親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

+4熱血勳章

回覆 siuswallow 的帖子

今年5月係春季尾初夏, 早晚有少少風, 日頭有太陽已經係熱到29度, 但首爾位處北方, 即使熱都唔似香港濕度咁立同焗促, 幾舒服, 旅行啱哂!

個人意見: 其實最穩陣就應該你出發前留意當地天氣, 主要係睇吓e.g. 夏天早左來

另一方面, 呢幾年韓國已經熱爆, 無乜淡旺季可言。如果方便攞假就到特價機票梗係好, 但我睇時間, 加上特價機票慳返的唔算多, 時間又難就, 所以正價機票適合我。

其實四季時節都去過韓國, 除非目的係滑雪或非冬天去不可, 個人建議初次去係夏天同秋天去會舒服好多, 兼顧的野少; 因為冬天實在係凍, 日頭得幾度, 係室外唔好行, 因為d風刮到面麻, 入室內食野你又要除外套, 佢地d暖氣係熱到你出返汗, 於是出入得多地點變左d衣服着來着去, 而天冷乾燥得緊要! 即使今年5月咁嘅時間去, 都要搽返多少少補濕同hand cream傍身!

首爾各方面都好完善, 慚愧地講自己真係唔識韓文, 只識"係 / 唔係/ 唔該"呢幾句, 其餘都係拎住自己準備好的資料指手劃腳咁問人, 佢地都好樂意幫你, 呢d都係估唔到的經歷~

人人想去的地方都各有不同, 呢d功夫無得懶, 只要做好資料搜集個心就定好多! 因為整個旅程由你自己策劃, 想去邊度留耐d都可以好隨心好彈性, 食住玩的資料可以係旅遊網站、論壇多到你睇唔哂, 其實淨係搵資料做都好享受, 每次睇完都好想即刻出發!

希望幫到你!

大宅

回覆 boccioni 的帖子

謝謝您的詳細回覆
我PLAN出年5月去, 會再搜刮吓多D資料...
你是住民宿定酒店 ? 我見D民宿好小單人房

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我11月尾自己一個去台北 , 好期待第一次既個人旅行

公爵府

+4熱血勳章

我住民宿, 單人房的選擇有好多, 你去BOOKING.COM 或者 AGODA 睇, 可以比你用FILTER 搵出有單人房的選擇, 房間面積一切設備都列得好清楚, 呢兩個站內的一切民宿酒店都有住客對評分同意見, 針對各方面而評分, 非常有參考價值, 可信度好高! 你仲可以SEND EMAIL 比有興趣的民宿查詢添!

當然你唔好用酒店的標準, 但係民宿唔輸蝕, 可以叫親切D, 揀選時主要考慮地點方便、環境乾淨企理及設備齊全就得了! 另外, 我自己一定揀有個人浴室, 方便嘛!

大宅

回覆 boccioni 的帖子

Thanks !

子爵府

引用:回覆 siuswallow 的帖子我住民宿, 單人房的

原帖由 boccioni 於 14-09-01 發表

我住民宿, 單人房的選擇有好多, 你去BOOKING.COM 或者 AGODA 睇, 可以比你用FILTE ...
你有冇好介绍呀?我想搵近弘大成或首以站

公爵府

+4熱血勳章

回覆 greenblee 的帖子

Sorry, 呢兩區無住過, 唔識介紹比你!
建立你去BOOKING.COM 或者 AGODA , 用FILTER 搵想住區域的選擇再慢慢揀。

男爵府

BK Milk勳章

我一個人去過台北,今次一個人去韓國

別墅

6299 發表於 14-8-3 15:42
超想一個人去旅行。但克服唔到自己一個訓酒店的恐懼
我試過幾次一個人日本自遊行,好OK

別墅

Natalie86 發表於 14-8-6 23:40
你都好勁。。。我成日都想一個人去,但硬係唔知驚咩。,haha

唔使驚,LET IT GO >>>>>

首頁

尾頁

跳至