醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尋日同媽媽去左老人院探人,佢係我契公公,中左風。我探佢個陣眼見佢身處ge環境,心好酸,我同媽媽想同佢换片,就問工作人員有無片芯(因為老人院提供),佢話無,仲話佢地自己換,但我拆開塊片係濕到不得了!無幾耐,個d工作人員走入嚟,搵塊成人尿片包住個生殖器官,但本身已經有尿片包住 ,變相有2條片會好唔舒服!大家諗下,女人m度,用m巾者焗住都會唔舒服!仲有床太细,腳都伸唔直。夜晚仲唔開冷氣得風扇。

我有bb之前係醫院做老人科,將心比心,如果訓係度個個係自己家人,個d工作人員仲會唔會咁做!

我自己都有家庭照顧,一星期只可以探一次,睇到佢咁,又幫唔度佢,我內心好痛苦

daisyma008  下!仲未開冷氣,我奶奶果間已經於五月有冷氣,到依家我奶奶話只係零晨四至七暫時關姐,基本每日開足廿個鐘!  發表於 14-7-9 21:40

大宅

佢有冇家人?幫佢搵過間老人院。

珊瑚宮

好快就爛肉
玩具萬歲!

珊瑚宮

點解送佢去地底泥老人院?輪緊中央派位未?

玩具萬歲!

男爵府

引用:佢有冇家人?幫佢搵過間老人院。

原帖由 mfund 於 14-07-02 發表
佢有冇家人?幫佢搵過間老人院。
佢個仔只搵有政府資助的老人院!

男爵府

引用:好快就爛肉

原帖由 fitfish 於 14-07-02 發表
好快就爛肉
係喔,所以我同佢抹身,搵枕頭同佢轉身,同佢全身按摩! 我唔知可以做d咩可以幫佢!

男爵府

引用:點解送佢去地底泥老人院?輪緊中央派位未?

原帖由 fitfish 於 14-07-02 發表
點解送佢去地底泥老人院?輪緊中央派位未?
係佢個仔送佢老人院, 係我契公公未出事個陣,佢都同我地呻過,佢個仔攞曬佢d錢,又唔照顧佢!

ada0708    發表於 14-7-4 02:08

男爵府

回覆:去老人院探人後,我失眠流淚

其實佢屋企環境唔差,但佢個仔拎曬佢d錢去炒股票,唔番工! 我契婆婆又不良於行,所以佢都唔敢出聲,係同我地呻下! 我只可以一有時間就探佢! 抹下身,按下摩! 眼見佢咁,而無力幫佢,我都好痛心!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

俾個仔呃曬d老本,可憐啊

ada0708    發表於 14-7-4 02:09
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

引用:俾個仔呃曬d老本,可憐啊

原帖由 sfll 於 14-07-02 發表
俾個仔呃曬d老本,可憐啊
係,我今日下午4點探佢,又係唔開冷氣得風扇。而且同佢換片抹身個陣,又俾我發現包左勁多層,熱都熱死。好彩我買左2抽片芯同佢換!臨走叫個d工作人員,盡量用片芯,唔好焗親佢! 但原本老人院提供。。點知幾次俾我發現用成人尿片包實生殖器官,再係patpat包多1條! 焗都焗死!

大宅

如果你搵到間好d,價錢差不多,佢個仔會唔會話你厚多士唔肯轉?其實本來佢有仔其他人最好唔好理,但我睇過好多間老人院,有d一見環境已經好差,價錢又唔係好平,睇好多間先有2,3間可接受。我好明白你嘅心情,我睇見差嗰d,都鄧d老人家難過。

大宅

老人院質素愈來愈差,真係睇你好無彩

男爵府

引用:如果你搵到間好d,價錢差不多,佢個仔會唔

原帖由 mfund 於 14-07-02 發表
如果你搵到間好d,價錢差不多,佢個仔會唔會話你厚多士唔肯轉?其實本來佢有仔其他人最好唔好理,但我睇過 ...
我就係費事俾人話厚多士,陣間突然失蹤仲大獲。
所以無同佢個仔講d咩!因為老豆係佢。我無資格話佢
而我只可以一有時間睇佢, 照顧下佢!

男爵府

引用:老人院質素愈來愈差,真係睇你好無彩

原帖由 Pigpig1106 於 14-07-02 發表
老人院質素愈來愈差,真係睇你好無彩
係,我就盡量自己做多d,費事求個d人

大宅

回覆 NikoChan 的帖子

真係睇到都覺淒涼, 老左一出事不能自理要靠人就只能看靠的是個怎樣的人.

男爵府

引用:回覆 NikoChan 的帖子真係睇到都覺淒涼, 老

原帖由 idawongg 於 14-07-02 發表
回覆 NikoChan 的帖子

真係睇到都覺淒涼, 老左一出事不能自理要靠人就只能看靠的是個怎樣的人.
你講得啱,我只係覺得父母係細個個陣幫仔仔換屎換尿,長大成人,到依家中風癱左,嫌佢麻煩送佢入老人院。 得閒心情好先探下佢! 我呢個外人仲可以有咩好講!
只好自己同媽媽一有時間去照顧佢!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

引用:尋日同媽媽去左老人院探人,佢係我契公公,

原帖由 NikoChan 於 14-07-02 發表
尋日同媽媽去左老人院探人,佢係我契公公,中左風。我探佢個陣眼見佢身處ge環境,心好酸,我同媽媽想同佢换 ...
請問什麼是片芯?和尿片有什麼分別?是不是穿了尿片再張片芯放入內?

mfund  似m巾放係片上面,通常小便只需換片芯,較經濟。  發表於 14-7-5 07:32

男爵府

回覆:cpmummy 的帖子

我最近都在穩緊老人院舍俾爸爸,但質素真係可以差好遠,有間我地一入去就想走,我媽媽話情願帶爸爸訓天橋底

男爵府

引用:Quote:原帖由+NikoChan+於+14-07-02+發表尋

原帖由 cpmummy 於 14-07-05 發表
請問什麼是片芯?和尿片有什麼分別?是不是穿了尿片再張片芯放入內?

...
mfund,唔該晒呀!等我睇下我爸爸啱唔啱用先

首頁

尾頁

跳至