14-06-20 發表
自從知道自己雙胞胎後, 一直想搵間好的醫院 , 系個BABY KINGDOM 見到好多人話QE 有個多胞胎部, 每次都有顧 ...
我都你book左QE. 但未開始見助產士
我都想去多胞胎部,要見之前預先通知,定係見助產士既時候先同佢講?

複式洋房

回覆:susanneko 的帖子

我都係QE多胎科,設施真係好新!幫我孖b度頸皮的是女醫生比較後生的!冇乜講過野!問係單卵定雙卵又話我呢個case睇唔到😖要問一句先答你一句!我之前因為只係多1%準確度就無加錢驗血!諗諗下又唔放心!結果都系再去私家做多次同樣嘅野!本身問左$1500,老公話當照埋望多次bbs都ok!點知比錢時話因為我係二卵要收兩倍!夾夾埋埋成$4000賣單!😨咁樣我都可以做nifty喇!我都想下次7月中照結構遇到梁醫生呀!

複式洋房

我跟以上的姊妹朋友一樣看梁醫生,總共看了兩次檢查,每次都係自己有自己睇,一悟說話都無講,照完就走,同佢講想取兩日假因為嘔得好辛苦,彩都無彩到,最後都係俾一日。本覺得佢照都幾詳細,不過就完全唔會解釋你聽照咩野,除非有事他就會跟你講,但都講到有些求其。

大宅

我大多數都係梁醫生照, 佢一時時, 有時照既時候會講而家而個係邊地(心, 腦等), 我都只是哦一聲, 因為我都唔識睇, 睇到個心都係跳下跳下, 個腦咪一PAT野, 我亦都諗唔到有咩要問, 但有時照佢全程無咩野講, 只係照完同我講一切OK, 幾好, 我就問BB現在幾重(果陣二十幾週), 佢話今次照唔係睇而D野, 最主要係睇下有無輸血症, 咁我又話哦就算. 因為都係果句, 無事無幹佢唔會有咩講, 咁我都唔想佢同我講BB有咩事或唔正常

複式洋房

其實公立的醫生系咁, 大家不使太緊張, 信任醫生, 有事一定同你講 .無事就一句, OK 走得. 佢地都不鍾意D煩的CLIENT.

複式洋房

回覆 susanneko 的帖子

你的分享好詳細呀, 我下星期返QE 照OSCAR 同第一次去多胎部報到, 唔知到時點呢?我有無咩要問或要注意?

另外我有一個疑惑, 護士話我下星期返QE 時要去交 $150, 雖然唔係好多, 但我好好奇點解要俾錢, 係照OSCAR 要收錢定多胎部要收錢?

因為我係第一胎咩都唔識

複式洋房

回覆 Man-Yee 的帖子

多胎部有特別收費 , 每次$150 .

複式洋房

今日去照結構, 都系梁醫生, 好快, 不使點等, 仲快過睇私家, 梁醫生話系龍鳳B . 我第一胎,好開心呀!

大宅

引用:回覆 Man-Yee 的帖子多胎部有特別收費 , 每

原帖由 susanneko 於 14-07-29 發表
回覆 Man-Yee 的帖子

多胎部有特別收費 , 每次$150 .
唔怪之我每次都無比啦,咁單胎個d 唔使比㗎?

別墅

引用:今日去照結構, 都系梁醫生, 好快, 不使點等

原帖由 susanneko 於 14-07-29 發表
今日去照結構, 都系梁醫生, 好快, 不使點等, 仲快過睇私家, 梁醫生話系龍鳳B . 我第一胎, ...
我照oscar時,梁醫生都話我係龍鳳胎,點知過多兩星期去私家照,先confirm係孖仔,好彩我已經有個大女咋,估唔到梁醫生咁高級都睇錯囉

複式洋房

回覆 hoursebb 的帖子

單胎免費的.

複式洋房

回覆 鈴瑾 的帖子

OSCAR 得三個月, 個BB性器官未完全發育, 到4個月多D照結構就好肯定架喇。

大宅

susanneko 發表於 14-7-30 12:52
回覆 hoursebb 的帖子

單胎免費的.
thx
即係單胎係qe 都係免費?
唔怪之我有個朋友, 佢去廣華, 佢講每次都唔使錢啦

首頁

尾頁

跳至