2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:nicola_nn 發表於 14-7-31 19:38 請

原帖由 EstrellaDamm 於 14-08-01 發表
咁我等死喇,哈哈。
same here

EstrellaDamm  我視死如歸,LOL  發表於 14-8-18 15:12

水晶宮

lshakhak 發表於 14-8-6 00:03
我發覺都幾多case無請陪月會產後抑鬱。你要開心d ar...我諗我請既機會都大。一世人無幾何做皇后。希望有個 ...

喺BK話自己請咗衰陪月然後搞到產後抑鬱嘅都唔少!

大宅

引用:我朋友請咗個陪月,個陪月幾好㗎!做咗幾日

原帖由 fu101011 於 14-08-04 發表
我朋友請咗個陪月,個陪月幾好㗎!做咗幾日,突然話要入院做手術,介紹咗個勁激氣加唔係咁夾嘅陪月,又係做 ...
咁唔掂得生水的問題點解決?

大宅

回覆:陪月真的一定要請嗎?

我無理有無掂生水問題。我生完落得坐都去洗頭沖涼,因為我覺得衛生緊要,要餵人奶,生完後,又周身汗。

水晶宮

fu101011 發表於 14-8-23 10:09
我無理有無掂生水問題。我生完落得坐都去洗頭沖涼,因為我覺得衛生緊要,要餵人奶,生完後,又周身汗。

...
我都唔會理掂生水嘅問題,除非有人可以用科學說服我。

男爵府

引用:Quote:fu101011 發表於 14-8-23 10:09 我無

原帖由 EstrellaDamm 於 14-08-23 發表
聽講生完後產婦既皮膚係打開左關卡,吹風掂生水寒氣就會入體內,就會關節痛或多病痛。用姜水,煲過的水就無咁寒。其實中醫都係科學,我唔係專業唔識解析得好d....

我自己會跟足一個月不掂生水,洗澡就用姜水,身體係自己的,自己拿主意啦。我覺得信下唔壞,唔信可能壞。

複式洋房

回覆:lshakhak 的帖子

點解要請陪月?

1,睡眠不足
初生b吃奶時間長,掃風次數要多,加上换片次數密,每兩小時便吃一餐奶。

2,新手媽媽照顧嬰兒知識貧乏
陪月員曾接受過專業訓練,可從旁指導照顧嬰兒方法,如沐浴,换片,喂奶,掃風等,并傳授有關嘅育兒知識。

3,喂哺母乳出現困難
\"母乳最好\" 人人喂母乳嘅情况下,只靠產前講坐睇片學,到實戰時却無人從旁指導及鼓勵。新手媽媽由零開始喂哺母乳是可等困難,如何有能力維持母乳喂哺最少兩個月,除了飲食調配,按摩摧乳等,心理支援才是最重要。

4,時代不同,對坐月觀點不同。
有些年輕媽媽或許覺得長輩坐月規條比較囉嗦,形成觀點不同,彼此容易產生磨擦。請陪月員嘅原因大家係僱傭關係,媽媽們可以有完全的控制及決定權,而陪月員亦可照實情修改傳統習慣。

5,沮喪憂鬱
由於苛爾蒙變化,照顧bb身心疲累,飲食不當引至失眠,脾氣差,會容易感覺被孤立,無助。容易誘發產後抑鬱症,如果有人支援及安慰或可避免一些不如意事發生。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:fu101011 發表於 14-8-23 10:09 我無

原帖由 EstrellaDamm 於 14-08-23 發表
以前d水從井口打出,好dirty,但而家d水經過濾而且有熱水設施,所以唔同以前要用熟水

我頭兩個都用生水,都7年了,身體算ok...

meowmeow_c  同我醫生講既一樣!  發表於 14-10-6 15:12
EstrellaDamm  我都咁諗,而家唔同  發表於 14-8-27 11:28

伯爵府

要睇平時自己係咪做慣,身體硬朗囉!

有些媽媽未生前都好身體力壯既,咁相信會比較有體力應付。

反之未生前都唔係咁強壯,弱質䊹䊹既,都係揾定工人,陪月,媽媽,老公,家人任何一個幫手。否則捱壞左就唔好啦!

因為以後仲要繼續揾食,照顧小朋友架嘛!

男爵府

回覆:lshakhak 的帖子

我因為請陪月既問題同老公嗌過好幾次大交,我覺得貴唔想請,佢好想有人照顧我佢返工都返得安心啲,最後我妥協,老公都係錫我,下年二月預產期,希望物有所值啦。
家陣搵agent, 15500, 萬一到時有唔滿意,佢即刻安排第二個比我

別墅

回覆:blinkgogo 的帖子

我請左萬八,你嗰度算平喎

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:我因為請陪月既問題同老公嗌過好幾次大交,

原帖由 blinkgogo 於 14-09-09 發表
我因為請陪月既問題同老公嗌過好幾次大交,我覺得貴唔想請,佢好想有人照顧我佢返工都返得安心啲,最後我妥 ...
你经中介請?点解甘平既?小心呃人WO以我所知,經中介公司請人,抽佣起码3k一4k以上,可能个陪月是生手乜未定Wo,小心

首頁

尾頁

跳至