烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我今日去D整蛋糕鋪買D現成曲奇材料返黎試第一次... 可能份量多分左兩次整, 第一次整唔識用個BAKER攪到未得又燶埋, 跟住再黎第二次擺上返一層睇吓會5會無咁快燶啦, 的確無咁易..不過問題係整完出黎老公話唔好食, 無味..得個趣字!!! 睇返你地個POST原來要加雲哩拿香油, 兼且材料內的牛油係淡牛油... 唔知係咪因為咁樣而唔好食呀, 唉

男爵府

今晚再試多次都係唔多得喎, 要焗成20分鐘先趣之如都仲係無味既??? 點解呀

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-12-22 01:53 發表

妳有冇買錯牛油呀(買左植物牛油?邊隻牌字?)?就算唔加雲尼拿香油都已經好好味架喇!

買左花嘜既植物牛油囉.... 今日好多FD同我講唔可以用植物牛油,
要用一磚磚果D先得呀, 係咪架?

男爵府

原文章由 月希 於 08-12-22 21:54 發表

我冇加油..亦有用牛油紙.. d cookie推一推就會郁..唔痴盤架

我都係跟你個321方法焗, 但唔明白咩事唔好食!!
1. 我在雜貨店買的普通面粉
2. 我用普通砂糖
3. 我用花嘜值物牛油
4. 我打左隻全蛋(需唔需要只係用蛋白)?
5. 加左兩蓋仔VANILA香油

我試過10分鐘出來後唔趣, 要差不多20分鐘
今日比朋友食, 佢地話似溜左風既蘇餅, 唔係曲奇呀

男爵府

原文章由 月希 於 08-12-22 23:28 發表

係丫..要一磚磚先ok

不過講真..我係美國跟鬼婆住時..佢地都係用植物牛油就焗到餅..出爐好似mrs field果d咁好味 可惜我唔見左個食譜

我咪就係超級MR.FIeld 迷囉, 好想整到咁好食呀!!!

同埋我老公話好熱氣呀, 食左幾塊喉嚨都痛埋....真係慘

男爵府

我終於都整到喇, 果然係關牛油事... 好好食, 不過都係唔似MR.FIELD'S ... 點樣可以整到佢地果D呢? HEHE

男爵府

想問高筋,低筋,普通面粉有咩分別呀??

首頁

尾頁

跳至