烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上網見到呢個鐵鑊,話冇塗層、唔易生鏽,請問有jm用過嗎?覺得如何?

唔想再用易潔鑊啦,但搵左好耐都搵唔到啱心水⋯

謝謝各位!

禁止訪問

引用:上網見到呢個鐵鑊,話冇塗層、唔易生鏽,請

男爵府

回覆:日本鐵鑊,好用嗎?

請問係邊買?

複式洋房

回覆:日本鐵鑊,好用嗎?

未用過唔知好唔好,唔敢介紹呢⋯

有冇jm用過可以分享下呢?

珍珠宮

大廚勳章

Neko_mama 發表於 14-7-30 01:49
上網見到呢個鐵鑊,話冇塗層、唔易生鏽,請問有jm用過嗎?覺得如何?

唔想再用易潔鑊啦,但搵左好耐都搵唔 ...
其實 即係類似 大陸嗰 d 防銹加工技術 差唔多 ....
香港最出名嘅 天~野 納米 生鐵皇 就係用咗呢一類 防銹 加工技術 ....

妳 check 吓 天~野 嗰隻 納米 生鐵皇 有咩 優點、缺點 就可以知道 日本仔嘅類似產品會有 d 咩問題㗎嘞~

我印象中 , 納米 生鐵皇 經常畀人投訴嘅問題有 :

1/ 好易生銹 !!!

2/ 表面 防銹 加工層 爆裂、剝落 !!!

3/ 黐底 !!!
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

複式洋房

引用:Quote:Neko_mama+發表於+14-7-30+01:49+上

原帖由 khman 於 14-07-30 發表
其實 即係類似 大陸嗰 d 防銹加工技術 差唔多 ....
香港最出名嘅 天~野 納米 生鐵皇 就係用咗呢一類 防銹 ...
多謝你咁詳細答我呀~

貢唔掂架原來,見佢價錢唔貴又係日本野以為ok添⋯⋯又要再搵過啦 T^T

多口問句,你有冇咩鑊用過覺得好呢?

珍珠宮

大廚勳章

Neko_mama 發表於 14-7-30 08:43
多謝你咁詳細答我呀~

貢唔掂架原來,見佢價錢唔貴又係日本野以為ok添⋯⋯又要再搵過啦 T^T

咁又唔可以話佢完全唔掂 , 其實都有好多 jm 讚過嗰隻 納米 生鐵皇 好好用 .
我估只係某 d 情況會有生銹、爆甩青、黐底 嘅問題出現 , 只要妳識得避忌吓 就應該會幾好用呱 ~

我個人認為 咩鑊都好 , 只要識得佢嘅 特性 , 懂得 遷就吓佢 , 咁就算係好廉價嘅鑊都會好好用吓~

我平時最常用嘅鑊係 :
1/ 傳統嘅 teflon (PTFE) 易潔塗層 鑊
2/ 黑金剛 (阿蘇 介紹嗰隻 "搪瓷"塗層鑊)

我通常用鑊 都會用埋呢枝 紅外線 測溫鎗 :

http://www.uni-trend.com/en/product/2014_0728_750.html

"溫度" 呢家嘢 .... 如果 吓吓要靠哂經驗 真係好難㗎 ....
特別 係使用 傳統嘅 teflon (PTFE) 易潔塗層 鑊 , 真係好容易燒壞㗎 , 當 PTFE 易潔塗層 燒到超過 260℃ 就可以報廢 㗎嘞 !
與其 靠 不繼出錯 嚟 累積經驗 , 倒不如 買枝 測溫鎗 穩陣 d .....
雖然 , 使用 紅外線 測溫鎗 探測出嚟嘅 溫度 讀數 都唔係好準確 , 但起碼 .... 都叫做有個譜 , 有 d 參考價值 ...

自從 我識得用 紅外線 測溫鎗 嚟探測 鑊面溫度 之後 ...
我調節爐頭火力 就有番 d 分寸嘞 ....

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

複式洋房

引用:+本帖最後由+khman+於+14-7-30+13:39+編輯+

多謝你答我d低b問題,解釋得咁詳細仲有埋解決辦法!

而家知道易潔鑊點解次次冇花就開始痴底啦!係我一路用錯佢~慘!紅外線測溫槍呢個辦法好好,唔駛下下拿住支「探熱針」,又唔駛同易潔鑊分手啦~哈哈!

另外上面隻日本鑊要$400+,平過天x野,但價比性似乎就唔夠黑金剛,所以我唔會考慮了~

Btw其實問完我都有逛過d舊post(禾唔係stalker 呀 ^^;)你真係好勁!!! 我學左好多野~Thank you so much!!

珍珠宮

大廚勳章

Neko_mama 發表於 14-7-30 15:56
多謝你答我d低b問題,解釋得咁詳細仲有埋解決辦法!

而家知道易潔鑊點解次次冇花就開始痴底啦!係 ...

嘻 ~ 難得妳唔嫌我太長氣啊 ....
咁我 講開就順便再講埋 .....

市面一般普通 嘅 紅外線測溫槍 只係 適合 量度 某 d 表面 嘅溫度 , 例如 : 皮膚表面、(大部份嘅) 易潔鑊 表面、 水、食油。
至於 其它 種類 嘅 物質表面 (例如 : 不銹鋼) 就 唔可以 用 普通嘅 紅外線測溫槍 嚟量度嘞 .....

如果 妳想揀枝好 d 嘅 紅外線測溫槍 , 不妨去 鴨寮街 嘅 電汽工具舖頭 搵返我之前 post 嗰款吖 ....
我嗰款係 可以 調校 (即係 tune 準 d) 到 探測 其它種類 嘅 物質表面 (例如 : 不銹鋼) 都得 ~

調校嘅 方法 係 更改 測溫槍 嘅 emissivity 值 .
不過 , 要 tune 啱個 emissivity 值 就唔係話咁易嘞 , 會 幾 麻煩吓 ....

ご馳走様

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:Neko_mama 發表於 14-7-30 15:56 多

khman

路過見到你講開紅外線測溫,有事想請教

想問下有無邊一種紅外線測溫器,係可以測到焗爐溫度?

珍珠宮

大廚勳章

tp168 發表於 14-7-30 21:57
khman

路過見到你講開紅外線測溫,有事想請教
我冇試過用 紅外線 測溫鎗 嚟探測爐溫 啊 ....
不如 大家一齊研究吓 啦 ...

其實 , 最主要嘅問題係 , 焗爐內會有幾多 紅外線 穿過 玻璃門 放射出嚟 ?

由於 "玻璃" 本身 應該會 "過濾"咗 爐內一大部份 紅外線 ,所以 喺 玻璃門外 量度出嚟嘅 紅外線 強度 , 主要都係來自 "玻璃" 本身嘅溫度 .
咁 量度 出嚟嘅溫度 就會 將 爐內溫度 同 "玻璃" 本身嘅溫度 混淆 埋一齊囉

另一個問題係 , 唔同型號嘅焗爐 , 用嘅 玻璃 都未必一樣 ....

用料 質素 較差 , 保溫能力較弱嘅焗爐 所用 嘅 "玻璃" 可能 "過濾" 唔到好多 紅外線 , 咁樣就會有較強 紅外線 由爐內 洩漏出門外 , 呢種情況 反而 有較大機會 可以 利用 紅外線 測溫鎗 嚟量度爐內溫度 .

如果 焗爐嘅用料 質素 很好 , 例如 用咗 雙層玻璃門 嗰 d , 咁就好難 利用 洩漏出 "玻璃"門 嘅 紅外線 去量度 爐內 溫度 嘞 ~

ご馳走様

複式洋房

引用:+本帖最後由+khman+於+14-7-30+21:52+編輯+

yeah,又學多樣野啦~

不過我諗我要捉埋老公去先搞得掂,哈哈

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:tp168 發表於 14-7-30 21:57 khman路

我冇試過用 紅外線 測溫鎗 嚟探測爐溫 啊 ....
不如 大家一齊研究吓 啦 ...
謝謝!你解釋得好清楚

如果快手打開門去度呢?可行嗎?知道係會跌爐溫!

珍珠宮

大廚勳章

tp168 發表於 14-8-1 02:45
謝謝!你解釋得好清楚

如果快手打開門去度呢?可行嗎?知道係會跌爐溫!

打開個爐 , 測溫鎗 所顯示嘅數值 , 其實係 根據量度到 "爐壁 & 熱空氣" 兩者 合共 釋放 嘅 紅外線 所換算出嚟嘅結果 .
理論上 , 係可以從 測溫鎗 所顯示嘅溫度 , 再以公式 換算番 爐內 真正嘅 氣溫 ....

公式 要計算嘅 變數 會因為 以下嘅原因而改變 ....

如果 , 爐壁 係 不銹鋼 :
不銹鋼 嘅 表面加工 (磨砂) 越 粗糙 , 就越 釋放 得多 紅外線 .

如果 , 爐壁 係 搪瓷塗層 :
搪瓷 釋放出 較強嘅紅外線

換言之 , 只要 斷定 咗 爐壁嘅 emissivity 值 , 就可以 利用公式 換算 出 爐內 真正嘅 氣溫 ~

但實際使用時 , 會有 "誤差" 問題 , 因此 搪瓷塗層 嘅焗爐 會較難 換算出 爐溫 . ( 測溫鎗 嘅溫度 可以直接視為 搪瓷爐壁嘅溫度.)

另外 , 使用 測溫鎗 時 亦要留意 探測嘅方向

如果 :
 探測方向 指向 爐內 嘅 凹位 , 咁就會 測出 較多 紅外線 (因為 凹位 有 光學嘅 "聚焦" 效果) , 因而 錯誤地 顯示為較高嘅溫度 !
 探測方向 指向 爐內 嘅 凸位 , 咁就會 測出 較少 紅外線 (因為 凸位 有 光學嘅 "散射" 效果) , 因而 錯誤地 顯示為較低嘅溫度 !

所以 , 探測嘅方向 應該係 與 爐壁 垂直 .

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

Neko_mama 發表於 14-8-1 00:46
yeah,又學多樣野啦~

不過我諗我要捉埋老公去先搞得掂,哈哈

有興趣的話 , 不妨再參考吓 以下網頁啊 :
http://www.thermoworks.com/blog/2011/02/introduction-infrared-thermometry/

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至