母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我通常埋身餵,因為就快要返工,所以呢2個星期keep 住每日泵2至3次,但唔知點解有時泵得出奶,但有時又泵唔出,一時80ml,一時得30ml,已經飲好多水,唔知點解,好煩惱

大宅

引用:我通常埋身餵,因為就快要返工,所以呢2個

原帖由 hayin 於 14-08-05 發表
我通常埋身餵,因為就快要返工,所以呢2個星期keep 住每日泵2至3次,但唔知點解有時泵得出奶,但有時又泵唔 ...
唔知同你係咪一樣,我有時係咁,週末兩日全埋身後星期一返工會泵唔岀奶,即使谷都係咁。通常泵多兩次就正常返,直至下個週末⋯

禁止訪問

回覆:hayin 的帖子

大宅

回覆 Lunbie 的帖子

可能緊張,有時覺得自己放鬆但都係泵唔到,唯有用手擠,手都軟,我都好煩惱返工點算,開工又唔可以行開太耐,响屋企泵都要最少半年鐘。。。

大宅

回覆 Banb 的帖子

我試過avent 手泵同medela電泵都係一時時,好多時都無奶出,我覺得係我ninnin唔得。返而用手擠好少少,但係擠到好攰

大宅

Keep住埋身泵唔出好正常,因為比阿B食哂
我返工前都好擔心,但係一返工無餵就好似花灑咁出奶喇(不過用手擠)

大宅

引用:回覆+Lunbie+的帖子可能緊張,有時覺得自己

原帖由 hayin 於 14-08-06 發表
回覆 Lunbie 的帖子

可能緊張,有時覺得自己放鬆但都係泵唔到,唯有用手擠,手都軟,我都好煩惱返工點算, ...
係架,我又係放鬆唔到。第一次係放大假兩星期後發生,無奶陣,手擠都唔岀,勁驚,唔知係咪個泵壞,又唔知係咪以後都泵唔到奶。我係公司每次泵十分鐘內就要完架喇⋯但都無計,得20ml就20ml啦。不過泵多幾次又正常返喎。咁又因為我有補粉,無咁大壓力既。

大宅

回覆 sasayu 的帖子

好犀利喎,我都好擔心返工泵唔出奶,頭先我2個鐘擠到20ml咋,唔知關唔關黃昏做奶少事

大宅

餵開無理由咁少,係唔係唔識引奶陣?

大宅

咩叫引奶陣?

禁止訪問

大宅

引用:咩叫引奶陣?

原帖由 purplesnow 於 14-08-06 發表
咩叫引奶陣?
置頂文章有link
http://www.babysgarden.org/web.php?webid=104

禁止訪問

大宅

自己擠或泵,頂多得一次,有時仲無添。我ninin唔係好聽話

大宅

引用:回覆+sasayu+的帖子自己擠或泵,頂多得一次

原帖由 hayin 於 14-08-07 發表

自己擠或泵,頂多得一次,有時仲無添。我ninin唔係好聽話 ...
我每邊都有兩三次....你試下用綿花棒了下,我萬試萬寧

大宅

引奶陣先泵啦,出奶易好多㗎!又多又快!有奶陣同無差好遠㗎!

大宅

試左,得喎!不過過左一次奶陣之後再試就無lu~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

其實有冇話每次餵/泵會有幾多次奶陣? 奶陣次數係唔係睇下有幾多奶係入面決定? 之前每次都會有2次奶陣, 而家得返1次, 有時仲要冇........唔知係唔係開始唔夠奶? 有冇話點樣先可以容易d有奶陣?

大宅

引用:其實有冇話每次餵/泵會有幾多次奶陣?+奶陣

原帖由 Jennifer糖 於 14-08-08 發表
其實有冇話每次餵/泵會有幾多次奶陣? 奶陣次數係唔係睇下有幾多奶係入面決定? 之前每次都會有2次奶陣, 而家 ...
我覺得愈餵得耐麻目左愈難有奶陣,有時搞成5-10min先有,我泵到最尾都一定會用奶陣收尾,無計有幾次但一定要清(又林又無奶)

男爵府

引用:引奶陣先泵啦,出奶易好多㗎!又多又快!有

原帖由 delirious 於 14-08-07 發表
引奶陣先泵啦,出奶易好多㗎!又多又快!有奶陣同無差好遠㗎!
可以點引奶陣?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊