少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我剛剛係圖書館借了一本書
書名"何必和孩子大小聲"
其中一文真係寫得好好...
我好想比大家下.
真係有好深既體會..
,,<<我打左好耐架..請用心睇啦>>>

<其實你也能懂孩子心~~就是喜歡他>

筆者送給小方一個皮球,他說:[我要兩個,我一個,妹妹都要一個.]
筆者拒絕了他,他就嬲了說:[妳真討厭.誰稀罕妳的皮球?我才不要妳的皮球,沒什麼了不起.]
然後就把皮球往上摔.筆者對他說:[我只認識你一個,因為我喜歡你,才送你一個皮球.我不是每一個人都送的.]
他說誰要妳喜歡我,我討厭妳.]
筆者再對他說;[不管你喜不喜歡我,我就是喜歡你,我知道你很聰明,常佔你媽媽便宜,不愛聽從別人的話,可是我是喜歡你這種鬼靈精的小男孩.]
他說;[妳亂說,誰說我聰明?誰說我會佔媽媽便宜?]
在旁的媽媽終於開口說;[他是磨娘精.]
筆者笑著問小方;[你知道什麼是磨娘精嗎?]
他有點不高興地說;[誰說我是磨娘精?我才不是呢!]
筆者笑著回答:[你媽媽叫你做這,你就偏做那.叫你做那,你偏做這;應該做些事,你慢吞吞地做.不用心做..非要惹你媽媽生氣,你才做..明明知道不該做.你偏要做.這就是磨娘精.雖然你到處惹麻煩.可是你媽媽仍愛你.我都是喜歡你.]
他問;[妳為什麼喜歡我?]
筆者回答:[你又沒什麼不好,你唱反調,不說她聽的話,我認為你是故意想惹人生氣.或者想引人注意.]
筆者告訴小方媽媽,不論孩子做什麼錯事.亦不管他是無意或故意,若是你氣急蒐他說:[你真是令人討厭],[生了你這樣孩子真倒楣][早知不生你][你再不聽話我就唔要你].
只會讓他故意再搗亂,因為他早已懷疑大家不喜歡他了.最好方式是用[肯定他在我們心中的地位]
讓他回頭,別再用責罵的方式讓他再[唱反調],[[惡口磨人]下去.
現階段不是[說理訓話]的好時刻,亦不是[打罵]的時候.先讓小方消除對大人既疑慮----父母是不是還會喜歡我呢,一旦感覺[安全],肯定了自己在父母心中特別的地位之後.最起碼小方不會再故意唱反調或惹人生氣.
只要父母持續地表達對小方的庝愛,只要父母別認定小方一定頂做到某種程度或某種好的表現,才願意喜歡小方.即使小方做錯了事,或表現差,父母依然庝愛他的話,小方實在沒有理由一宜唱反調.惹人生氣.他亦喜歡父母高興.由此可知,親子之間有了親密.信任的關係.父母再來指正小孩時,孩子較能無所擔憂,顧忌地接受正面的指正
小方媽媽沒有親自帶大他.由祖父母照顧.可是上學了,父母就
開始成為主要的教導者.因父母太急於指正.讓小方總是覺得受到指責多於庝愛誇讚總是有條件..如今父母已失去耐心了
兩個月來的打罵和指責.不只沒有改善小方的不當行為,反而令小方情報愈來愈浮躁.愈易生氣,心有不滿就脫口而出,話亦說得愈來愈不好聽,現在要小方口出善言.必須先由父母做起---------少些責罵.多多表達愛意,讓小方知道.不論怎麼樣.父母就是喜歡自己..
朋友之情是選擇性的,人是無法與所有認識的人都能產生深厚的友情..;親情之偉大..就是出於,,<<無條件>>,不是兒女一定要表現得如何好或事事聽話,才庝愛他們,父母庝愛兒女..只因為他們是自己的骨肉.是自己的兒女.理由就是那麼單純...

[ 本文章最後由 峻峻媽 於 07-12-3 23:43 編輯 ]
子峻媽咪

大宅

畀面勳章

原文章由 峻峻媽 於 07-12-3 23:41 發表
我好想比大家下.
真係有好深既體會..
,,>

筆者送給小方一個皮球,他說:[我要兩個,我一個,妹妹都要一個.]
筆者拒絕了他, ...

翡翠宮

thx for sharing~

珍珠宮

開竅了 thanks!!

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我同阿女之間都遇到相同的問題,喱一段時間以來我嘗試對佢多讚賞,少責罵,同佢好似朋友咁交談,處處表現關心同愛佢.真係好有效,我同阿女關係改變好多,阿女也比以前乖.

男爵府

原文章由 szeyee1999 於 07-12-4 11:18 發表
其實我同阿女之間都遇到相同的問題,喱一段時間以來我嘗試對佢多讚賞,少責罵,同佢好似朋友咁交談,處處表現關心同愛佢.真係好有效,我同阿女關係改變好多,阿女也比以前乖. ...

我都係呀
我都係岩岩試緊咋
希望同個仔關係唔好咁差啦..

我禽晚睇完真係明白....
原來我都有錯呀...
鬧得太多了....
我會努力
子峻媽咪

大宅

多謝峻峻媽的分享!
很有意思的文章, 但願我能做個好媽媽,
可是我的EQ真的很低............加油!

大宅

環保接龍勳章

雖然我個仔得16個半月, 但睇完我會永遠銘記住係心, 亦希望進量做到。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thanks

男爵府

男爵府

畀面勳章

今日有縁睇到你的分享, thanks!

前一陣子, 我似有點迷失, 人太緊張, 弄得一家不太和諧, 睇完你的分享, 有所體會, 我都要加油! thanks again!

子爵府

多謝分享:)

原文章由 rowena0219 於 07-12-21 09:07 發表
今日有縁睇到你的分享, thanks!

前一陣子, 我似有點迷失, 人太緊張, 弄得一家不太和諧, 睇完你的分享, 有所體會, 我都要加油! thanks again!

別墅

Hi, 峻峻媽, 您好呀!

記得我嗎? 好耐無聯絡啦! 因早前都好少上嚟, 好開心喺度見到你, 加油呀, 我會支持你架
原文章由 峻峻媽 於 07-12-4 11:22 發表

我都係呀
我都係岩岩試緊咋
希望同個仔關係唔好咁差啦..

我禽晚睇完真係明白....
原來我都有錯呀...
鬧得太多了....
我會努力

複式洋房

其實上黎bk嘅媽媽, 都係為著自已嘅仔女去學做一位好媽媽, 所以大家都要努力....

原文章由 峻峻媽 於 07-12-3 23:41 發表
我好想比大家下.
真係有好深既體會..
,,>

筆者拒絕了他, ...

大宅

多謝你既分享呀!
我真係希望我能夠做一個eq高既媽媽同老婆,
大家一齊努力啦!

別墅

thx

別墅

阿仔快3歲了,他常會講:我唔鍾意媽媽,鍾意dd,黃老師,照照媽媽。

我都回答:我知道,咁媽媽走了好嗎?或者,放心啦!媽媽返工,你可以同dd玩。

有時他會不知所措,有時他會答:唔好。

其實,我唔知佢是"專登"激我,定是什麼。有時他做得好或唔好都讚他乖和叻,他又答:我唔乖,唔叻。

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

洋房

thanks for sharing

子爵府

THANKS

首頁

尾頁

跳至