2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

要開始報學校,申請學卷喇!我見好多人都選擇做大b,下次讀k1做細b真係好難入嗎?我已報左幾間下年做細b讀k1,龍b做細b競爭大嗎?

大宅

我都心大心細, 報下年K1, 定係PN班, 你諗住下年9月入K1, 咁會唔會下年1月等佢夠2歲就插班入PN班先呀? 聽講好多學校鍾意收讀過PN班的小朋友, 因為自理能力高D

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我都心大心細,今年有學校收左讀兩歲前班,但未必升到讀出年K1,學校通常會叫我做大B,我見龍B 同蛇B 係 91K vs 57K ,真係差好遠

大宅

回覆 peggy311 的帖子

黎緊9月開學? 得1歲8個月咋喎, 讀咩架?

大宅

回覆:lwylwck 的帖子

嬰幼班,好似playgroup 咁,兩歲前讀

大宅

回覆 peggy311 的帖子

返星期一至五? 咁好既, 邊間學校呀?

大宅

返兩日,激活

男爵府

2020勳章

我冇諗住比佢讀PN牙,報多幾間K1到時多啲機會學校收,因為我覺得可以唔讀PN都ok,直接讀K1,我都係想知道點解好多12月龍b都揀N班讀,想统計下多唔多人報下年K1

男爵府

2020勳章

回覆:peggy311 的帖子

幾錢一個月?返幾多個鐘?嬰幼班係咪冇學卷嫁?

大宅

回覆:OsansanO 的帖子

1580一個月,每星期兩堂,三個幾鐘,當俾他去接觸下外面

大宅

我會報K1(2015-16)

複式洋房

引用:要開始報學校,申請學卷喇!我見好多人都選

原帖由 OsansanO 於 14-06-20 發表
要開始報學校,申請學卷喇!我見好多人都選擇做大b,下次讀k1做細b真係好難入嗎?我已報左幾間下年做細b讀k1 ...
我報咗2015-16年k1同埋學卷都申請咗。睇下收唔收。如果唔收咪等下年囉。講真我唔會迫小朋友讀好D書。最緊要係唔好學壞。我就心滿意足。我唔想比太大壓力攬到個小朋友咁辛苦。回想起我讀書時都辛苦喇。

大宅

做大b都無所謂啦,如果要三歲九個月先讀k1,咪兩歲九個月前讀n囉,我唔會俾佢兩歲讀n,因為太細了,其實身體免疫力唔夠,見身邊的媽媽朋友都話啲小朋友一返學就病,我諗見到小朋友咁細個就病,就算佢讀得幾快都唔想,個人覺得小朋友應該起碼兩歲半先適合日日早起身返學,所以要我兩歲前俾佢日日返,我更加不想。

其實做大b無乜唔好,有朋友的仔女大我果個一年,上年又係想兩歲九個月讀k,點知無學校收,後來佢決定做大b,再搵n俾小朋友,結果有明星bb的名幼稚園收,雖然三歲九個月先讀k,但佢應該可以直上返名校,始終小朋友呢個階段,差幾個月就真係表現好不同,做大b面試好好多,易入好學校,小朋友自信心都高啲,好過做細b成日都好像輸俾人咁,打擊仲大。

男爵府

2020勳章

回覆:julietcinder 的帖子

多謝你既意見,我都申請左2015/16學卷喇,想比小朋友下年讀k1,無學校收都冇辦法,都要3歲9個月先讀k1,如果下年冇人收k1,咁我係咪下年可以即刻搵學校報n班?

男爵府

2020勳章

回覆:Lssum 的帖子

有好多人都今年14年讀n班,我覺得又冇必要讀n班,可以下年讀k班,因為我都覺得太快了,唔想小朋友太快讀書,2歲9個月我都覺得接受到,又唔會話真係太細既

別墅

我都報咗幾間報K班, 但龍年咁多B... 亞囡仲要12月出世, 睇怕出年有學校收既機會都好微... 想報埋N班, 但我果區好多都唔收 (因我遲咗報), 好煩!

首頁

尾頁

跳至