論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主,

真係有D似我個CASE,個印肯做,乖,有禮,對我B好好
但其實幫唔到手,
佢之前份工跟老人家跟頭跟尾,我份要自動波的甘
1個2歲B,日頭要人幫,午後自己跟,佢都做到12pm甘.
仲有好多...總之妳個CASE我明~

有次發火話炒佢,
佢個次後10:00pm永遠做完可以收工啦,
甘..即係慢係拖出來
蠢係真蠢,真的程度低~

我選擇左睇到好既工人先唔用佢,
因好既都要時間找~

共勉之~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

除左pt 2 之外,你工人衰果d野我工人全部中晒. 仲話有兩年星加坡兩年馬來西亞經驗....
Pretty Princess Petite Prince

複式洋房

講真, 我一開始就唔想簽佢, in佢時, 佢已經好似唔明你講咩咁! 係我老公唔緊要, (因當時我有左第2個b, 舊工人走左, 無工人用) 細b出世時, 會請兩個工人, 到時先揀個有湊bb經驗個d! 但點知屋企出左事, 而家經濟上唔會2個工人, only 靠佢, 真係皮質醇偏高!!!
我都好想炒左佢, 佢唔係唔做野, 偷$呀, 偷懶個種! 但我地哩d有bb, 有小朋友既家庭, 時時刻刻都好似打仗咁, 佢地要幫到手, 就一定要好醒目, 側邊發生咩事, 我點樣"dum"bb, 佢都要留意, 記住, 下次到發生係佢身上, 佢都知點做呀!! 教過佢, 解釋過比佢知, 佢都唔得, 做唔到~~ 咁點! 我有心都無力再理佢! 晚晚咁夜, 佢瞓得小, 佢既事, 我無理由日日因為咁, 有得佢d野唔好做, 叫佢去瞓!!
同我老公講, 佢只會發皮氣, 覺得我地D女人好煩, 個個工人都有問題, 咁點用工人呀.........所以, 我一路都唔敢用佢講, 咪上黎申下囉!!
唉~~ 仲有1年完約, 一定唔同佢續!!! 令願駁一鋪, 睇下下一個會唔會好d呀!!!
原文章由 twins214wy 於 07-12-30 18:04 發表
系我一早就炒鬼左佢,根本佢都無心做。我之前個工人要買餸煮飯、做家務、幫孖女﹝2 歲﹞沖涼、喂飯,我亞媽幫下手睇頭睇尾;今年 9 月讀半日幼稚園,朝早我同亞女刷完牙,佢幫亞女換完校服就帶亞女落樓下搭褓姆車,一樣 ok,11 月尾完 ...

複式洋房

都唔知佢之前個2個家庭係做d咩!!!! 唔識熨3, 去街市買餸, 連炒飯, 意粉都未整過 我都開始明白, 佢之前個僱主用開同一個印傭8年, 到佢2年完約就走.......唉........
原文章由 $$$ 於 07-12-30 19:20 發表
除左pt 2 之外,你工人衰果d野我工人全部中晒. 仲話有兩年星加坡兩年馬來西亞經驗....

翡翠宮

真係忍唔住~佢係嚴重below standard!!

1. 重型抹窗晤駛做;換床單熨衫同鍾點share做.即係一星期兩個下午都夠啦?

2. 細路你自已搝唔駛沖涼,淨幫喂大B食晚飯,俾1粒鐘好未?

3. 唔駛買餸淨洗煮,食埋洗埋碗俾夠佢3个鐘.

4. 洗衫連long,手洗果D俾夠個半鐘.

5. 洗奶樽半個鐘.

6. 早上你睇大B兼喂細B早奶,佢即係做緊打掃la? 你屋大當要2個鐘.

total 8個鍾加埋第一項,頂盡咪10個鐘,加埋食飯休息12個鐘夠未呀???

點會要做到2點呀?

當然如果你姐姐仲要煮lunch抹車又唔同...

如果唔想炒,你要認真同佢照下肺,
檢討下點可以令佢有效率D.

[ 本文章最後由 canies 於 07-12-30 21:21 編輯 ]

複式洋房

我大b已經唔用奶樽, 細b全人奶, 都無奶樽要烚, 又即係話細b出世, 佢都咩野做多到.......
車, 佢唔使抺, 比$搵人抺既.....
原文章由 canies 於 07-12-30 21:14 發表
真係忍唔住~佢係嚴重below standard!!

1. 重型抹窗晤駛做;換床單熨衫同鍾點share做.即係一星期兩個下午都夠啦?

2. 細路你自已搝唔駛沖涼,淨幫喂大B食晚飯,俾1粒鐘好未?

3. 唔駛買餸淨洗煮,食埋洗埋碗俾夠佢3个鐘. ...

大宅

照肺冇用架,我果個真係照左n咁多次,佢地依家唔驚d agent架啦...
Pretty Princess Petite Prince

大宅

唉, 同我個case又好似!

工人勤力, 但效率低, 唔夠乾淨(真係唔乾淨, 並非我有潔癖), 成日教完又唔記得, 我又有2個b, 佢又唔夠醒目, 仲有一年約, 老公想炒佢, 我本來都係, 但見佢咁勤力, 又唔比面色我睇, 而且都好孝順(每次出糧立即寄錢, 又打電話比阿媽阿爸, 好乖),所以同佢求下情, 不過我完全唔會比細女佢照顧, 大仔就只會幫手照顧下. 但有好多時比佢激到 , 忍唔住在小朋友前教訓她, 這對小朋友唔好, 所以好難決定留唔留佢.

我而家都係正在找工人, 如果有好的, 老公一定炒佢, 但睇唔啱, 就唔敢炒了!

Kam

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我屋企都有一大一細, 真係唔明你屋企個工人有乜做, 可以做到2點, 其實你有無望過佢睇佢做乜啫?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

嗱~我打佢個工作時間比你地睇:
7:00am 起身
7:15am 叫大女起身
7:30am 大女起身刷牙換3 (我做)
7:45am 飲奶, 梳頭 (我做多)
{佢哩個時候行黎行去, 整下個女d書包, 煲下水, 執下個女張床}
8:00-15am 出門口 返學 (爸爸帶)
* 我去餵細b
8:00-15 ~ 9:00am 唔知做緊咩, 可能去厠所之類啦
9:00 - 10:30am 開始清潔 客/飯廳/ 女房/ 一間雜物房 / 女厠所
10:30am 手洗3 (bb紗巾, 毛巾, 口水肩, 低褲仔, 1-2件校服
11:00am 我出門口接大女放學 (工人係仲未洗完d 3)
11:00am - 12:45am 我唔係屋企, 99睇住細b, 我吩咐佢要 煮定飯, 洗定d餸菜 (簡單野e.g. 生菜, 菜心, 蒸蛋, 蒸肉餅......) 準備BB沖涼既野放定係床度
12:45pm 大女返到, 我買埋餸
12:50pm我同大女沖涼 (工人要開始煮lunch)
1:20pm 大女沖完, 但多數都未有得食, 等多5至10mins
1:20pm 我同細b沖涼
1:50pm 我食lunch (我見佢多數係厨房洗緊野)
2:20pm 食完飯執枱
2:30pm 計續洗野
2:45pm 工人先食飯 (我有叫過好多次, 叫佢快d食左飯先)
3:15pm 又洗野
3:30pm 煲湯
4:30pm 洗我房 or 厠房 ( 視乎part-time 個日做d咩)
5:30pm 準備晚飯d餸
6:30pm 要我提佢叫大女起身, 因為我要餵奶&沖涼, 99亦都回家喇
6:45pm 開始煮飯
7:30-45, 8:00pm 晚飯 (有時唔知佢搞咩會煮好耐)only 6菜, 蒸魚, 唔多復雜野煮
*我地食飯時, 佢又係係厨房洗洗洗, 洗完又出黎睇下大女食飯, 我食完湊細B
8:30-9:00pm 佢先食晚飯 & 開始洗碗
10:00pm 幫手整大女瞓, 因我多數要抱住細b, 爸爸多數未返
10:30pm 佢計續洗洗洗.....我湊細b食奶瞓
11:15pm 比湯我& 先生
11:15pm 可能係熨3 & 手洗bb拉屎3
11:30pm 之後 我多數瞓, 工人熨熨熨熨.....................(熨左都係巢 ) 有時唔係11:30熨, 佢仲係厨房洗緊野架

[ 本文章最後由 呀咕 於 07-12-31 19:15 編輯 ]

複式洋房

睇下你地睇完會唔會眼火爆

翡翠宮

睇time table,佢又真時時都做緊嘢渦.
我覚得係煑飯出事,手腳太慢..
你塭2,3日全程跟下佢點煮.

我姐姐都唔慢,但都發覺如蒸魚佢會好'乘',睇住水滾,我即刻要求佢等之餘隻手唔好停,可執下工作台面,洗幾隻碟等.水滾放魚,至少有8min,
好筆定飯,湯等...

大宅

原文章由 呀咕 於 07-12-29 21:04 發表
(1) 朝7晚2, 唔係好多好多野做, 一般有bb既家庭(2大2小), 晚晚唔知佢搞咩, 可以搞到咁夜, 同佢講過好多次, 好1,2晚(11,12點瞓), 之後如是...... p.s. 我有個part-time 工人, 一星期黎3日, 幫手換床單, 熨我老公返工d ...

可以搵定工人.......

侯爵府

why takes her 2hrs to cook lunch? & always wash , wash & wash all the dinner items?

原文章由 呀咕 於 07-12-31 12:35 發表
嗱~我打佢個工作時間比你地睇:
7:00am 起身
7:15am 叫大女起身
7:30am 大女起身刷牙換3 (我做)
7:45am 飲奶, 梳頭 (我做多)
{佢哩個時候行黎行去, 整下個女d書包, 煲下水, 執下個女張床}
8:00-15am 出門口 返學 (爸 ...

水晶宮

有d人做野係做完一樣先一樣,例如煲湯應該先煲水,然後洗材料,等水滾就可以落料.但有d蠢人,就會先洗材料,洗完先煲水,煲完水先落料,咁就用左30分鐘先開始煲湯.煮送都一樣.
先洗材料,煮一味.等到呢味煮好,就開始洗第二味既材料!
咁煮兩送一滾湯,就要用三個鐘頭!

大宅

唉,我個印印都係咁,煮飯2個鍾,我放工返o黎又要同仔女沖涼,做野太慢幫唔到手,我冇私人時間事小,跟唔到仔仔功課事大,但係見佢對妹妹幾好,做工又冇停,都嬲佢唔落,有時話吓就好d.有時激死人.

經朋友介紹找到一個完約好賨賓,2号上工,但今天開唔到口炒佢,見到佢同妹妹玩,有d唔捨得,做咗1年啦.
好煩,但冇得返轉頭,明天一定要解決.
各位,我怎麼辦?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個工人煮飯都要2個幾鐘, 有時我見佢坐o係廚房裡面等水滾....雖然我都覺得佢煮得慢, 一來我又諗唔倒俾d咩佢做, 二來佢煮d菜出黎(介蘭, 菜心咁)係去左皮, 煎蛋角俾我會用鑊鏟"look"開佢, 但佢會用刀, 針板切, 我諗都要d時間都掛!
如果樓主有其他野俾佢做, 就梗係唔好花咁多時間o係煮飯度啦!

大宅

噚晚又瞓唔着,好冇用,炒人都煩死自己!

大宅

同我件差唔多,炒得 

男爵府

炒多幾次就會化~

原文章由 mllau 於 07-12-31 18:27 發表
唉,我個印印都係咁,煮飯2個鍾,我放工返o黎又要同仔女沖涼,做野太慢幫唔到手,我冇私人時間事小,跟唔到仔仔功課事大,但係見佢對妹妹幾好,做工又冇停,都嬲佢唔落,有時話吓就好d.有時激死人.

經朋友介紹找到一個完約好 ...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至