基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇爸媽任職於基督教機構/教會工作呀?

如題!
什麼職責....etc,可否分享下? 謝~

別墅

Re: 請問有冇爸媽任職於基督教機構/教會工作呀?

請問有冇關於電腦的基督教機構/教會工作介紹呢? I would like to look for one for my husband who is in the IT field and a Christian.

大宅

ema,
sorry令你誤會了,我不是有工介紹,我只是想問下有冇爸媽做呢類工作,聽下佢地既分享.

大宅

mrs_e.c

我老公係教會的傳道人,星期六、日係最忙的時間,而我就係放星期六、日,所以成日笑言自己係「假期singlemom」。幸好自己都是返同一間教會(這間亦是我成長的教會),所以好多野都分享到。不過就不能如教會中其他弟兄姊妹般,若其中一個在崇拜事奉時,另一個可以看顧BB。若當日崇拜我有事奉,BB就不會帶返教會,因為爸爸要「工作」,無暇照顧,唯有將bb留在家中,由工人照顧。或者會帶工人返教會,自己事奉時,就由工人睇住bb。

不過,我相信遲d情況會好d,因為bb大個d(而家1歲),可以返幼兒崇拜,咁當我事奉時,bb可以留在幼崇,由其他弟兄姊妹照顧,就不用經常唔帶bb返教會。

其實教會的工作都幾繁忙,好多時老公都要平日晚上開會或開組,晚上又係自己照顧bb,但佢始終係為神作工,所以我都唔係太過唔開心,不過記得以前聽過,話教會中,牧師的仔女係最naughty,因為牧師掛住照顧弟兄姊妹,無暇照顧自己的仔女,希望呢樣野唔會發生係我BB身上喇

大宅

蕉媽,你個名咁有趣既?
你地係邊個教會架(浸信/信義....etc)?
你先生結婚前你咪已經係傳道人喇?
你地有冇做家庭祟拜咁架?
我純好奇問咁多問題,你方便先答啦~

大宅

蕉媽,你真係辛苦,不過我都了解,我老公都係傳道,星期五、六,我都係通常自己搞點,我老公都係通常一星期兩三晚係屋企食,不過我都唔係好介意,因為我個人比較自己,唔成日見反而唔洗煩。我有左八個幾月,第日 都知我係主要帶bb既人,希望我適應到啦。

複式洋房

mirandasuper ,蕉媽,

Your families are blessed!!

大宅

多謝!不過我真係覺得我屋企樣樣都剛剛好,例如當初我地結婚同買樓所用既錢,我地既日常生活,樣樣都係剛剛好,唔多唔少,真係好感恩架!

大宅

mirandasuper

祝你生番個肥肥白白的bb。

我都係一個幾獨立的人,所以係我坐月時,佢明明話放1星期假陪我,點知期間又有人搵佢食飯傾野、又開會咁,所以真係最後都無一日會全日陪我。

我都好感恩,好多野都係神的預備,例如BB係意外既,最初埋怨神點解無跟我本身的計劃去做,但後來就讓放低左好多自我的性格,令我更深刻體驗到神的愛。

還有,由於印傭簽証的問題,佢係我生左都未到,好驚BB扭計。但很感恩,BB真係好乖、好好揍,食完奶就訓,仲要係準時每4個鐘頭食一次,咁我就可以好好的安排每日的生活,晚晚都有好覺訓,晏晝仲好鬼得閒添!

唔好意思,長氣左添,其實真係還有很多很多感恩的事,不能盡錄!

大宅

蕉媽,我老公今年仲我都係係有假,佢都話會陪我生bb,希望佢真係可以得啦,佢教會都有幾多同工架,少佢一個一陣都可以呱。

該用戶已被刪除

大宅

珮珮媽咪:

你囝囝幾歲呀?你老公將會讀邊間神學院呀?我老公而家都係浸神進修part time神學課程,個次要同佢一齊interview,我幾驚呀!不過感謝神,最終都收左佢,不過工作加上學業,佢真係忙都死下死下咁,一星期有2-3晚都返唔到屋企食飯,不過,好彩我同媽咪住得好近,我家姐同呀哥都有小朋友,所以就日日返呀媽度食咁滯。

預產期迫近囉喎,係咪好緊張呢?生左記位話比我地知呀!
該用戶已被刪除

大宅

珮珮媽咪、蕉媽,

好多謝你地既祝福!

珮珮媽咪,
嘩,你先生都好忙喎 !不過最重要係你配合到佢,你有一個咁好既奶奶,相信係神既特別恩賜!中大崇基好似幾 新派架喎 ,你老公咁投入教會事奉 ,一定讀得掂!

該用戶已被刪除

大宅

珮珮媽咪
恭喜你喎,幾時會確實正式入讀呀?我老公同樣是英文麻麻,之前都很擔心英文的問題,不過,放心啦,神的恩典必然夠用,英文的問題我相信一定可以解決到的。正如詩歌都有說:「靠著耶穌聖靈,我們必能得勝」

過左預產期啦喎,BB出世未呀?祝你們母子平安

大宅

我見到你個bb張相喇!恭喜哂

男爵府

mirandasuper ,
Congratulations ~~~ 祝你bb女身體健康, 你好好休息下喇!

該用戶已被刪除

大宅

珮珮媽咪
其實你住的地方同學院近不近呢?若果長時間同子子分開又不是太好的。或者可否想過兩全其美的方法,如一家人搬近中大, 你老公又可以近一點, 不過, 可能又有很多實際的問題。不過,無論如何, 不要太擔心罷, 相信神必有預備! 繼續為你祈禱。

首頁

尾頁

跳至