論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我第一次請工人, 是印印, 來港4個月, 先後被2位顧主terminate, 原因是溝通問題, 第一位顧主是要照顧老人家, 第二位是一位6歲女孩, 之前在汶來工作了4年, 因我要2月上班, 她將會2008年1月份到我家, 她會與我奶奶一同配搭照顧2個女(分別是3歲及3個月bb)看大家的分享給我認識多d及留意工人情況, 但大部份的分享都幾"恐佈""嚇人"及"不敢相信", 我自己都有點擔心, 請問大家:

1. 我應該有什麼的思想及心理準備呢?
2. 她第一天返工, 有什麼orientation要給她? orientation之後是否即刻要工作? 可否給我一些sample或例子.
3. 我會2月份返工, 1月份做training, 大家有沒有train工人的
schudule?
4. 她在家時我們一家要有什麼避諱?
5. 如要教她工作, 是否每一項都要教她? 包括做家務, 清潔, 煮飯等....

請大家給點意見.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解你仲請佢?

複式洋房

原文章由 kinchee 於 07-12-12 11:19 發表
我第一次請工人, 是印印, 來港4個月, 先後被2位顧主terminate, 原因是溝通問題, 第一位顧主是要照顧老人家, 第二位是一位6歲女孩, 之前在汶來工作了4年, 因我要2月上班, 她將會2008年1月份到我家, 她會與我奶奶一同 ...

已給人抄了2次,她一定是很有問題,為什麼你還請她

男爵府

男爵府

炒2次都請, 都十分大問題啦, 你99唔係老人家咩, 溝通沒有問題??

民房

溝通問題 is a very big problem. I suggest you not to take her. If the Immigration hasn't approve the VISA. You may try to withdraw the application.

(p.s. I have take a maid who is totally cannot 溝通, and dismiss her after tryng for 5 days. Wasting my time and her time.)

民房

安裝閉路電視去監察印印. 最好唔好請佢.
我朋友的印印來了個半月就屈她襲擊, 要花20萬打官司, 仍未知結果, 有因排期上庭要幾個月. 另亦聽律師講有小朋友受傷但沒有證據, 告不到工人. 總之僱主才是弱勢社群.
我朋友的印印可能經濟壓力太大, 因她們每月人工三千幾,但要付三千元給agent, 七個月共二萬一, 平日放假都話冇錢食飯.

原文章由 kinchee 於 07-12-12 11:19 發表
我第一次請工人, 是印印, 來港4個月, 先後被2位顧主terminate, 原因是溝通問題, 第一位顧主是要照顧老人家, 第二位是一位6歲女孩, 之前在汶來工作了4年, 因我要2月上班, 她將會2008年1月份到我家, 她會與我奶奶一同 ...

[ 本文章最後由 jj-mun 於 07-12-12 11:52 編輯 ]

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 CALVEN 於 07-12-12 11:29 發表
點解你仲請佢?

係咯, 仲被人炒2次tim

大宅

炒了兩次都請就真係冇野可提點la, 為有祝妳好運啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

炒2次您都仲要?? 我睇到仲驚呀

公爵府

好媽媽勳章

kinchee, 唔好咁擔心, 雖然我都係第一次請工人, 不過我好彩請個wonderful嘅, 容許我分享一下....

==> 唔好當佢係壞人/下人/屋企人/上賓, 記得佢係你請番黎"協助"妳打理頭家, 佢應該要跟你的指令/要求完成工作. 但你要比番相應的尊重佢.

2. 她第一天返工, 有什麼orientation要給她? orientation之後是否即刻要工作? 可否給我一些sample或例子.
==> 你上天書搵啦, 有齊你需要嘅野.
如果佢係有經驗及醒目, 一黎到第一件事就會check晒你d清潔用品/廁所/廚房有d乜, 欠缺d乜, 然後著手做清潔.
最好妳頭幾日, 逐d逐d講佢知d野要點做, 你的標準係乜. 頭一日講cleaning, 第二日講cooking, 第三日教執拾, 邊d野擺邊度等等. 叫佢記得寫notes, 費事唔記得就口同鼻拗.

3. 我會2月份返工, 1月份做training, 大家有沒有train工人的
schudule?
==> 同上

4. 她在家時我們一家要有什麼避諱?
==> 著衫/行為會避忌d囉, 以前我一屋兩公婆. 真係幾open都得; 咁多個人就當然會收歛d. 財物一定要鎖好, 唔好比機會佢動歪念.

5. 如要教她工作, 是否每一項都要教她? 包括做家務, 清潔, 煮飯等....
==> 唔一定係教, 但你必須清楚講明你的要求, 例如 : 乾淨的定義係點? 廚房唔可以立黐黐, 爐具日日要抺. 廁所唔可以濕. 之類.

其他, 將心比己囉. 我相信如果你對佢公平, 尊重佢, 佢會大機會做好佢自己本份. 同樣, 你都要做好僱主本份, 唔好over or ill treat 佢. 應該可以相處愉快.

不過, 炒兩次, 就真係好冒險啦.....一定有d野! 我地請人都係想人幫, 唔太差都唔會炒, 炒人都要花錢架大佬~~ 考慮清楚啦~

[ 本文章最後由 ellawyc 於 07-12-12 12:06 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

agree........

炒 2 次,已經代左成 7000 蚊,佢可能博埋你 lee 次,可以返歸買田買地 lor ........

原文章由 bobopop 於 07-12-12 11:45 發表
溝通問題 is a very big problem. I suggest you not to take her. If the Immigration hasn't approve the VISA. You may try to withdraw the application.

(p.s. I have take a maid who is totally cannot 溝 ...

大宅

有些agent專推介些有問題的工人給冇經驗的雇主, 快快手每邊賺一筆, 妳炒她時又每邊賺一筆, 兩年期內換工人又賺妳一筆, 前前後後agent己有萬幾二萬落袋了
正常agent都唔會比個炒過兩次的工人妳啦快點stop她啦, 唔係實一身蟻

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢兩次都比人炒, 但就話係溝通問題?? 我就唔係好信啦.

子爵府

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 07-12-12 11:55 發表
炒了兩次都請就真係冇野可提點la, 為有祝妳好運啦

同意! 祝你好運!

兩個家庭都教唔到﹐你有信心教得好佢﹐我好佩服你的勇氣與自信。

如你打算train 佢, 佢又受train, 唔係搏炒﹐俾定心理準備你, 你當佢大約係一個小一學生咁﹐乜都唔識﹐連開煤氣煮食爐都唔識;地布可以當碗布咁教啦! 咁樣﹐你可能會開懷一點。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-12 12:42 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

翡翠宮

原文章由 ellawyc 於 07-12-12 12:03 發表
kinchee, 唔好咁擔心, 雖然我都係第一次請工人, 不過我好彩請個wonderful嘅, 容許我分享一下....

==> 唔好當佢係壞人/下人/屋企人/上賓, 記得佢係你請番黎"協助"妳打理頭家, 佢 ...

AGREE~ but if I were you, will let her do her way in the first one or two days, you observant and adjust her later.

my current was also terminated and she aslo worked 3 yrs in mid-east before, since she's quite smart and can dose the house work automatically so I didn't give her any rules at all. I just keep watching and tell her my requirement from time to time.
she's so far ok in my standard.

ps.but I have to agree her cantonese is very bad if I am not a fulltime mun, I would not take her cos most likely we couldn't communicate on phone.

洋房

我曾經比機會一個被terminate嘅印印, 結果第ニ日番工就話死阿媽要返印尼..... 結果我又要上勞工處或可能上庭, 十分煩, 重要再請另一個工人o

個人建議在未批VISA之前, 換另一完約的工人, 否則可能要付出更多的代價o

洋房

各位:

看完你們給我的回應, 很down, 我現在可以點做?

男爵府

施主...
及早回頭是岸...
其他...
真係無咩好建議了~
祝好運!!!

侯爵府

好媽媽勳章

有野要建議!
妳準備定7-8k cash,再check定邊到買到平機票!
祝好運!

首頁

尾頁

跳至