嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我第一胎係單胎順產,
但今胎同政府醫生講想C-SECTION,
醫生唔比,
有咩方法可以令佢比我C-SECTION?

THANKS!

大宅

育兒性格勳章

littlelam88

你有無問點解唔比你選順產????
當初我在 KWH 原本選開刀,手術室都 book 了,但比個高級 e 生 cancel 咗,"因當時完全無不適,呀 B 又無事,不可因我怕唔夠氣生就開刀"
你現在幾週,會唔會個 B 仲未轉頭???

原文章由 littlelam88 於 07-11-21 21:30 發表
我第一胎係單胎順產,
但今胎同政府醫生講想C-SECTION,
醫生唔比,
有咩方法可以令佢比我C-SECTION?

THANKS!

別墅

我都想自己生呀.............now 31wk好緊張呀...

原文章由 Mrswong1998 於 07-11-21 16:57 發表
我孖b是37w2順產生, 生時聽醫生教你生+同自己講一定做得到. 就生左孖b. 明年2月就3yrs

珍珠宮

醒目開學勳章

好利害~ 陀到 39 週

原文章由 JCHANG 於 07-11-21 21:23 發表
政府39週4 "吹生",順產兩個相差20 min

男爵府

37週開刀 -6歲

男爵府

我 38週2 催生的,順產,因為 pwh 的高級醫生話順產bb個肺好d,結果我成功了,兩個相差 11mins

原文章由 226212 於 07-11-21 23:43 發表
37週開刀 -6歲

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 vivi_vivi 於 07-11-21 17:20 發表
私家同政府計算有出入,私家醫生計39週,政府計36週。順產:lol

點解會相差咁多 ga ?-( ?-( ?-(

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 JCHANG 於 07-11-21 21:56 發表
littlelam88

你有無問點解唔比你選順產????
當初我在 KWH 原本選開刀,手術室都 book 了,但比個高級 e 生 cancel 咗,"因當時完全無不適,呀 B 又無事,不可因我怕唔夠氣生就開刀"
你現在幾週,會唔會個 B 仲未轉頭???

...

jchang

我都係響 kwh 到生 ga :lol :lol 你講果個高級e生,
係咪 dr. lau 我係佢幫我開刀 ga,
佢第一次幫我睇就已經同我講一到32wks就要開刀生
coz 我孖b 中間無膜隔住 wor

大宅

2018復活節勳章 睛靈勳章

33w3d穿水順産出世,大孖重1.55kg,細孖重1.49kg
由穿水到出世只用了3小時but大細孖要住醫院個半月
我就住一日就出院 兩個相差3分鐘

大宅

37w4d催生順產..大b6.6lbs細b5.4lbs..相差4分鐘..由入院到生7個鐘..而家1歲啦

[ 本文章最後由 amps2b 於 07-11-22 03:46 編輯 ]

民房

36w5d開刀..b2.85kg,細b2.14kg..KWH生咖,而家

其實我好羨慕妳地可以順産,未試過好似缺少的嘢咁。依傢我有左第二胎啦(好綵咁又中左孖添 ),11w,前兩日去KWH看醫生,佢話如果上一胎開刀生,今胎都一定喺,好失望添。

請問有無兩胎都喺孖胎嘎媽咪?好想分享下。

珍珠宮

你好勁呀! 陀到39週,好羡慕呀! 我好想有38週已經好滿足啦!!

原文章由 JCHANG 於 07-11-21 21:23 發表
政府39週4 "吹生",順產兩個相差20 min

子爵府

原文章由 keroppipooh 於 07-11-22 00:16 發表

點解會相差咁多 ga ?-( ?-( ?-(

果時政府用我個b size 嚟睇呀,但係私家就計日子囉。我兩個B 相差都幾遠架。我呢個私家醫生又細心又好人,我有左兩個月左右睇佢 (之前已經睇過兩個婦科醫生),剩係佢先CHECK 到係孖胎,我果時都係好SHOCK 兼SHORT 呀,我心諗唔係丫嘛,攪到個醫生第二次覆診果時問我,妳平伏左未呀:lol :lol

不過個醫生好好呀,同我解釋得好仔細,又話有一個B 比較細同弱,講晒有可能發生GE事俾我聽,好詳盡。

別墅

我係38週開刀生(全麻)!

琥珀宮

原文章由 agnesluo127 於 07-11-22 11:04 發表
36w5d開刀..大b2.85kg,細b2.14kg..KWH生咖,而家三歲半啦

其實我好羨慕妳地可以順産,未試過好似缺少的嘢咁。依傢我有左第二胎啦(好綵咁又中左孖添 ),11w,前兩日去KWH看醫生,佢話如果上一胎開刀生,今胎都一定喺,好 ...

黎緊 ne 胎又係孖
8卦下 ~~ 你上胎係仔/女 咁呢胎 ne
你 family 好熱鬧 ar

琥珀宮

原文章由 vivi_vivi 於 07-11-22 11:09 發表

果時政府用我個b size 嚟睇呀,但係私家就計日子囉。我兩個B 相差都幾遠架。我呢個私家醫生又細心又好人,我有左兩個月左右睇佢 (之前已經睇過兩個婦科醫生),剩係佢先CHECK 到係孖胎,我果時都係好SHOCK 兼SHORT 呀,我心諗 ...

oic :idea: :idea: :idea: :idea:
我果時e院同c+ dr 幫我計只係相差2日

民房

原文章由 keroppipooh 於 07-11-23 11:11 發表

黎緊 ne 胎又係孖
8卦下 ~~ 你上胎係仔/女 咁呢胎 ne
你 family 好熱鬧 ar

我上胎係孖仔來咖,呢胎仲未知:-P

really a big family

珍珠宮

醒目開學勳章

又黎孖胎
好利害呀

我諗你呢胎政府一定同你開刀, 唔會順產.
我第一胎單胎開刀, 呢胎瑪麗都話一定要開刀, 唔比我順產:(
就算私家, 佢都話要開刀, 唔同我博~!

原文章由 agnesluo127 於 07-11-22 11:04 發表
36w5d開刀..大b2.85kg,細b2.14kg..KWH生咖,而家三歲半啦

其實我好羨慕妳地可以順産,未試過好似缺少的嘢咁。依傢我有左第二胎啦(好綵咁又中左孖添 ),11w,前兩日去KWH看醫生,佢話如果上一胎開刀生,今胎都一定喺,好 ...

琥珀宮

原文章由 agnesluo127 於 07-11-23 11:31 發表

我上胎係孖仔來咖,呢胎仲未知:-P

really a big family

幾時會知 ar '鄧' 你心急 tim

大宅

育兒性格勳章

keroppipooh
我真是 ,我唔記得咗佢叫咩名(男性),每次覆診都是佢同個女醫生看,都幾細心。
佢地無人提要一定開刀 wor ,個次是我自己要求架,不過現在想返轉頭,好彩個大醫生 CANAEL ,我先有得順產

原文章由 keroppipooh 於 07-11-22 00:20 發表

jchang

我都係響 kwh 到生 ga :lol :lol 你講果個高級e生,
係咪 dr. lau 我係佢幫我開刀 ga,
佢第一次幫我睇就已經同我講一到32wks就要開刀生
coz 我孖b 中間無膜隔住 wor ...

首頁

尾頁

跳至