跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個囡好細食,仲衰到要瞓左先食!
一日都係食21oz-22oz.........
3個月5.94kg(勁輕)
我個兒科e 生要我唔好就佢,夠鍾就比佢食唔食就下餐!
要殘忍d,今日開始啦!
唔知要幾耐先成功la,我驚我会心軟呀!

複式洋房

原文章由 TSZYUI 於 07-12-1 11:42 發表
要殘忍d,今日開始啦!
唔知要幾耐先成功la,我驚我会心軟呀! ...

我女女都好細食,而家一日餐,每餐5安倒,不過唔係餐餐都5安,
有時得4安,有時仲衰到唔肯食,
我女仲輕,3個月得5.65kg,佢出世2.465kg,
tszyui,你女女出世幾重呀?
仲有呀,我女係唔會喊肚餓架,就算差唔多5個鐘唔比佢食,
佢都唔會喊架,同就算隔左咁多個鐘,都可能只會飲3-4安奶,激屎人.

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-12-1 11:42 發表
要殘忍d,今日開始啦!

我亞B近期都唔肯食,以前一日食26-7oz,但而家一日都冇20oz,我99 都話要餓下佢,但佢日間真係好似唔識餓咁,成8-9個鐘都唔餓,我地都係夠鐘就開比佢,希望佢肯食,但都係食得2oz,我都唔知點搞好

男爵府

原文章由 baby0819 於 07-12-1 11:57 AM 發表

我女女都好細食,而家一日餐,每餐5安倒,不過唔係餐餐都5安,
有時得4安,有時仲衰到唔肯食,
我女仲輕,3個月得5.65kg,佢出世2.465kg,
tszyui,你女女出世幾重呀?
仲有呀,我女係唔會喊肚餓架,就算差唔多5個鐘唔比佢食,
佢 ...

我個囡出世3.13kg!
唉...我個囡琴晚12点食左4oz,今早8:30am (1oz),
12pm(0.5oz)!
我一定要堅持下餐先再比佢食!不過見佢扭計左!

男爵府

原文章由 Le829 於 07-12-1 12:06 PM 發表

我亞B近期都唔肯食,以前一日食26-7oz,但而家一日都冇20oz,我99 都話要餓下佢,但佢日間真係好似唔識餓咁,成8-9個鐘都唔餓,我地都係夠鐘就開比佢,希望佢肯食,但都係食得2oz,我都唔知點搞好 ...

你個都好d,我個簡直見到支奶就避,都唔知乜人呢架唔駛食!
琴日食得12oz乍,我個e 生叫我千其唔好心軟.......
我e +好大壓力,個囝唔食飯,個囡就唔食奶,c 唔 c ?

複式洋房

我諗你地都唔夠我慘呀 !我囡囡出生到而家都唔鍾意食奶,佢都係唔會肚餓咁,我睇左好多e生,佢地都無計,之前開左d肚虱水,開胃水都好dd,但而家俾佢飲左都一樣唔食,而家就4個月喇,都係得4.78kg,(出生2.83在kg)我壓力大到想死呀 ! 又怕99見到話我湊得唔好,人言可謂,唉~不過今期baby-mo講輕&重磅BB,你地都睇下,睇完自己會舒服D!:-(

複式洋房

原文章由 joanna7924 於 07-12-1 13:40 發表
我諗你地都唔夠我慘呀 !我囡囡出生到而家都唔鍾意食奶,佢都係唔會肚餓咁,我睇左好多e生,佢地都無計,之前開左d肚虱水,開胃水都好dd,但而家俾佢飲左都一樣唔食,而家就4個月喇,都係得4.78kg,(出生2.83在kg)我壓力大到想 ...

邊度有得買baby-mo架??等我買返本黎睇下先..

複式洋房

原文章由 TSZYUI 於 07-12-1 12:54 發表

你個都好d,我個簡直見到支奶就避,都唔知乜人呢架唔駛食!
琴日食得12oz乍,我個e 生叫我千其唔好心軟.......
我e +好大壓力,個囝唔食飯,個囡就唔食奶,c 唔 c ? ...

我女女都係呀,有時一放條紗巾落去佢條頸仔度,佢就好似知要飲奶咁,就狂喊架啦,有時以為好好彩放紗巾唔喊啦,點知個奶咀頭一掂倒佢個咀炸,就又喊到拆天,,,d bb通常都係喊要飲奶架嘛,點解我地bb會係有奶飲反而喊架?-( ?-( ?-( 有時餵佢真係餵到自己好蚊陣,好嬲架,都唔明點解佢唔飲奶,明明都肚餓架啦,都係唔飲,
其實壓力都真係幾大架,自己又衰,成日都同其他bb比較,覺得點解人地bb食咁多,又咁肥,點解自己亞囡會咁架呢,到底係咪自己唔識湊呢,真係有時好灰心,不過,我又同自己講,捱多一個月倒啦,到亞囡4個月咪比佢試下少少糊仔,到時可能體重增長會好d掛...

複式洋房

原文章由 baby0819 於 07-12-1 13:44 發表

邊度有得買baby-mo架??等我買返本黎睇下先..

我o係書報灘買ga!

洋房

原文章由 baby0819 於 07-12-1 13:50 發表

我女女都係呀,有時一放條紗巾落去佢條頸仔度,佢就好似知要飲奶咁,就狂喊架啦,有時以為好好彩放紗巾唔喊啦,點知個奶咀頭一掂倒佢個咀炸,就又喊到拆天,,,d bb通常都係喊要飲奶架嘛,點解我地bb會係有奶飲反而喊架?-( ...

我個女同你個女簡直一樣,放紗巾/奶咀就喊,要好辛苦引佢訓先肯食,仲要係2-3安添,好似唔識餓咁,又迫唔到佢食,你話死咪.

別墅

男爵府

原文章由 joanna7924 於 07-12-1 02:27 PM 發表

我o係書報灘買ga!

我睇左啦!
其實我都接受左佢細粒架啦,不過佢食咁少驚影響到佢健康!
今日
8:30am(1oz)
12:00pm(0.5oz)
3:00pm(5oz)
7:30(2oz)
仲有1餐又唔知食幾多la!

複式洋房

原文章由 TSZYUI 於 07-12-1 20:05 發表

我睇左啦!
其實我都接受左佢細粒架啦,不過佢食咁少驚影響到佢健康!
今日
8:30am(1oz)
12:00pm(0.5oz)
3:00pm(5oz)
7:30(2oz)
仲有1餐又唔知食幾多la! ...

真係無佢地辦法呀 ! 不過話時話,我囡囡好彩出世到而家都無咩病痛!不過我諗X'MAX PARTY 個日,最細粒一定係我隻美柔豬喇!

大宅

我個囡咪又係甘細食, 唉.. 佢仲有10days 就四個月啦仲係食得5oz 咋. 仲唔係餐餐食得晒. 有時食到3oz 到要掃風, 但掃完風之後再比佢佢就勁喊, 死都唔肯再食. 每次食奶都好似同佢博鬥甘. 唉......... 都唔知幾時先可以食得多D:cry: :cry:

要殘忍d,今日開始啦!

男爵府

原文章由 polly1120 於 07-12-1 03:11 PM 發表
其實會唔會係個奶樽唔0岩呢?
我囝囝之前都係勁細食, 一日20安士都唔知有無..
後來轉了nuk透明奶咀果隻m size, 即刻正常返
一日飲到28~30oz喇

或者奶粉陣味唔鍾意? ...

e d 問題我已經常試過轉,結果一樣!:tongue:

男爵府

原文章由 joanna7924 於 07-12-1 09:09 PM 發表

真係無佢地辦法呀 ! 不過話時話,我囡囡好彩出世到而家都無咩病痛!不過我諗X'MAX PARTY 個日,最細粒一定係我隻美柔豬喇!

我個囡今日total食11.5oz!
見佢食咁少真係好唔開心....:-(

都唔知要試幾多時先有預期效果!

複式洋房

原文章由 TSZYUI 於 07-12-2 01:56 發表

我個囡今日total食11.5oz!
見佢食咁少真係好唔開心....:-(

都唔知要試幾多時先有預期效果!

美柔豬今日都係食540ml(18oz),幾時先可以達到標準呀 ! 我見人地bb兩個月都食到750ml一日,佢而家仲係咁,無喇,baby-mo都話bb頭3個月體重係增加得最快,4個月就開始放慢,好大壓力呀

大宅

我未重慘, BB又5係食得少, 第一餐同最後都是6。5OZ, 中間就埋身食, BB是全人奶的。。一日食5餐。

出世有3。12KG, 宜家快4個月啦, 自己用自己大人用的磅幫BB磅, 都是5KG左右JAR。 我重大壓力啦!!!!!!

不過尋日同一個QE的姑娘傾過,佢話5洗太在意磅數。 BB精精靈靈就無問題啦~~~我聽左心情都好左DD。

不過星期四要到健康院啦。。。都重是擔心呢!!!:-( :-(

男爵府

原文章由 joanna7924 於 07-12-2 02:40 AM 發表

美柔豬今日都係食540ml(18oz),幾時先可以達到標準呀 ! 我見人地bb兩個月都食到750ml一日,佢而家仲係咁,無喇,baby-mo都話bb頭3個月體重係增加得最快,4個月就開始放慢,好大壓力呀 ...

我e 兩日都係夠鍾就比佢食,都唔知要搏到幾時先食返好!
佢之前瞓左食都有21oz架,e +得一半..唉!
初生都食得多過佢! 阿囡乖d la!
算la,無病無痛已經ok 架啦!希望佢哋食固体嘢会好d啦!

男爵府

原文章由 chumi 於 07-12-2 10:28 AM 發表
我未重慘, BB又5係食得少, 第一餐同最後都是6。5OZ, 中間就埋身食, BB是全人奶的。。一日食5餐。

出世有3。12KG, 宜家快4個月啦, 自己用自己大人用的磅幫BB磅, 都是5KG左右JAR。 我重大壓力啦!!!!!!

不過尋日同一個QE的姑娘傾過 ...

咁佢係唔吸收呀!咁你有冇食多d有營養嘅嘢......
e 兩日我個囡好扭計架!因為唔飽,但佢又唔食禾!
食又煩唔食又煩!

首頁

尾頁

跳至