在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪得一個BB, 又有工人幫?

你們平日會做什麼? 悶嗎?

我個BB得20個月, 除了上playgroup, 有時我都幾得閒, 好似唔教佢多D嘢, 覺得自己好唔啱. 你們會嗎? :-x

大宅

Re: 有無媽咪得一個BB, 又有工人幫?

我平日會去clubhouse 做gym, swimming, 焗sona, steam, 有時去飲下茶, 買下野. 反而無同bb去playgroup, 咁我又唔覺得自己唔o岩, 不過我會開始搵d playgroup同佢上架喇!
[size=medium]Photos of Yoki & Marco[size=x-small]Member Name: kathypcw[size=x-small]Password: yoki

民房

你地都幾好,我就不可時常出外,我個囝囝只是一個多月,家中只得我一人,那兒都去不成,家務又做不成,有沒有法方可以教我,我都好想去出玩,你地點樣安排時間去做家務,我就連睡眠的時間也沒有.

謝多多指教.

大宅

cannieman,

如果你BB只得個幾月,又無人幫手,都幾辛苦,你最好係盡量搵時間休息,當BB瞓時,你快手洗好BB的衣服及奶瓶便瞓覺,其他家居清潔不是太重要,等你老公回家後或星期日才做,否則你會好累,希望你BB乖乖,早D不用飲夜奶.

不過我都好明白一個在家又不可去街,真係好鬼悶,所以我自己未坐完月便出街.你要加油,看着BB一天一天的長大,對你笑,什麼都是值得.

Kat媽,

除了早上與BB上堂外,下午我多數周圍去,如shopping or high tea等等,但有時又覺得自己好懶,其他媽咪無咁多時間都盡量教BB各方面知識,相對地,自己咁得閒,竟然四圍去?!是否不盡責呢?

民房

12355,

多謝你的支持和鼓勵,我都好想請工人,但開支會更加大,我又唔知老公的經濟如何,所以無同佢講,我都希望bb乖乖.

大宅

一個人真係好累,乜時間都冇晒,街又唔去得,要買樣野都好麻煩。我終於頂唔順,請左個印印,希望可以有返多少時間俾自己。bb都已經9個月,死頂囉!

大宅

係呀,如果無工人自己一腳踢,真係好累.我因為要上班才一早請定工人,後來都是決定自己一起湊BB不工作才有現在的空閒.真係佩服其他媽咪可以一個照顧幾個小朋友,勁呀!

別墅

12355 寫道:
你們平日會做什麼? 悶嗎?

我個BB得20個月, 除了上playgroup, 有時我都幾得閒, 好似唔教佢多D嘢, 覺得自己好唔啱. 你們會嗎? :-x

有時boring, 日日shopping都唔得啦! 所以教bb多D, 會好過d

珍珠宮

我都係留在家睇實BB, 我個BB已18個月大,係佢剛出世時請左個賓賓, 因為原本我係OL黎既, 點知個僱主等我放完產假之後就炒左我, 但賓賓已經簽左約, 進退兩難之下, 唯有用住個賓賓先, 我以為自己工作經驗多實好快有人請, 點知每份工做唔夠5日就又比人炒左, 原因係我有家庭又有BB, 好難要我日 日OT, 加上市面大把大學生未婚, 條件比我優勝, 大家知麻, 我只係想出來做野幫補家計, 我唔食, BB都要食, 但社會上好多人唔比基會D媽咪, 賓賓走左, 我都怕自己應付唔到, BB又跟開個工人 突然間, 我在想,大概自己是自己在這頭家一點共獻都無, 我既職責係咩?我是被這個社會離棄既人.......
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

我都係自己一個人攪掂,無人幫.但我就唔怕悶,由bb兩個幾月大開始,我已經成日同佢出街,唔係去shopping,就係去搵以前d同事飲茶食飯.到近呢兩個月就多數兩邊走,一邊係我媽屋企(上水--一個鐘車程),另一邊係我奶奶屋企(離島--兩個鐘車程),返去多數住返三兩日至走,所以一d都唔悶,仲好充實tim!
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

小詠

要對自己有信心,失業好閒啦!使乜咁灰呀?顧BB都唔難,咁多人都係咁啦!無有怕… 媽咪同工人點比啊!點有無貢獻呢?開心D啦!好快有工開啦! ALL THE BEST

別墅

我的女兒兩歲大, 每早我都會帶佢去街,去搭star ferry, 行書店, 反斗城等, afternoon nap 後, 我會同佢唱歌仔, 畫水彩, 玩泥膠, 總之每天都會有固定活動, 佢會有安全感和自信心, 至於家務我交給工人, 女兒睡覺後, 我會做d freelance job (i'm a music arranger), 這樣生活會充實些

大宅

小詠,你不要覺得自己沒用,沒你哪有可愛的小B,現在不如意,不等於將來不好,希望在明天呀!教育一個健康快樂的小B,成就絕較工作上得的為多.努力!

heratang,你真勤力,可以每天同BB出街,仲去哪麼多地方(搭star ferry, 行書店, 反斗城等)除了上playgroup,我都盡量帶BB去街,但一個人帶BB去街要帶很多東西,十分(論盡).其實我都想教BB多D嘢,奈何我BB十分好動不能停下來,而我又不想太強迫他去接受(童年應該快樂),唯有多想方法去教.

子爵府

我係home-office! 但最近由於工人愈來愈睇唔掂囝囝, 所以都冇乜時間做嘢! 一星期我會同囝囝返三日playgroup, 另一日工人放假(放閒日), 我就會揍囝囝同我媽咪一齊去街街. 我多數都係襯囝囝瞓晏覺時, 出街行番兩個鐘!
但由於實在冇時間做工事, 所以宜家考慮咁比囝囝返nursery. 之前我冇諗過比囝囝返nursery的, 因為覺得返playgroup已經好足夠, 同埋咁細個就要返學好似好慘咁! 但為咗多啲時間做嘢, 所以都要努力揾學校比囝囝, 但就會比佢返半日兩三個鐘嗰啲! 你哋有冇人比小朋友返nursery?

子爵府

我仲有一問題, 我啲個工人已經揍了囝囝年幾, 之前都OK.但最近就愈來愈攪唔掂囝囝, 有時我日頭係屋企同囝囝玩, 但去一去洗手間, 叫佢睇住囝囝, 囝囝都喊到乜咁! (以前唔會). 夜晚瞓覺又要我至攪得掂,(以前亦係唔會).
我唔知係囝囝愈來愈跟我, 愈大愈識分丫? 一話係我工人愈來愈冇心機揍, 所以個仔唔跟佢! 因為我媽媽一星期見我個仔一次, 但我個仔都好跟佢. 我去親旅行都係交比媽媽揍, 媽咪都唔會攪唔掂! 所以我至會覺得我工人唔掂! 你哋有冇類似情況?

大宅

Cyrusmum,

我都會俾囝囝讀半日nursery,等佢多D機會接觸人及學習rules,而家仲搵緊邊間好,因本來聽其他家長推薦想讀劍鳴,但星期六去面試又不太喜歡,所以要想吓.還掂我都想同囝囝轉playgroup,可能係Anfield或Nottingham,佢哋都好似有nursery,視察吓環境先算.

你講得沒錯,囝囝係會愈大愈識分,我個仔都鍾意跟我,因有得玩,但我個工人好啺我個仔,所以我個仔都會成日同佢玩或者搵佢.如果你囝囝連少少都唔跟你工人,你要小心,可能你工人真係愈來愈冇心機揍,因BB是很直接的,他們的表現不會是假的.

子爵府

12355,
我都有考慮劍鳴呀! 佢點解唔好? 上星期六我就去過HK Pre-School同Aunty Lily. 環境就HK Pre-school好好多, 但九龍塘分校暫時冇乜口碑, 所以唔知點! 而Aunty Lily校舍就較舊, 但好似口碑都唔錯. 另外有人話培恩都幾好, 所以諗住今個星期都會去睇吓!
我個仔又未至於少少都唔跟個工人, 但好多時我行開, 萬一我個仔唔肯

大宅

Cyrusmum,

其實唔係話劍鳴唔好,只係嗰日面試D安排唔好及個人對間校舍唔鍾意,而nursery又要自己準備每天的茶點,較煩.不過好難講,始終是大人的感覺,可能小朋友不同呢!
HK Pre-School,Aunty Lily同培恩我都去睇過.原本早兩個月想同囝囝報讀HK Pre-School的playgroup,但参觀時只有1-2個學生上playgroup堂,都唔能俾到多D小朋友的interaction機會,所以無報名.聽聞Aunty Lily幾好,不過我覺得個校舍及設施又真係舊少少,所以唔諗.(純粹個人意見,沒踐踏意思!)今日去完培恩,個訓導主任又真係幾好,有耐性又nice,唯一擔心是nursery沒每天英文堂,只有每星期2堂的英文唱遊時間. :-(
我覺得你話”工人唔會對我個仔發脾氣”是應該的,佢無理由對你或者個BB發脾氣(唔通我哋上班時可對老闆發脾氣?!)而如果佢係錫BB,佢更加唔會嬲BB任何嘢.好似我個工人0甘,每次當我較勞氣地教訓BB時,佢都話唔好,話BB仲細唔識,要慢慢教,令我覺得自己好似後母’蝦’呀仔0甘!其實我哋有0甘多時間在家睇住個工人表現已經較很多媽咪好運,如果你自己都覺有問題更加應該換啦.

子爵府

12355,
上星期六去咗HK Pre-School同劍鳴interview, 當日兩間

大宅

Cyrusmum,

我已經收到劍鳴上午班的confirmation letter,不過仲考慮緊.其實我覺得而家只係nursery,小朋友應該開心玩,要讀書仲有大把時間,當然有英文堂就好D喇,可以早D接觸,但我又唔係好prefer0甘快就填鴨式囉.

今日同囝囝去咗Nottingham上playgroup,感覺都OK,不過可能新環境加上太早(9:00am),第一個鐘,我囝囝就無0甘集中,四圍走.Cyrus仔而家幾大呀?有無上playgroup?平時除咗上堂你會唔會成日同佢去街街?我就懶D,多數係上堂同公園咋.

我又係好驚駛緊車,囝囝係後座發脾氣,所以如果揸車我就一定同工人一齊去,0甘佢可幫手揍住囝囝.祝你好運,下次搵番個好工人喇.其實我工人唯一好處就係攪得掂我個仔,我囝囝好臭脾氣,工人放假,我餵佢飲奶,佢睬我都傻,絕食架.只有姐姐攪得掂.不過我工人好慢,由朝到晚唔停都好多嘢未做,我都算數,好多時我自己做咗算. :-x

首頁

尾頁

跳至