在職全職

跳至

首頁
12345...31

尾頁

大宅

預產期係九月, 我打佐去育嬰院問佢話我可以去登記先, 甘如想APPLY 津貼, 甘係育嬰院收佐我先APPLY 定係點做????

民房

如果放係育嬰園, 假設個BB去到先病左, 育嬰園係咪即刻打電話俾你, 叫你帶去睇醫生呀 ?

大宅

:-(:-(:-(大埔好似無育嬰院呀..............:-(:-(:-(
有無人知道係咪真係無?

民房

你睇呢個網頁啦...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

男爵府

好媽媽勳章

如apply津貼, 父母入息上限是幾多才可申請?? thanks

大宅

打左去問了 , 都只收1歲以上咋 , 嗚.....:-(

原文章由 fivestarcheng 於 08-1-10 14:06 發表
你睇呢個網頁啦...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

複式洋房

原文章由 laban_sh 於 08-1-10 16:35 發表
打左去問了 , 都只收1歲以上咋 , 嗚.....:-(

laban_sh,
Hi, 我都想搵大埔區的育嬰園, 但好似大埔的幼稚園/幼兒中心只收兩歲或以上, 你打過邊間收1歲呀? 我都想幫阿女申請呀, thanks!

公爵府

畀面勳章

yes, 大埔係冇架, 一係沙田, 一係粉嶺

原文章由 karemom 於 08-1-10 23:12 發表

laban_sh,
Hi, 我都想搵大埔區的育嬰園, 但好似大埔的幼稚園/幼兒中心只收兩歲或以上, 你打過邊間收1歲呀? 我都想幫阿女申請呀, thanks!
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

你去談幼稚園個邊, 有個置頂topic講減費申請, 第一頁, 寫晒幾多人家庭, 入息幾多, 會有幾多資助, 好清楚架

原文章由 mwh 於 08-1-10 16:20 發表
如apply津貼, 父母入息上限是幾多才可申請?? thanks
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

Hi Karemom

香 港 教 育 學 院 學 校 有 限 公 司
香 港 教 育 學 院 匯 豐 幼 兒 發 展 中 心 ( 幼 兒 園 部 )
新 界 大 埔 露 屏 路 十 號 香 港 教 育 學 院 高 級 職 員 宿 舍 G02-G03 Tel: 29481638 Fax: 29480660
私 營 幼 稚 園 暨 綜 合 幼 兒 中 心
( 全 日 幼 兒 園 )$4,490
( 全 日 育 嬰 園 )$5,955
(日 託 育 嬰 園)12
(日 託 幼 兒 園)44

我打過去問 , 佢地話收 1歲以上的 , 不過最細1 1個月都會考慮可以收 , 不過價錢是網上的 , 你要re-confirm , 你快d打去問 !!名額就不會很多 !

原文章由 karemom 於 08-1-10 23:12 發表

laban_sh,

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 winwin815 於 08-1-11 06:21 發表
你去談幼稚園個邊, 有個置頂topic講減費申請, 第一頁, 寫晒幾多人家庭, 入息幾多, 會有幾多資助, 好清楚架

thankyou:-P

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 糖糖寶寶 於 08-1-5 12:37 發表
請問各位是否知道天水圍,元朗,屯門有沒有育嬰院 ? 如果有, 請提供資料給我查詢, 如果市區的資料, 也可以提供給我, 謝謝!

天水圍: 禮賢... 育嬰院, 係天耀村商場
屯門: 鄰舍輔導會友愛育嬰院, 係友愛村愛德樓地下.

複式洋房

原文章由 laban_sh 於 08-1-11 09:15 發表
Hi Karemom

香 港 教 育 學 院 學 校 有 限 公 司
香 港 教 育 學 院 匯 豐 幼 兒 發 展 中 心 ( 幼 兒 園 部 )
新 界 大 埔 露 屏 路 十 號 香 港 教 育 學 院 高 級 職 員 宿 舍 G02-G03 Tel: 29481638 ...

laban_sh,

Thanks! $5xxx per month!!! 好貴呀~~~~~~
你bb未夠一歲? 不如考慮下粉嶺果間啦, 我都會考慮, 因為大埔呢間實在太貴了...

大宅

我個女出世到依家 (9個月大), 用左3個工人, 都唔得, 最近工人又走左, 請唔到工人, 所以放bb入育嬰院, 係太子果間, 我個女返左 1 week, 我奶奶佢地都覺得佢有好大improvement, 之前比工人揍, bb有好多野都未識, e.g 8 個月都未識坐, 又成日認人, 唔熟果d人抱都會cry~~~ 原先奶奶佢地都覺得放bb咁細去育嬰院好似唔係咁好, 依家佢地都改觀, 不過去育嬰院係自己會辛苦d, 每日返學放學, 之後返到屋企又要做家務, $$又同請工人差不多, 不過為左bb好, 因為返育嬰院, bb 係學到野, 有時自己都唔知點教bb, 佢地d 姑娘都好pro, 所以唯有自己辛苦d!

複式洋房

我今個月30號要返工了,舊既工人好唔ok炒左新既又未到,原本都係諗住放係育嬰院,有d專業人仕睇住bb我都安心d,但點知育嬰院主任同我講因為新年有個長假,5/2~18/2,呢段時間要自己攪掂,有人湊就唔洗去育嬰院啦,,依家唯有放棄呢個念頭,,,但仲未諗到方法,,望住我個女,覺得好對佢唔住,好似令佢無人照顧咁,又覺得自己呢個做亞媽既咩都安排唔好,,:-( :-( :-(

別墅

我住香港東區, 有無信得過的育嬰園介紹? (BB兩個月)

大宅

我住美孚, 有無育嬰園介紹呀?

男爵府

原文章由 Doraemon_ng 於 08-1-11 21:44 發表

天水圍: 禮賢... 育嬰院, 係天耀村商場
屯門: 鄰舍輔導會友愛育嬰院, 係友愛村愛德樓地下.

我b囡聽日第一日返育嬰院,之前都冇唔捨得既感覺,但係頭先同佢pack野既時候真係覺得好唔捨得呀~

民房

育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,想外出工作,將bb放在育嬰院.

老公收入不合資格獲得學費減免,如將bb放在育嬰院,學費要$43xx,並要申請延長服務時間至晚上8:00,學費可能要多d.

如本人外出工作,扣除開支,每月只是多出1仟或幾百,所以老公不同意.

計劃是我負責接bb返學,老公負責接放學.

bb是囡囡,99不太喜歡她,而且由懐孕至坐月期間,我和99的關係已勢成水火, 所以沒有其他人可幫忙接送或照顧bb.

如bb放在育嬰院,是否可行,請大家給予意見.

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-19 14:12 編輯 ]

民房

育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,居住沙田,想外出工作,將bb放在大圍鄰xxxx育嬰院.

老公的收入不合資格獲得學費減免,如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時間至晚上8:00,才可接bb回家,學費可能要多d.

如本人外出工作,扣除開支,每月只是多出1仟或幾百,所以老公不同意.

計劃是我負責接bb返學,老公負責接放學.

bb是囡囡,99不太喜歡她,而且由懐孕至坐月期間,我和99的關係已水成水火, 沒有其他人可幫忙接送或照顧bb.

如bb放在育嬰院,是否可行,請大家給予意見.

首頁
12345...31

尾頁

跳至