自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:純呻~阿仔21個月,介片介到我好攰……

我個仔下個月2歲,我仲未幫佢介片,有時叫佢去下又或者見佢大大叫佢坐,佢好抗拒。我冇特登迫佢,由得佢。等佢大個啲識得聽多啲再明多啲我諗會介得輕鬆啲。

禁止訪問

男爵府

我仔2歲試過介都係唔得,隔左年,今年夏天唔洗一星期就介到,但出街就差d

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:太早戒仲難戒呀!我個仔2歲半即戒到,早晚

原帖由 Kmee@@ 於 14-07-27 發表
太早戒仲難戒呀!我個仔2歲半即戒到,早晚都唔用,試下遲多2個月再試下,急唔到,加油!

...
我個女都係2歲半開始,我見佢d片成日都唔濕先試戒,好快日夜片都戒哂

子爵府

我朋友囝囝之前都戒吾到,点知番學有日老師問边個要yap尿片舉手,佢發現得好少人要,就番屋企話吾要着片,跟著幾日就成功戒了

大宅

我囡囡差唔多兩歲時我就開始戒,又係同你一樣囉,次次痾左先同我講話要去,咁我戒左幾日就放棄左,等囡囡再大d先,依家兩歲三個月我又開始幫佢戒,不過就用學習褲去戒,每半個鐘心抱佢去一次廁所,咁都算ok,雖然都有瀨落條片度,但有時都識話我知囉,有進步,所以唔洗心急,慢慢黎,最緊要唔好比壓力自己同bb

男爵府

唔洗急住戒片, 搞到自己咁辛苦, 為乜呢? 對自己好dd

試下同佢著輕鬆穿, 比佢飲一大柸野, 10-15分鐘之後同佢去廁所/坐POTTY, 話佢知咩係小便, 再過15分鐘又去多一次,去密d。萬一佢唔識講痾左落片, 你都唔使洗餐死抹餐死。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我女21個月時同樣事發生過,我放棄左,26個月時再試,2日可以自己要求去廁所,1周基本ok, 所以不要太心急

公爵府

2018復活節勳章

我囝仲有3個月3歲都未戒到,直情問下佢想唔想去廁所都爆喊,所以都停一停先再戒,佢未ready迫佢都無用

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:fyi小朋友在3歲前不適合捨棄尿布而進行便盆

原帖由 蕃茄薯仔湯 於 14-07-28 發表
fyi

小朋友在3歲前不適合捨棄尿布而進行便盆訓練,以免增加便秘、尿路感染機率。
好開心你揾篇文比我睇,令我明白不少~我會平常心對待的,我都唔想嚇親佢^^

男爵府

熱血金章

我2個星期前都幫女女介奶樽, 前日終於介左啦, 諗番起頭個個禮拜真係MUNG到我呀
諗住睇定D睇多一個禮拜就將D樽FREE哂俾有需要既媽媽LU

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:null

我個女用高露潔

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個女用高露潔

原帖由 rainiemama 於 14-07-28 發表
我個女用高露潔
復錯post

男爵府

回覆:iris_yip1030 的帖子

我女都剛剛18個月,99同我媽都分別叫我同女開始介日片,其實女去大大已識表達亦已好耐未試過痾落片片度,只係小便仲未識表達,咁點介。其實18個月都仲好細姐,成日話要早d介片,好煩!

男爵府

回覆 bonnie1213 的帖子

佢未ready介片... 慢慢來吧。我個女2歲多啲,都只係識講要"bu bu","we we"都仲未識.... 明白你FTM係辛苦,所以不如放鬆點。

禁止訪問

公爵府

無得迫架 好明顯未係時候 如果係時候三日就攪掂

大宅

引用:今日係幫仔仔介尿片第五日,每日洗十條八條

原帖由 bonnie1213 於 14-07-27 發表
今日係幫仔仔介尿片第五日,每日洗十條八條褲,洗好多次地,仲未計平時要做ge嘢,呢幾日已覺好攰,仔呀你幾 ...
慢D來

男爵府

我女18個月開始介,3日之後就識去廁所要同大人講。今日佢忍唔住瀨尿,之後自己都知瘀皮,喺到喊。。。

男爵府

引用:我2個星期前都幫女女介奶樽,+前日終於介左

原帖由 cherrielin 於 14-07-28 發表
我2個星期前都幫女女介奶樽, 前日終於介左啦, 諗番起頭個個禮拜真係MUNG到我呀
諗住睇定D睇多一個 ...
點介。我女死都唔願用杯飲。。

首頁

尾頁

跳至