少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

話就bb2歲半,一唔鍾意就推開人,推唔到就一巴打人,鬧過好多次都無改,最嚴重是我老公知道個仔咁打我,老公竟然仲氹個仔入房訓,話唔好嘈,又同我個仔玩到卡卡聲。

男爵府

irene1063 發表於 14-8-10 23:08
話就bb2歲半,一唔鍾意就推開人,推唔到就一巴打人,鬧過好多次都無改,最嚴重是我老公知道個仔咁打我,老 ...
阿女佢推你之前, 你係想對佢做d 咩架?

伯爵府

要話比小朋友聽打人唔啱先喎

別墅

引用:Quote:irene1063 發表於 14-8-10 23:08 話

原帖由 AJIM 於 14-08-11 發表
阿女佢推你之前, 你係想對佢做d 咩架?
昨天睇緊電視入面有人死左,我咪想解釋佢聽,之後我一路講就一唔推我,之後打。初初我講唔好,但無用。其實我個仔一了解新事就會咁,好似返playgroup 初初返,一定會推我,叫佢同老師拜拜或唱歌跳舞做勞作,初初都會唔做,叫佢做就會打我推開我,要返幾個月先有小小改變,如果老師請假,佢對住新老師就會叫唔做,叫多兩句就推開我。咩心態?我唔你怪我個bb,只係覺得老公,以為唔喊就無事嘅教仔方式

翡翠宮

你個老公真係要鬧咼,打人已經係唔得,仲要打阿媽,以後大佐咪打你老公囖

irene1063  我其實都做衰人角色,   發表於 14-8-12 00:42

男爵府

irene1063 發表於 14-8-11 13:51
昨天睇緊電視入面有人死左,我咪想解釋佢聽,之後我一路講就一唔推我,之後打。初初我講唔好,但無用。其實 ...
我起度幻想梗個情況, 阿仔打你果陣, 你哋身體係點接觸架呢......
你解釋電視俾佢聽, 咁你係用咩動作去叫佢好做? 要佢同老師拜拜, 又係點樣去叫會令到佢打人呢?
我諗阿仔打人係唔啱, 不過反而係咩嘢情況令佢學到要去打人, 呢個先係重點。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾咩電視俾2歲半既小朋友睇? 會有死人既情節?

你老公要改造喎... 男尊女卑?? 佢咁樣你點可以響個仔面前建立父母既威嚴?

珍珠宮

回覆:irene1063 的帖子

佢一推你,你應該捉實佢,好嚴厲教訓佢!我會用間尺打手板!力度你自己知!

別墅

引用:Quote:irene1063 發表於 14-8-11 13:51 昨

原帖由 AJIM 於 14-08-11 發表
我起度幻想梗個情況, 阿仔打你果陣, 你哋身體係點接觸架呢......
你解釋電視俾佢聽, 咁你係用咩動作去叫佢 ...
我只係講你同老師講拜拜和早晨,(無任何動作)亞仔就推我,之後打我隻腳

別墅

引用:俾咩電視俾2歲半既小朋友睇

原帖由 bosch 於 14-08-11 發表
俾咩電視俾2歲半既小朋友睇? 會有死人既情節?

你老公要改造喎... 男尊女卑?? 佢咁樣你點可以響個仔面前建 ...
星期日晚上做果套 劏房個阿伯死左

別墅

引用:佢一推你,你應該捉實佢,好嚴厲教訓佢!我

原帖由 bananaGi 於 14-08-11 發表
佢一推你,你應該捉實佢,好嚴厲教訓佢!我會用間尺打手板!力度你自己知!

...
我想打個仔既時候,佢走去爸爸分身邊,之後老公就話訓啦,唔好嘈

別墅

引用:要話比小朋友聽打人唔啱先喎

原帖由 shpfamily 於 14-08-11 發表
要話比小朋友聽打人唔啱先喎
有講架,講左兩句想打佢就走去爸爸身邊,之後老公就講訓喇

複式洋房

呢个时候我会叫老公行埋一边,自己教咗阿囡先喎!而老公都識做,一係就呢埋喺房,一喺就話埋阿囡一份。你真係要同你老公好好傾下!

男爵府

佢打你,唔好用返打既方式教佢,其實小朋友係一部複製機,點解你可以打佢,佢唔可以打你?? 如果平時你都會打佢,我諗你都要改下呢個方式。。。。。。。用嚴厲d既聲線同佢講 \"唔可以\" 然後唔理佢,係要全屋人都唔理佢,等佢冷靜左就同講打人唔啱,如果你想走開可以講\"唔該借借\", 教返佢正確既方法。。。。。。同埋最主要係你同老公要有共識。。。唔好一人一套

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bananaGi+於+14-08-11+發表佢

原帖由 irene1063 於 14-08-12 發表
我想打個仔既時候,佢走去爸爸分身邊,之後老公就話訓啦,唔好嘈
走左都可捉返轉頭,你自己都放手.... 邊個可以教你點做...

男爵府

回覆:兩公婆教仔

我個女都兩歲,都係好百厭,但我同老公會一軟一硬,我話緊個女果陣,佢會同個女講,媽咪嬲喇,快d講對唔住,相反老公話緊佢,我會等佢教訓完個女先鍚番佢再同佢傾計,所以我地冇好人衰人,比佢知道daddy mami都係唔可以恰但又好鍚佢既

珍珠宮

教訓咗老公先 你地咁分歧 點教仔仔呀??? 我覺得佢一打你 你就走開 遠離佢 唔好俾佢打 同佢say no 小朋友識蝦人既 我囝囝 成人用腳踢婆婆 但唔會咁對我地 所以你要講明媽媽唔鍾意佢咁做 同埋咁做係起唔到作用 切忌 反應過大 咁佢可能覺得吸引到你注意繼續做

侯爵府

以前喺健康院上過3P管教課程,體罰不是最建議的方法,甚至不建議,處理孩子行為上的方法,是叫佢去一個隔離的地方,冷靜十至三十分鐘, 冷靜期間,完全不要理佢,不要和佢說話,冷靜完畢先可同佢說話,糾正番佢的錯處,年紀愈小愈適宜咁做。尤期情緒失控就用呢方法。你小朋友每次都用打你推你的方法來表示佢吾願意, 又成功,變左次次佢贏你輸,又有個爸爸做後盾,變成左佢既招數。 如果佢再打你,你必須用堅持語氣阻止,打人本身不當,何況係母親,佢想打你時,你或者捉住佢隻手,佢吾聽,你就捉佢入房冷靜,要佢承擔後果,要佢知道是有後果,如何佢慢慢有改善便讚佢,鼓勵佢做多D好行為。 或者鼓勵你同你老公上下呢D課程,可以教導合一D。

大宅

引用:Quote:原帖由+bananaGi+於+14-08-11+發表佢

原帖由 irene1063 於 14-08-12 發表
你老公咁講,你個仔都以為錯嗰個係你!唔好嘈嗰個係你!地位低下晒!第一個你要鏟你老公先!

首頁

尾頁

跳至