家事百科

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

“嚴蛇”

有無趕“嚴蛇”方法?好驚呀!請賜教。
[size=medium]mymyso

男爵府

2019勳章

Re: “嚴蛇”

係室外定室外先, 如果室外可用老鼠膠, 室內只有用殺蟲水

大宅

建議唔好用殺蟲水噴佢,因佢會走,只會危害自己健康.
最好用漂白水噴系佢出現o既地方.佢就唔會再出現o架.

大宅

“嚴蛇”係益蟲黎架,仲咩要消滅佢呀。

開心每一天

伯爵府

對!"嚴蛇"吃蚊的,為咩要消滅佢呀?
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

大宅

心花花 寫道:
“嚴蛇”係益蟲黎架,仲咩要消滅佢呀。

但係佢個樣真係好肉酸喎!

:evil: :evil:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

基本上係唔只個樣嘅問題, 如果佢留係屋入面周圍走, 你唔知佢去過咩地方(床, 枕頭, 紙巾盒.......) 仲有佢D 大大會留响地下, 牆上面或任何地方, 還有晚上會去垃圾桶或神枱偷嘢食, 在床底叫(如果响房的話), 如果有經歷過的話, 你就會覺得好討厭. 而我亦由原先唔理佢到見到一定設法用膠袋捉咗再放佢出露台, 但難免有時會重手整瓜佢,但無辦法,要保護兩個細.

大宅

我同意.
我都覺得半夜工作時,佢叫時會覺得好討厭好嘈.
我發現過d嚴蛇飲汽水,因發現過佢由汽水罐走出來.
半夜時常系垃圾桶出現.
d嚴蛇唔系食蚊o既咩?

VENUSSUM 寫道:
基本上係唔只個樣嘅問題, 如果佢留係屋入面周圍走, 你唔知佢去過咩地方(床, 枕頭, 紙巾盒.......) 仲有佢D 大大會留响地下, 牆上面或任何地方, 還有晚上會去垃圾桶或神枱偷嘢食, 在床底叫(如果响房的話), 如果有經歷過的話, 你就會覺得好討厭. 而我亦由原先唔理佢到見到一定設法用膠袋捉咗再放佢出露台, 但難免有時會重手整瓜佢,但無辦法,要保護兩個細.

伯爵府

吓~~"嚴蛇"會叫既咩,我未聽過喎,我屋企都有2條呀,我無理佢架,因"嚴蛇"係益蟲.
父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

大宅

養多幾條"嚴蛇"會熱鬧do架.
最近發現有"嚴蛇bb"

心願 寫道:
吓~~"嚴蛇"會叫既咩,我未聽過喎,我屋企都有2條呀,我無理佢架,因"嚴蛇"係益蟲.

男爵府

好媽媽勳章

[size=medium]嚴蛇...簡直係我死敵(有佢就無我),我一見到對腳就軟晒.
[size=medium]有嘜辨法,我都想知. :-( :-(

子爵府

今日蘋果介紹滅蛇虫鼠蟻.包括嚴蛇
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

子爵府

我細個陣都好怕嚴蛇架~之前喺屋企天花板有一條細細地嘅,我唔想我個女咁驚,所以特登陪住佢睇條嚴蛇,仲特登同佢講:"hahah~幾得意喎~又爬喇~~"結果我個女真係唔驚.

後來有一條嚴蛇長期都喺我屋企個廚房同廁所入面,因為廚房同廁所係相通嘅~本來都冇理佢架~~但係後來發覺廁所同廚房一啲廚具嘅表面都多咗好多佢嘅屎屎~~仲有一次,我煲咗紫米糖水,食淨咗放咗喺廚房,但係個煲蓋係有個排氣孔嘅~~我唔知係唔係佢曾經爬過入啲糖水度偷食過,因為我隔咗一兩個鐘行入廚房,見到條嚴蛇成條變哂深色,即係啲紫米嘅色~仲要甩咗條尾>.<,都唔知佢係唔係甩咗條尾漏咗喺啲糖水入面~~
後來都有一排冇見過佢,突然有一日啱啱起身喺廁所見到佢,嗰時佢條尾已經生番哂出嚟,我仲覺得佢好似長大咗一啲.嗰一刻我就覺得佢真係好核突,想剷除佢.
於是我就用花洒開咗熱水係咁射佢,結果佢就死咗喇~~
不過執佢條屍都好難受,我用木筷子夾起佢然後沖落廁所,嗰一刻都好毛管棟>.<
雖然話佢係益蟲,但係同時都會攪到啲地方好烏糟,而且有時無端端見到佢出現,都會俾佢嚇一嚇.

男爵府

2019新春慶豚圓

copy from蘋果

檐 蛇 : 全 天 然 的 方 法 較 難 奏 效 , 折 衷 法 是 置 少 量 漂 白 水 於 噴 水 瓶 中 , 噴 於 檐 蛇 出 沒 處 。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
就用花洒開咗熱水係咁射佢,結果佢就死咗喇~~
不過執佢條屍都好難受,我用木筷子夾起佢然後沖落廁所,嗰一刻都好毛管棟>.<
quote]
做法同我老公一模一樣, 佢亦最怕執屍

男爵府

好媽媽勳章

我想嘔呀....我D毛管棟起晒呀,唔識縮翻入去呀,好核突呀!!!!

男爵府

2019新春慶豚圓

我唔覺得"嚴蛇"肉酸喎,可能我唔驚啦,我記得好多年前有一次我搬屋,搬走晒屋企d野後,發現有2條好大條既"嚴蛇"已經肥肥白白啦,佢地唔知"娟"去邊好,我一手捉住其中一條,跟住將佢放出窗外的牆上,之後又捉埋第二條放出去,我老公見到我咁,嚇咗佢一跳,話我做乜咁大膽,連我老公都有d驚,我又唔知點解我唔驚, 但試下比隻蜘蛛我見到,我諗我會心臟病發都似,係超極度怖恐,我會死嫁 :-P :-P
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

利害 咁都捉到.好快手wo.
點解佢放出窗外的牆上呀?唔留佢地系屋企,有益wo.
我捉過"嚴蛇",軟綿綿,因佢從棹底爬到我腳上,無意中比我捉到
ccaa 寫道:
我唔覺得"嚴蛇"肉酸喎,可能我唔驚啦,我記得好多年前有一次我搬屋,搬走晒屋企d野後,發現有2條好大條既"嚴蛇"已經肥肥白白啦,佢地唔知"娟"去邊好,我一手捉住其中一條,跟住將佢放出窗外的牆上,之後又捉埋第二條放出去,我老公見到我咁,嚇咗佢一跳,話我做乜咁大膽,連我老公都有d驚,我又唔知點解我唔驚, 但試下比隻蜘蛛我見到,我諗我會心臟病發都似,係超極度怖恐,我會死嫁 :-P :-P

子爵府

VENUSSUM 寫道:

你好堅喎~~~!!! 換着係我一定唔敢接觸佢~!!!我又係勁驚嚴蛇~~~!!!真係好鬼肉酸~!行路啲步法又衰喎!行就行啦,急行兩步又停吓咁...見佢咁行法真係毛管都竪起~!!! 但我老公班朋友就話我:"你唔好咁啦,佢樣衰佢都唔想架!"真係~~~!!!不過我响泰國清邁旅行果陣就見過又肥又大圓碌碌既嚴蛇~~!!!成間屋都係一家七八口,大大小小都有~~!!!真係驚足一個星期~~!!!

複式洋房

各位

我屋企都有一條好大好黑的“嚴蛇”,我將佢曾經出現的洞用膠紙痴住左,點知昨日打字Print野時有條“嚴蛇”BB同埋D紙一齊Print出來,好恐怖嚇死我,好想好想捉走佢,點算?晚晚都好曹。

Heddy

首頁

尾頁

跳至