夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BK Milk勳章

一直都覺得自己的生活模式系假性單親媽媽,有老公=無老公

即使未系日噪夜噪的田地,但2公婆的關係已經好冷淡.
雙方已經好少互相關心,一齊行街食飯娛樂更加極少啦,
平時最多的溝通只有知會/交待 因為他專制又小氣
今時仍共處只是想為左小朋友
已心信老公不會是自己的老伴,
最近經常思考如何重整自己的人生,計劃將來呢?
只想小朋友成年後,我可以sa脫地有自信地離開他,重新開心地生活

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:假性單親媽媽,有老公=無老公 

有無同佢傾過個問題?

男爵府

我諗好多女人都係咁

男爵府

畀面勳章

回覆:popo2013 的帖子

係,無交嗌應該更恐怖。
不過咁生活好痛苦, 不如放棄大家

ahjoechan  我仲惨。有乜野講係what apps交带  發表於 14-7-2 19:30

親賢能, 遠小人

男爵府

同你想法一樣,想定後路俾自己,人生才有希望。
做人,5好難为自己

伯爵府

回覆 popo2013 的帖子

其實一段婚姻攪到咁,真係有d可惜.
我個好朋友都係咁嘅情況,
個老公專制又小氣,又自為是,
仲越老越走火入魔.
忍咗廿幾年,小朋友又大哂,雖然年紀唔細,
但佢都決定離婚.
就連男家d人都好明白同尊重佢嘅決定,
我地做朋友嘅仲戥佢開心添.
奈何佢老公仍然覺得自己冇問題,
佢至係受害者,係受盡委屈嗰個.
請樓主加油!
好好過自己嘅日子!

大宅

兩公婆有問題最好攞出黎傾,一齊住但關係冷漠好辛苦,小朋友應該都會感覺到,既然大家咁唔開心真係要解決,加油!

KIKI678  攞出嚟講 咪句句全部都系佢啱哂囉!  發表於 14-6-27 01:56

大宅

我諗唔係唔肯傾,好多時另一方唔覺得有問題,冇正視

Dragonbabykwok  Yes !  發表於 14-7-11 08:52

大宅

報到! 男人已領正牌出去滾,經常失蹤,但唔肯離婚。只為唔想現dull dull比養仔費。

欲加之罪,何患無辭?
話我招呼得佢唔好,搞到佢要出去尋開心喎!
溝通?! 咪就系乜都佢啱哂囉! 我低能連點做人老婆都唔識呀!

大宅

報到,最近個人心情好差,咩都佢岩哂,永遠有彈無讚,最鐘意無意中踩我笑我,搞到個人好無自信,成世女最灰暗係結婚後,唔係個女走左十世,係咪大家老公都係極專制加小氣?

珍珠宮

我朋友之前情況和你一樣

佢有三個小朋友

之前老公係度,大家關係唔好,老公又唔理細路,朋友晚晚瞓唔到覺,個心好煩

原本諗住小朋友點都有個爸爸,對佢哋成長係好事,點知老公有小三,最後離婚

離咗婚,我朋友放下心頭大石,晚晚瞓得好,日日活得開心,唔使再煩,小朋友亦都接受爸媽離婚的事實,比以前有爸爸等於無爸爸的日子過得開心

所以退一步,開濶天空

複式洋房

BK Milk勳章

因心信老公不會是自己的老伴,而且2公婆好似有共識離婚是遲早的事.

所以我要開始為自已做思想準備及經濟準備,好擔心到時人財2失, 自己企唔番起身.

一山我倆都有份工, 佢的上班時間彈性d, 現在一齊分擔照顧的工作,可算對大人及小朋友都較為理想的方案..

即時2公婆已無心靈溝通, 同床異夢. 幸好仲算理性地相處,凡事把小朋友放第一位, 大人的事私底下解釋.

KIKI678  加油  發表於 14-6-27 13:03

別墅

You are not alone, me too. 其实好多女人都係敢 。

水晶宮

咁佢平時對個小朋友會唔會好照顧??

複式洋房

回覆 SABRIN916 的帖子

唔係呀。我拍拖加結婚,前後6年,老公都好好,而且越來越好,反而拍拖時有d脾氣。佢好勤力又打工又做生意賺錢,一放假,就一早帶個囡出街玩,等我訓覺。放假佢買菜煮飯洗碗倒垃圾湊女全包,咩都唔比我做。仲成日買好多我鐘意食嘅嘢。唔開心肯哄我,錢方面,對我大方,但佢自己好少買嘢比自己。。。。太多了!所以,我覺得,亦相信,世界上仲有好多好男人,好老公。希望自己,大家都可以繼續幸福。加油

複式洋房

回覆:popo2013 的帖子

睇到好多女仕都有類似的問題,我是男,只想問一問各位嫌棄c6做得唔好,感情轉淡的時候,有冇想過自己已盡了力去挽救,還是自己只是被動地睇住事情惡化?我不是說責任在女方,只是希望大家不要輕易放棄一段感情。其實你每日做多一點,關係同感情可能會慢慢改善。努力呀各位

KIKI678  吓?! 我果個乜都唔講,屈尾十 領正牌去滾喎! 系咪 仲識得比錢出嚟就系好丈夫,老婆要千依百順,唯命是從呢?  發表於 14-6-28 02:03

男爵府

BK Milk勳章

覺得佢好懶,唔同我PLAN下去邊............
放假想去拍下拖,
佢成日想睇電視訓覺就算

侯爵府

引用:因心信老公不會是自己的老伴,而且2公婆好

原帖由 popo2013 於 14-06-27 發表
因心信老公不會是自己的老伴,而且2公婆好似有共識離婚是遲早的事.

所以我要開始為自已做思想準備及經濟準 ...
無得挽救,就作為普通朋友甘相處會唔會好d?

洋房

if he had so many weakness, why you still married him ?

別墅

引用:報到! 男人已領正牌出去滾,經常失蹤,但

原帖由 KIKI678 於 14-06-27 發表
報到! 男人已領正牌出去滾,經常失蹤,但唔肯離婚。只為唔想現dull dull比養仔費。

欲加之罪,何患無辭 ...
報到!我情況同你好相似,同路人……唉……

首頁

尾頁

跳至